Είδαμε τη «Ρένα» στο Θέατρο Ακροπόλ

rena Elli Poupoulidou/NDP
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Απολαυστική η Υρώ Μανέ σε μια παράσταση με δυνάμεις και αδυναμίες.

Μια αιωνόβια γυναίκα, μια ταλαιπωρημένη από τους ανθρώπους και την ιστορία πόρνη, ένας άνθρωπος λαϊκός που δεν έπαψε στιγμή να αγαπά. Αυτή είναι η «Ρένα» του Αύγουστου Κορτώ που μεταφέρει για δεύτερη χρονιά στη σκηνή η Νικαίτη Κοντούρη. Φέτος η «Ρένα» αφηγείται την ιστορία της στο Θέατρο Ακροπόλ και η Υρώ Μανέ αναλαμβάνει να συνεχίσει να την φέρνει κοντά μας. Και η αλήθεια είναι πως με την  ερμηνεία της παίρνει πάνω της την παράσταση λειαίνοντας τις αδυναμίες του έργου και παράλληλα αφήνοντας χώρο στους συμπληρωματικούς ρόλους οι οποίοι ουσιαστικά προωθούν την εξέλιξη- αφήγηση της ηρωίδας σε ένα έργο που θα μπορούσε να ήταν και μονόλογος.  

Μια 100χρονη πόρνη η Ρένα του Κορτώ, που από 13χρονο κορίτσι χωρίς δεύτερη επιλογή, τη «βγάζουν στο κλαρί». Η Ρένα μεγαλώνει και εξελίσσεται χάρη στην θαυμαστή της αφέλεια και την μεγάλη της καρδιά, σε έναν τόπο που σπαράσσεται από πολέμους, αιματηρές διαδηλώσεις, φοιτητικές εξεγέρσεις. Και επιβιώνει… Ζει μεγάλους έρωτες και βιώνει μεγάλες ελπίδες κι άλλες τόσες μεγαλύτερες απογοητεύσεις. Κι όλα αυτά με το ασίγαστο αφοπλιστικό της χιούμορ, διανθισμένο με εξαιρετικές μουσικές και φωτογραφικό υλικό που μας ταξιδεύουν συνεχώς. Στο τέλος, αφού πρωτοστατεί στα συσσίτια για τους άπορους, την ανακαλύπτουμε στη γιορτή της Περηφάνειας. Σε ένα χρωματιστό σήμερα, χωρίς τον φόβο της καταστολής και των απαγορεύσεων που της ρήμαξαν τα νιάτα της.» (Νικαίτη Κοντούρη)

Elli Poupoulidou/NDP

Στη σκηνή βλέπουμε μια Μανέ να τα δίνει όλα. Δροσερή και πειστική,  προσαρμόζεται αξιοθαύμαστα στις χρονικές μετατοπίσεις ανοίγοντας τη ρόμπα και ενεργοποιώντας την υποκριτική της ευστροφία. Φαίνεται να πιστεύει στη δύναμη του χαρακτήρα της και τον υπηρετεί με τέτοια προσήλωση που γίνεται σαφώς καλύτερη στα δραματικά κομμάτια και τις μουσικές «παρεμβολές». Δεν την βοηθάνε, η αλήθεια είναι, η ενοχλητική φωνή που υιοθετεί σε κάποιες σκηνές ούτε οι επαναλαμβανόμενες ατάκες και τα φθηνά- χοντροκομμένα αστεία στα κωμικά κομμάτια, αν και στο δεύτερο μέρος της παράστασης κάθονται όλα καλύτερα- εκτός από την περούκα που δεν κάθεται ούτε στιγμή ωραία, αν και καταλαβαίνουμε γιατί την επέλεξαν.  

Όσον αφορά γενικότερα την παράσταση είχε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της. Πέρα από τη στυλοβάτη Μανέ, η παράσταση έχει εκπληκτική live μουσική, λειτουργική δομή με μπρος-πίσω μετατοπίσεις στο χρόνο χωρίς αλλαγή των σκηνικών, το ενδιαφέρον στοιχείο της καταγραφής από την κάμερα των πραγματικά όμορφων απόψεων της Ρένας, όπως πχ. «ανωμαλία είναι να αρνιέσαι αυτό που σε κάνει χαρούμενο» και μια ιστορία όχι πρωτότυπη αλλά ενδιαφέρουσα στον πυρήνα και τα μηνύματά της, που όμως χάνεται στο στροβιλισμό όλως αυτών των γεγονότων. Εκεί είναι που σκόνταψε η παράσταση,καθώς ακολουθεί ένα κείμενο με πολλές αναφορές σε ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσει τη χαριτωμένη και προκλητική ως προς το λεξιλόγιο αφήγηση της ηρωίδας. Ίσως έπρεπε να θυσιαστεί κάτι για αποκτήσει η παράσταση πιο δεμένη δομή, δική της ταυτότητα και κυρίως δική της οπτική στην ιστορία που μας μεταφέρει. Τέλος, μπορεί ένα λογοτεχνικό κείμενο να μην έχει καμία υποχρέωση λογικής συνέχειας και ιστορικής εγγύησης, ωστόσο, η εισαγωγή της παράστασης με την προβολή ιστορικών ντοκουμέντων επιχειρεί κάπως άστοχα να προσδώσει ιστορικό βάρος στο έργο.    

Elli Poupoulidou/NDP
Συντελεστές 
Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ 
Θεατρική διασκευή: Στέλιος Χατζηαδαμίδης 
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη 
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης 
Μουσική: Παναγιώτης Τσεβάς 
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου 
Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού 
Video: Στέφανος Παπαδόπουλος 
Βοηθός σκηνοθέτης: Θάλεια Γρίβα 
Βοηθός σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Μαρία Παπαδοπούλου 
Βοηθός φωτιστή: Στέβη Κουτσοθανάση 
Φωτογραφίες: Μαντώ Βασίλη 
Επιμέλεια μακιγιάζ φωτογράφισης και video: Ευάγγελος Κοντομούς 
Σχεδιασμός αφίσας: Θωμάς Παλυβός 

Παίζουν:
Υρώ Μανέ
Άγης Εμμανουήλ
Κωνσταντίνος Φάμης
Μιχάλης Αβρατόγλου

Μαζί τους στη σκηνή οι μουσικοί:
Παναγιώτης Τσεβάς
Κώστας Νικολόπουλος

Info 
Έως 17/12 
Θέατρο Ακροπόλ 
Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 
Ιπποκράτους 9-11 
2103648303 
Προπώληση: viva.gr 

ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ