Ηλίας Κουνέλας: «Θέλω να κάνω θέατρο που δίνει πρόσωπο στον κάθε θεατή ξεχωριστά»

ilias-kounelas HARRIS E MAVROFORAKIS
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Στην πρώτη του συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης, ο σκηνοθέτης ανεβάζει την παράσταση για εφήβους «να βγω λιγάκι στον Αέρα».

Ηλίας Κουνέλας συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν γράφοντας και σκηνοθετώντας μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση που μιλά για όνειρα, στόχους, σχέδια ζωής, επαγγέλματα, καριέρες, το χρόνο που τρέχει και τρέχουμε με τη σειρά μας να προλάβουμε, από πολύ νωρίς. Το «να βγω λιγάκι στον Αέρα» είναι ενα έργο για εφήβους, που ελπίζει ότι οι νέοι άνθρωποι αυτού του κόσμου υπερασπίζονται ακόμα κάτι που ποτέ δε θα χαθεί. Το όνειρο πως αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει.

Ο σκηνοθέτης, απόφοιτος του ΚΘΒΕ, συστήνεται στο click@life.

Γεννήθηκα στην Ουγγαρία, στο ελληνικό χωριό Μπελογιάννης.

Σήμερα ζω στον Κολωνό. Σ' εκείνο το περιβόητο νεοκλασικό που δημιουργήσαμε πριν από εφτά χρόνια την παράσταση "Κήπος - Στάχτες". Η γειτονιά μου είναι ξεχωριστή. Εδώ έζησε ο Σοφοκλής 90 χρόνια. Ο Άντερσεν όταν επισκέφτηκε την Αθήνα το 1841 , δεν παρέλειψε να επισκεφθεί τον λόφο του Κολωνού, όπου είναι ο τάφος του Οιδίποδα. Δεν υπάρχει στη ζωή κάτι που να μου αρέσει ή να μην μου αρέσει. Όλα γύρω μου είναι συναρπαστικά, με ή χωρίς εμένα.

Όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω αστροπυροσβέστης. 

Δυσκολεύομαι να διαχωρίσω τη ζωή μου σε επάγγελμα και προσωπική ζωή. Την ομορφιά την βιώνουμε ως μία εμπειρία. Ό,τι κινείτε και υπάρχει γύρω μου με επηρεάζει! Ένα πλαστικό καλαμάκι που δεν ανακυκλώνεται μ' έναν πολύ μεγάλο καλλιτέχνη ή έναν ελάσσονα ποιητή, μπορεί να παίξουν έναν εξίσου καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που βλέπω τα πράγματα. Το μόνο που μπορώ να πω με απόλυτη σιγουρία είναι πως το επάγγελμα του καθενός δεν θα έπρεπε να έχει σχέση με την επαγγελματική του αποκατάσταση, αλλά με την ανάγκη που μας έχουν οι άλλοι.

Είναι πολλά τα καλλιτεχνικά ερεθίσματα κι ακόμη περισσότεροι οι νεκροί που με κρατούν ζωντανό. Μπορώ να πω ότι έχω επηρεαστεί πολύ από τη χώρα που γεννήθηκα. Την Ουγγαρία. Επίσης με συγκινούν τρομερά όλοι οι λογοκριμένοι  καλλιτέχνες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Παράλληλα με αναστατώνει τρομερά η Αθήνα που ζούμε. Μια πόλη που τουλάχιστον το 60% των κτηρίων της είναι ερειπωμένο. Και παρόλα αυτά υπάρχουμε και τη ζούμε.

Το «να βγω λιγάκι στον Αέρα» είναι μία ραδιοφωνική εκπομπή που ασχολείται με όλα όσα για έναν νέο άνθρωπο εκρεμμούν και βρίσκονται στον αέρα. Είναι όμως φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο που αν την δει ένας μεσήλικας, θα αναρωτηθεί εξίσου τι απέγιναν οι δικές του εκρεμμότητες, που κάποτε τις ονόμαζε όνειρα.

Η ιδιαιτερότητα στην οποία θα ήθελα να σταθώ είναι η εξαιρετική συγκυρία των ηθοποιών. Στήριξαν το όραμά μου με όλη την καρδιά τους. Πρέπει να πω ότι η παράσταση δεν έχει κείμενο. Οι ηθοποιοί λένε κάθε μέρα άλλα λόγια. Το κοινό όμως αισθάνεται κάθε φορά ότι το κείμενο είναι γραμμένο με λεπτομέρεια.

Ακριβώς επειδή η παράσταση είναι κάθε μέρα φτιαγμένη απ' αρχής, βρίσκεται κάθε φορά στο εδώ και τώρα. Στο παρόν των θεατών. Το θέμα δεν είναι όμως να περιγράψεις απλώς μια πραγματικότητα, αλλά να προσανατολίσεις τον θεατή και προς κάποια δυνατότητα.

Θέλω να κάνω ένα θέατρο που δίνει πρόσωπο στον κάθε θεατή ξεχωριστά. 

Τα σχέδια είναι του Θεού. Σε μας ανήκουν τα όνειρά μας. Ονειρεύομαι ο Οργανισμός Πολιτισμικής Παρηγορητικής Φροντίδας ΠΡΟΣΩΠΟ που δημιούργησα με τον αγαπημένο φίλο και συνάδελφο Παναγιώτη Καμμένο, να απλώσει ρίζες σε όλη την Ελλάδα, ώστε να φτάσει το θέατρο σε κάθε γωνιά που το έχουν ανάγκη.

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Ηλίας Κουνέλας

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Παπαθεοδώρου Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου

Ερμηνεύουν: Στεφανία Σαμαρά, Ιφιγένεια Γρίβα, Μπλερίμ Δαμπιράι

Info
Θέατρο Τέχνης Εφηβική Σκηνή Υπόγειο: Πεσμαζόγλου 5, 210.32.22.760. Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 20.00. έως 10/12. Τιμές εισιτηρίων: 15 Ευρώ - 10 Ευρώ (μειωμένο)-φοιτητικό), 8 Ευρώ (ανεργίας- μαθητικό για γκρουπ), 6 Ευρώ  καθημερινές πρωινές παραστάσεις για σχολεία.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ