«Θείος Βάνιας» από τον Ένκε Φεζολλάρι στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

enke-fezollari
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2020.

Μπορεί σε περίπου ένα μήνα από τώρα να ανεβάζει την παράσταση «Η Λαίδη Μάκβεθ του Μντσένσκ» του Νικολάι Λεσκόφ στον Πολυχώρος VAULT, ωστόσο τα σχέδια του Ένκε Φεζολλάρι δεν σταματούν εδώ. Για το 2020, σχεδιάζει να ανηφορίσει στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, όπου θα ανεβάσει τον Μάρτιο τον «Θείο Βάνια» του Άντον Τσέχωφ.

Η υπόθεση του έργου, το οποίο είναι δομημένο σε τέσσερις  Πράξεις, εκτυλίσσεται στην επαρχιακή Ρωσία. Ο συνταξιούχος καθηγητής Σερεμπριακόφ και η νεαρή σύζυγός του Γελένα φτάνουν στο απομακρυσμένο κτήμα τους στη ρωσική επαρχία, το οποίο φροντίζει ο Βάνια και η ανιψιά του η Σόνια, μια στερημένη εργατική κοπέλα, που αγαπά κρυφά τον γοητευτικό και παρηκμασμένο γιατρό Αστρώβ και η ψευτοδιανοούμενη πεθερά του Μαρία Βασίλιεβνα. Η παρουσία τους διαταράσσει τη ζωή των ανθρώπων εκεί, ενοχλώντας τις ευαίσθητες ισορροπίες και φέρνοντας χαμένα όνειρα, ανολοκλήρωτους έρωτες και ανεκπλήρωτες επιθυμίες στην επιφάνεια. Η πλήξη και τα αδιέξοδα μιας κοινωνίας σε παρακμή οδηγούν το δράμα της συμβίωσης όλων αυτών των ανθρώπων στην κορύφωσή του και τη θλιβερή του λύση, που αποκαθιστά τις ισορροπίες αλλά δεν οδηγεί στην ανθρώπινη ευτυχία.

Οι ζωές των ηρώων στον «Θείο Βάνια», οι οποίοι είναι ανίκανοι να παρακολουθήσουν τον κόσμο γύρω τους να αλλάζει, χαρακτηρίζονται από ρουτίνα και ανία, λάθη και δικαιολογίες, σεξουαλική ένταση, μια έντονη αίσθηση απώλειας, και μια σχεδόν σουρεαλιστική αντίληψη της πραγματικότητας. Ζουν υποταγμένοι στη μοίρα, χωρίς ελπίδα. και πιστεύουν σε ένα καλύτερο αύριο, πολύ απόμακρο, και σε ένα θάνατο που θα τους απαλλάξει από όλα τους τα προβλήματα.  Στο θείο Βάνια ο θεατής βρίσκει ένα λεπτό ποιητικό ρεαλισμό για την καθημερινή ζωή της συμβιβασμένης ανώτερης τάξης που ήταν ρηξικέλευθος για την εποχή του. Ο Τσέχωφ δημιουργεί θλιμμένους και διαψευσμένους ήρωες που αισθάνονται αποξενωμένοι, και περιγράφουν τους εαυτούς τους αλλά και άλλους ως «περίεργους» και «εκκεντρικούς», «ξένους και σε εξορία», δημιουργώντας μια αίσθηση απομάκρυνσης τόσο από τους γύρω τους, όσο και από τον ίδιο τον εαυτό τους.

Ενκε Φεζολλάρι-Κάτια Σωτηρίου

Μετάφραση: Μαρία Σκαφτούρα Σκηνικά - Κοστούμια:  Γιώργος Λυντζέρης Δραματουργική ανάλυση : Κάτια Σωτηρίου

Την μουσική θα υπογράφει ο Κώστας Λειβαδάς.

Ερμηνεύουν: Αλέξανδρος Τσακίρης (Βάνιας), Καλλιόπη Ευαγγελίδου (Έλενα), Μπάμπης Χατζηδάκης (Αστρωφ) και άλλοι.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ