Γκλαμουράτος ο γάμος του Κουτρούλη στο Θέατρο Βασιλάκου

tou-koutrouli-o-gamos-gamos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Εντυπωσιακή η πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια της Σμαράγδας Καρύδη, κρύβει άσους στο μανίκι αλλά τη δυσκολεύει η καθαρεύουσα.

Με σαιξπηρική απόδοση παρουσιάζει η Σμαράγδα Καρύδη το αριστοφανικών και μολιερικών αναφορών έργο «Του Κουτρούλη ο γάμος». Η Καρύδη στην πρώτη της δουλειά ως σκηνοθέτης επιλέγει ένα κείμενο του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, γραμμένο το 1843, και κοιτώντας στα κοινωνικοπολιτικά σχόλια του συγγραφέα φροντίζει να εστιάσει ακριβώς σε αυτά. Το αποτέλεσμα είναι μια παράσταση με λεπτομέρεια, δουλεμένη και με όρεξη που συνδυάζει το παλιακό με το μοντέρνο στοιχείο, τον σχολιασμό με τη σάτιρα και το χιούμορ, τον έμμετρο λόγο με την μουσική και τα χορικά σημεία. Και με αυτά τα χαρακτηριστικά καταφέρνει να παρουσιάσει τη φύση της ελληνικής κοινωνίας που έπλασε και πλάθει τον Έλληνα πολίτη και πολιτικό που με τη σειρά τους καθιστούν διαχρονικά τα όποια προβλήματα σχετίζονται με αυτούς και τη μεγαλομανία, την αρχομανία, τη διάθεση διχασμού ή τη διαφθορά που συνηθίζουν να τους διακρίνουν.  

Ο Μανόλης Κουτρούλης, ένας ευκατάστατος ράφτης απ’ τη Σύρο, φτάνει μαζί με τον υπηρέτη του Στροβίλη στην Αθήνα για να ζητήσει σε γάμο την φιλόδοξη Ανθούσα, κόρη του ξενοδόχου Σπύρου, που έχει ερωτευτεί . Η Ανθούσα έχει κρυφά απ’ τον πατέρα της σχέση με τον Λεωνίδα Ξανθούλη, έναν νεαρό αστυνομικό γραφέα ο οποίος είναι επίσης πολύ ερωτευμένος μαζί της και προκειμένου να αποφύγει το γάμο με τον Κουτρούλη του θέτει έναν όρο. Για να γίνει γυναίκα του πρέπει ο ταπεινής καταγωγής και αμόρφωτος ράφτης να εγκαταλείψει τη ραπτική και να γίνει υπουργός. Ο Κουτρούλης με τη βοήθεια του υπηρέτη του προσπαθεί με κάθε μέσο για να πετύχει την υπουργοποίησή του και καταφέρνει να πείσει τους πάντες πως πραγματικά το έχει πετύχει. Έτσι η μεγαλομανής Ανθούσα γρήγορα τον παντρεύεται. Όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά μέχρι να αποκαλυφθεί η απάτη και το ψέμα και να επέμβει η δικαιοσύνη .

Ξεκινώντας με μια πάντα ευπρόσδεκτη παρουσίαση της εποχής σαν εισαγωγή, η παράσταση συνεχίζει στο καθαυτό έργο τοποθετώντας τη δράση σε «ένα παράξενο κήπο ή σ΄ένα δάσος μαγεμένο», όπως αναφέρει η Καρύδη στο σκηνοθετικό της σημείωμα όπου εξηγεί πως προτίμησε να βγάλει τη δράση έξω από το καφενείο του πατέρα της Ανθούσας γιατί θεώρησε πιο ταιριαστό ένα μέρος όπου η πραγματικότητα μπορεί να μπερδευτεί με τη φαντασίωση. Ωραίος σαν σκέψη ο σαιξπηρικός τόπος που κάνει ρευστή την πραγματικότητα, η σκηνική του απόδοση όμως το παράκανε καθώς γεμίζει τη σκηνή με γιρλάντες και vibes ντισκοτέτ που προκαλούν ζαλάδα στο μάτι του θεατή. Πιο εύστοχη, λειτουργική και «ευκίνητη» αποδεικνύεται η σύνθεση από κορμούς δέντρων που είναι τοποθετημένη στο κέντρο της σκηνής εξυπηρετώντας τη δράση.    

Από εκεί και πέρα, η παράσταση έχει καλαίσθητα κοστούμια, πολύ καλή μουσική (παίζονται μάλιστα live κάποια όργανα από το χορό) και δουλεμένους στίχους, τέλεια κίνηση και κάποιες στιγμές μεγάλης έμπνευσης και εφευρετικότητας, όπως η σε αργή κίνηση σκηνή της μάχης, η απολαυστική σκηνή με τις μεγάλες δυνάμεις και ο ξυλοπόδαρος σε ρόλο δημοσιογράφου. Υστερεί όμως σε δύο σημεία. Συχνά αποπροσανατολίζεται από μία περιττή διάθεση εντυπωσιασμού ενώ κομπιάζει από την καθαρεύουσα που δυσκολεύει την άρθρωση των ηθοποιών- στην οποία ίσως στοιχίζει λίγο η, κατά τα άλλα σωστή, ταχύτητα του έργου.  

Παρά τις δυσκολίες της γλώσσας, οι βασικοί ηθοποιοί εμφανίζονται πιο άνετοι στους ρόλους τους. Οι Σμαράγδα Καρύδη, Νίκος Κουρής και Κώστας Κορωναίος στο κεντρικό τρίο των ηρώων αναδεικνύουν τα βασικά στοιχεία των χαρακτήρων τους, μεγαλομανία, αφέλεια και πονηριά, αντίστοιχα. Εκεί που οι ίδιοι κουράζουν και η κεντρική ιστορία σκαλώνει, έρχεται ο χορός να διαταράξει με κέφι τη ροή. Από το χορό- και γενικά- ξεχωρίζει και εντυπωσιάζει με την ευγλωττία και την ενέργειά της η Ευγενία Σαμαρά, ενώ πολύ πειστικά στέκεται στη σκηνή και ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης.  

Συντελεστές
Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία: Σμαράγδα Καρύδη  
Σκσηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κουστούμια : Νίκος Χαρλαύτης
Μουσική : Μίνως Μάτσας
Στίχοι: Σοφια Καψούρου
Χορογραφίες: Μπέττυ Δραμισιώτη
Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής
Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Σκληρός, Γιώργος Σουλεϊμάν
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός 
Artwork: Kωνσταντίνος Γεωργαντάς 
Παραγωγή:  People Entertainment Group

Ερμηνεύουν  
Σμαράγδα Καρύδη 
Νίκος Κουρής
Κώστας Κορωναίος
Ευγενία Σαμαρά
Σπύρος Χατζηαγγελάκης
Γιώργος Ψυχογιός
Βασίλης Παπαγεωργίου
Αλέξανδρος Τσώτσης
Γιώργος Σουλεϊμάν
Τάσος Ροδοβίτης
Αντώνης Κυριακάκης
Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος 

Info
Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
Τετάρτη στις 20:00
Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00
Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00
Κυριακή στις 19:00
Προφήτου Δανιήλ 3
211013 2002
Προπώληση: viva.gr

ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ