Σταύρος Στάγκος: «Η ευτυχία δεν βρίσκεται μέσα από συμβατικούς δρόμους και αναμενόμενους χρόνους»

stauros-stagkos
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ο σκηνοθέτης ανεβάζει το έργο της Elizabeth Egloff, «Ο Κύκνος», στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα.

Ένα αναπάντεχο ερωτικό τρίγωνο σε ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στην μαύρη κωμωδία και το υπαρξιακό θρίλερ, όπου όλοι «αρνούνται ρητά και κατηγορηματικά να περάσουν την ζωή τους δυστυχισμένοι». Αυτός είναι «Ο Κύκνος» της Elizabeth Egloff, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Ζούμε τις φαντασιώσεις μας;» στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα μέσα από τη ματιά του Σταύρου Στάγκου. Ο σκηνοθέτης μιλά στο click@life μεταξύ άλλων για την ανάγκη που τον ώθησε να μεταφέρει στη σκηνή τη συγκεκριμένη ιστορία.

Ποια είναι η υπόθεση του «Κύκνου»;

Η Ντόρα, μια νοσοκόμα κοντά στα σαράντα, που ζει πάνω στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Νεμπράσκα, έχει κάνει τρείς αποτυχημένους γάμους και έχει μια μονότονη ζωή ως η «μοναχική» ερωμένη του Κέβιν, ενός γαλατά παντρεμένου με παιδί… Μέσα σε αυτήν την πνιγηρή ματαίωση, εισβάλλει ένα βράδυ επεισοδιακά στο σπίτι της ένας κύκνος, που σύντομα μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια της από ένα αφοσιωμένο κατοικίδιο σ’ έναν πληγωμένο, ορμητικό και απρόβλεπτο άντρα, που την ερωτεύεται, την ζηλεύει και την διεκδικεί με έναν τρόπο που η Ντόρα γνωρίζει μόνο από τις φαντασιώσεις της. Τώρα, ο Κέβιν έχει αντίζηλο, έναν άνθρωπο-πουλί. Ένα πλάσμα που θα τους παρασύρει σ’ ένα αστείο, παθιασμένο, ποιητικό αλλά και τρομακτικό ταξίδι.

Σκιαγραφήστε μας τους ρόλους.

Η Ντόρα είναι μια γυναίκα που θεωρεί ότι την ευτυχία της- ίσως την «δραπέτευση» της απ αυτόν τον κόσμο- μπορεί να την βρει μέσα από τον γάμο, αν και αυτή της η αντίληψη δεν συνοδεύεται από μια συμβατική κοινωνική συμπεριφορά.. Φαίνεται σαν μια γυναίκα παραδομένη στην αδιαφορία της καθημερινότητας, αλλά η σπίθα του άπιαστου ονείρου της ευτυχίας είναι μέσα της ζωντανή κι όταν θα της δοθεί ο χώρος θ ανάψει με απρόβλεπτες συνέπειες. Από την άλλη ο Κέβιν είναι ένας άνθρωπος με πιο «συμβατική» αντίληψη για τον κόσμο, που όμως μέσα του σιγοβράζει και ασφυκτιά και γι αυτό είναι έτοιμος να εκραγεί με το παραμικρό. Τέλος ο Κύκνος είναι ένα πλάσμα πληγωμένο και ευαίσθητο, που προσπαθεί να ανακαλύψει τα όρια της καινούργιας του ταυτότητας. Μπορεί εύκολα να ξεπερνά τα όρια της ανεκτής κοινωνικής συμπεριφοράς και αυτό τον κάνει γοητευτικό, αλλά και επικίνδυνο.

Ποια ανάγκη σας ώθησε να μεταφέρεται στη σκηνή το συγκεκριμένο έργο;

Ζώντας σε μια εποχή που η «κανονικότητα» προβάλλεται ως ο κυρίαρχος δρόμος για την καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων, θέλησα να ανεβάσω ένα έργο που μας λέει ακριβώς το αντίθετο ότι την ευτυχία μας δεν θα την βρούμε μέσα από συμβατικούς δρόμους, ούτε σε αναμενόμενους «χρόνους», αλλά μπορούμε μόνο να την διεκδικήσουμε με τρόπους απρόσμενους, καινούργιους, θαρραλέους και γεμάτους ρίσκο. Κι ίσως μόνο αν σπάσουμε την «κανονικότητα» μιας μονότονης και παραιτημένης καθημερινότητας, μπορούμε να βιώσουμε ξανά αυτό τον κόσμο με πάθος και με το αίσθημα της ελευθερίας να μας κατακλύζει.

Πού αγγίζει άραγε αυτή η ιστορία το σήμερα;

Σήμερα που η έκφραση των ανθρώπινων παθών, οι εκρήξεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς, η ποιητικότητα αλλά και η γήινη ωμότητα μέσα στις απλές κινήσεις της καθημερινότητας, η ομορφιά του να έχεις όνειρα και η συγκίνηση της αναζήτησης της ελευθερίας, τείνουν να εξαφανιστούν μέσα στα αδιόρατα πλέγματαμιας διαμορφούμενης ψηφιακής συνείδησης, νομίζω ότι είναι σημαντικό ν ακούμε αυτές τις φωνές που υπενθυμίζουν την «πρωταρχική» ομορφιά του ανθρώπου και μ αυτόν τον τρόπο φωτίζουν την μεγαλοσύνη του και την μικρότητα του.

Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας του Αγγέλων Βήμα « Ζούμε τις φαντασιώσεις μας;». Τελικά, τις ζούμε;

Είναι σημαντικό να«αποδέχεσαι» τις φαντασιώσεις σου σαν μέρος του εαυτού σου και να συμφιλιώνεσαι μαζί τους και με την «τρέλα « που κουβαλούν, είτε θεωρήσουμε ότι αποτελούν τον πυρήνα του είναι μας, είτε ότι κινούνται έξω από τα όρια του σώματος, του μυαλού και της καρδιάς. Ίσως μέσα απ αυτές κατανοούμε καλύτερα τα όρια του κόσμου, τον μαθαίνουμε καλύτερα. Αν το κάνουμε; Φαντάζομαι ότι εξαρτάται απ το πόσο δυνατή είναι η ανάγκη μας να «γευτούμε» την ζωή με όλους τους χυμούς της.

A.K 2019

Συγγραφέας: Elizabeth Egloff Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα - Καλογήρου Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος

Σκηνικά / Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου Μουσική : Violet Louise Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης Κίνηση:  Στέλλα Κρούσκα βοηθός σκηνοθέτη : Αιμιλιάνα Σοφιά

Ερμηνεύουν: Υρώ Λούπη, Κώστας Ανταλόπουλος, Συμεών Κωστάκογλου

Info
Θέατρο Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια. Πρεμιέρα: 10 Νοεμβρίου 2019. Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή στις 18.30. Διάρκεια: 90’. Εισιτήρια: 14 ευρώ ( 10 ευρώ φοιτητικό, ανέργων- 5 ευρώ ατέλειες). Κρατήσεις: Τηλ. 210 5242211. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ