Οι «Ανθρωποφύλακες» επιστρέφουν στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης

anthropofulakes
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Το βιβλίο-ορόσημο του Περικλή Κοροβέση επανέρχεται στη σκηνή σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη, από τις 16 Δεκεμβρίου.

Οι Ανθρωποφύλακες του Περικλή Κοροβέση αποτελούν βιβλίο ορόσημο, αφού είναι η πρώτη μαρτυρία που τυπώθηκε και κυκλοφόρησε διεθνώς κάνοντας γνωστή την πρακτική βασανισμών που ακολουθούσε το καθεστώς των συνταγματαρχών έναντι των αντιφρονούντων. Μια οργανωμένη άνωθεν πρακτική που στόχευε στον πλήρη εξευτελισμό των συλληφθέντων, σωματικά και ψυχικά. Η σκληρότητα της περιγραφής των βασανισμών στην ταράτσα της Μπουμπουλίνας ισορροπεί με την λογοτεχνική αφήγηση του Κοροβέση, απόρροια της καλλιτεχνικής του ιδιότητας.

Ακριβώς πενήντα χρόνια μετά από την πρώτη έκδοση του βιβλίου η παράσταση αναμοχλεύει τις σκληρές δοκιμασίες εξευτελισμού και βίας που υπέστη μέρος του λαού, πρακτική που ακόμα και σήμερα, έστω και ως αστείο, επιδοκιμάζεται από πολιτικούς και πολίτες. Σε συνδυασμό με τη σκιαγράφηση της περιόδου της Επταετίας αναδεικνύεται πως το καθεστώς απλώθηκε σε όλους τους τομείς, στραγγαλίζοντας κάθε φωνή αντίστασης και δημιουργίας.

Διασκευή: Άνδρη Θεοδότου Σκηνοθεσία: Μάνος Βαβαδάκης

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού Μουσική: Φάνης Ζαχόπουλος Μουσική Παραγωγή: Ορέστης Πετράκης Κίνηση: Μυρτώ Γράψα Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Γεωργακοπούλου Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Μαρινάκη Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου

Παίζουν οι: Νέστωρ Κοψιδάς, Θεοδώρα Γεωργακοπούλου, Ελένη Ζαχοπούλου, Άρης Λάσκος

Info: Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν - Υπόγειο: Πεσμαζόγλου 5 | Τηλ. 2103222760. Από 16 Δεκεμβρίου. Παραστάσεις κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00  | Έως 18.2.2020 Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ μειωμένο Προπώληση. Διάρκεια παράστασης 90 λεπτά.