Λήδα Κουτσοδασκάλου: «Θέλω να αισθάνομαι στο θέατρο όμαδα όπως όταν έπαιζα μπάσκετ»

lida-koutsodaskalou
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η ηθοποιός συμμετέχει στην παράσταση «Λάμπρος» στο Θέατρο Νέου Κόσμου.

Η θεατρική ομάδα ΑΤΟΝΑλ καταπιάνεται με τον ποιοτικό λόγο του Διονύσιο Σολωμού και παρουσιάζει από τις 20 Δεκεμβρίου το έργο «Λάμπρος» στο Θέατρο Νέου Κόσμου, που φιλοδοξεί να φωτίσει τη διττή ανθρώπινη φύση που είναι ικανή για το μεγαλύτερο καλό και για το χειρότερο κακό. Εκ των ηθοποιών της παράστασης, η Λήδα Κουτσοδασκάλου συστήνεται στο click@life.

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα στο τμήμα Γεωλογίας στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο και στο Θέατρο Τέχνης. Σήμερα ζω στην Αθήνα στο Μετς.

Μικρή δεν είχα πει ποτέ «Α! Αυτό θέλω να γίνω και τίποτα άλλο». Μου άρεσαν πολλά πράγματα από εντελώς διαφορετικούς κλάδους. Σκεφτόμουν πολύ να γίνω μπασκετμπολίστρια, αστροφυσικός ή κάτι σχετικό με τις θετικές επιστήμες, τη φύση και την έρευνα.

Νομίζω πως δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη στιγμή που είπα ότι θα γίνω ηθοποιός, ούτε κάποια μία αφορμή. Υπήρξαν πολλές ταινίες, πολλές παραστάσεις, μουσική και πολλά βιβλία. Ούτε όταν μπήκα στη σχολή το είχα αποφασίσει, επειδή πραγματικά δεν ήξερα πώς ήταν. Τώρα το αποφασίζω, εννοώ χρόνο με τον χρόνο, μέρα με τη μέρα μου αρέσει όλο και περισσότερο. Κάθε επόμενη πρόβα και κάθε επόμενη παράσταση μου δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη χαρά και επιθυμία και σιγουρεύομαι σταδιακά.

Οι καλλιτεχνικές μου επιρροές είναι εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, όσες έχει χωρέσει η ζωή μου ως τώρα. Είναι η οικογένειά μου, το σχολείο μου, οι φίλοι, τα ταξίδια… είναι ο μπαμπάς μου που μας μάθαινε με τον αδελφό μου το ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία και το τραγουδούσαμε όλοι μαζί.

Η υπόθεση της παράστασης «Λάμπρος» αφορά τον Λάμπρο που έχει κάνει τέσσερα παιδιά εκτός γάμου με τη Μαρία. Αμέσως μετά τη γέννησή τους, χωρίς τη συναίνεση της Μαρίας τα στέλνει σε ορφανοτροφείο. Μετά από αρκετά χρόνια συναντά την κόρη του και ερωτεύονται επικίνδυνα, χωρίς να γνωρίζουν τη σχέση τους. Όταν οι ήρωες της ιστορίας μας μαθαίνουν την αλήθεια δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος της και έτσι αποφασίζουν να ψάξουν για μία καλύτερη ζωή σε έναν άλλον κόσμο. Για την παράστασή μας μπορώ να πω πως έχει χτιστεί με πολλή αγάπη για αυτό το έργο.

Ο ρόλος μου είναι η κόρη του Λάμπρου και της Μαρίας, το μόνο από τα παιδιά τους που κατάφερε να επιβιώσει. Ένα κορίτσι, σχεδόν παιδί, που διψάει να ζήσει και να βρει την αγάπη, την ανθρωπιά.

Το έργο είναι ένα ημιτελές ποίημα που γραφόταν για χρόνια. Είναι όμως τόσο υπέροχο, που είναι σαν να έχει γραφτεί για να μοιραστεί σε όλους τους ανθρώπους. Νομίζω πως κάθε έγνοια μας, κάθε ανησυχία και επιθυμία υπάρχει μέσα σε αυτούς τους στίχους. Αυτή θα έλεγα ότι είναι η ιδιαιτερότητα του έργου.

Κανείς από τους ήρωες του έργου δεν είναι ευτυχισμένος. Αναζητούν μια άλλη ζωή, έναν άλλον κόσμο. Έναν κόσμο όπου θα είναι ελεύθεροι να πράττουν, αλλά και να σκέφτονται. Να αποφασίζουν για τη ζωή τους και να μπορούν να παλέψουν για την ευτυχία τους. Επίσης η ιδιαιτερότητα που ανέφερα προηγουμένως είναι και η επικαιρότητά του, γιατί η ψυχή μας δεν αλλάζει μέσα στα χρόνια και διαβάζοντας αυτό το ποίημα σήμερα, συναντάμε ένα τεράστιο κομμάτι της.

Θα ήθελα όλοι οι άνθρωποι να ενωθούμε μέσα από το θέατρο. Να σκεφτόμαστε περισσότερο ο ένας τον άλλον. Δεν ξέρω πως να το πω, θέλω να αισθάνομαι στο θέατρο όπως αισθανόμουν στην ομάδα μου όταν έπαιζα μπάσκετ. Που μυρίζαμε τα warm up για να καταλάβουμε ποιας ήταν.

Επόμενα σχέδια; Οι Μεγάλες Προσδοκίες του Κάρολου Ντίκενς, που σκηνοθετεί ή Λίλλυ Μελεμέ στο Σύγχρονο Θέατρο.

Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη Συνεργάτης στη δραματουργία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου

Σκηνικό-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας Video: Ερατώ Τζαβάρα Επιμέλεια κίνησης: Βρισηίδα Σολωμού Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Τρικενέ Βοηθός σκηνογράφου: Βενετία Νεστορίδου Βοηθός παραγωγής: Νίκος Χαραλαμπίδης

Εκτέλεση παραγωγής: POLYPLANITY Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου & Βίκυ Στρατάκη

Φωτογραφίες παράστασης: Andrea Bonetti

Παίζουν: Λήδα Κουτσοδασκάλου, Σοφία Μαραθάκη, Γιώργος Σύρμας.

Μουσικός επί σκηνής: Βασίλης Τζαβάρας

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Info: Θέατρο Νέου Κόσμου - Κάτω Χώρος. Από 20.12.2019 - 19.01.2020. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 90 λεπτά. ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ Πέμπτη 21:15, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 21:15, Κυριακή 18:30. ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Πέμπτη-Παρασκευή Κανονικό 13€, Μειωμένο 10€ / Σάββατο-Κυριακή Κανονικό 15€ Μειωμένο 12€. Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ