Χριστοδούλου- Προϊστάκη στρώνουν «Νυφικό Κρεβάτι»

nufiko-krebati
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ευχάριστη παράσταση με δύο ηθοποιούς που φαίνεται να απολαμβάνουν το έργο, τη σκηνή και την μεταξύ τους σύμπραξη.

Μια κωμικά τραγική πρώτη νύχτα γάμου διαδέχεται μια επίσης κωμικοτραγική κατάσταση λίγο πριν την γέννηση του πρώτου παιδιού του ζευγαριού. Το ένα παιδί φέρνει το άλλο και η καθημερινότητα προβλήματα στη σχέση. Μια απιστία, η επαγγελματική επιτυχία, ίσως και άλλη απιστία, τα παιδιά μεγαλώνουν, τα παράπονα το ίδιο. Αυτή είναι συνοπτικά η ζωή του Μάικ και της Αγνής, δύο ήρωες που έφτιαξε ο Γιαν Ντε Χαρτογκ γράφοντας το έργο «Νυφικό κρεβάτι» και αυτούς τους δύο ήρωες ζωντανεύουν στη σκηνή του Από Μηχανής ο Γιώργος Χριστοδούλου και η Μαρία Προϊστάκη.  

Η ιστορία ακολουθεί τους δυο πρωταγωνιστές, τον Μάικ και την Αγνή, από την πρώτη νύχτα του γάμου τους μέχρι σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, σε μια γλυκόπικρη κωμωδία καταστάσεων. Ολες οι σημαντικές στιγμές της πολύχρονης συμβίωσής τους, από τις εγκυμοσύνες, τις επιτυχίες τους, τις συγκρούσεις τους, αλλά και τις αστείες στιγμές τους, ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια των θεατών γύρω από το νυφικό τους κρεβάτι. Ένα κοινό ταξίδι προς την ωριμότητα, που απαιτεί από εκείνους να παλέψουν και να μοχθήσουν για να αποδείξουν πως το «για πάντα μαζί» μπορεί να είναι και αληθινό.

Ο Χριστοδούλου αναλαμβάνοντας και τη σκηνοθεσία, ταυτίζεται μάλλον με την ιστορία λόγω της παρούσας προσωπικής τους κατάστασης και συγκινείται από το έργο και την πάλη αυτής της σχέσης να επιβιώσει στο χρόνο. Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, διαβλέπει την ιδιαίτερη επίδραση που έχει ο χρόνος στην ιστορία, τους ήρωες και τα πράγματα γι’ αυτό και με την προσέγγισή του φροντίζει να την αναδείξει. Η συρραφή των στιγμιότυπων από την ζωή του ζευγαριού και οι μετατοπίσεις στο χρόνο γίνονται πολύ όμορφα (πολύ βοηθητικοί οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου), σχεδόν ανεπαίσθητα, αλλάζοντας μικρά αλλά χαρακτηριστικά πράγματα που δομούν το σκηνικό- σπίτι (Σκηνικά-κουστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα), και κυρίως αλλάζοντας το κρεβάτι που συμβολίζει την σχέση τους (σε κάθε επεισόδιο το κρεβάτι αλλάζει θέση ενώ στο τέλος κυριολεκτικά ανθίζει).  

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της σκηνοθεσίας του αποτελούν οι μικρές λεπτομέρειες με τις οποίες φτιάχνει όμορφες, σχεδόν ποιητικές εικόνες και μας μεταφέρει τη σχέση των ηρώων. Πράγματα απλά, όπως τα παπούτσια ή οι βαλίτσες, αποκτούν λειτουργικό και συμβολικό ρόλο και όταν πια συνδυάζονται με την απλότητα του λόγου (Μετάφραση:Μαρία Προϊστάκη), το χιούμορ, το δραματικό στοιχείο, τις καθημερινές καταστάσεις και τη μουσική της Βαλέριας Δημητριάδου συνθέτουν όλα μαζί μια ευχάριστη θεατρική εμπειρία, μια γλυκόπικρη υπενθύμιση της ίδιας της ζωής την οποία ολοκληρώνουν οι ήρωες φυσικά, με το κέφι και τη μεταξυ τους χημεία. Η Προϊστάκη πολύ δροσερή, φαίνεται ότι χαίρεται για αυτό που κάνει. Ο Χριστοδούλου ωριμάζει συνεχώς υποκριτικά, και ωριμάζει καλά.   

Συντελεστές
Αλέκος Αναστασίου (φωτισμοί)
Δήμητρα Λιάκουρα (σκηνικά-κουστούμια)
Μαρίζα Τσίγκα (κίνηση)
Βαλέρια Δημητριάδου (μουσική)
Βασίλης Αθανασόπουλος (βοηθός σκηνοθέτη)
Σπύρος Χατζηαγγελάκης (φωτογραφίες)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Χριστοδούλου
Μετάφραση: Μαρία Προϊστάκη
Παίζουν: Μαρία Προϊστάκη, Γιώργος Χριστοδούλου

Info
Θέατρο Από Μηχανής
Δευτέρα στις 18:00
Τετάρτη στις 21:00
Ακαδήμου 13
Κρατήσεις: 2105232097
Προπώληση: viva.gr

ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ