Χριστούγεννα χωρίς Καρυοθραύστη δεν γίνεται

karuothraustis @_Damir_YUSUPOV
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Δύο διαφορετικές προτάσεις πάνω στην ίσως πιο κλασική χριστουγεννιάτικη ιστορία παρουσιάζονται στην γιορτινή Αθήνα.

Παραμονή Χριστουγέννων. Η κούκλα-καρυοθραύστης της Κλάρας-Μαρίας, δώρο του νονού της, μεταμορφώνεται σε έναν γοητευτικό πρίγκιπα που την οδηγεί σε ένα μαγικό ταξίδι στον παραμυθένιο κόσμο των ζαχαρωτών, των νεράιδων, των παιχνιδιών, της Βασίλισσας του Χιονιού. Ξαφνικά, όμως, μπροστά στην Κλάρα-Μαρία και στον Πρίγκιπα εμφανίζονται ο Βασιλιάς των Ποντικών και ο στρατός του με απειλητικές διαθέσεις.

Αυτη είναι η υπόθεση του «Καρυοθραύστη», ενός από τα δημοφιλέστερα έργα στην ιστορία του μπαλέτου και συνώνυμο με τα Χριστούγεννα. Η ιστορία του ξεκίνησε το 1816 όταν γράφτηκε ένα παραμύθι από τον Γερµανό συγγραφέα Έρνστ Χόφµαν µε τίτλο «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών», το οποίο διασκευάστηκε από έναν από τους πιο πολυδιαβασμένους Γάλλους συγγραφείς, τον Αλέξανδρο Δουμά. Η μαγευτική ιστορία του Χόφμαν ενέπνευσε τον Τσαϊκόφσκι να γράψει τη μουσική για τον «Καρυοθραύστη», το πιο λαμπρό του μπαλέτο. Η πρωτότυπη χορογραφία είναι του Λεβ Ιβανόφ. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στο θέατρο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 1892, σε μια διπλή παράσταση μαζί με την όπερα του Τσαϊκόφσκι, Γιολάντα.

Φέτος τις γιορτές, δυο διαφορετικές προτάσεις πάνω στην ίσως πιο κλασική χριστουγεννιάτικη ιστορία παρουσιάζονται στην γιορτινή Αθήνα.

«Η Ιστορία του Καρυοθραύστη»

Το αρχικό κείμενο του Καρυοθραύστη παραμένει σήμερα σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Γι’ αυτό και τα φετινά Χριστούγεννα, τρεις (και ένας) παράξενοι παραμυθάδες, τρία (και ένα) πλάσματα με την περίεργη συνήθεια να γλιστρούν χορευτικά από την αφήγηση και τη μουσική, στο θέατρο και τη μυθοπλασία και να μπερδεύουν γλυκά το φανταστικό με το πραγματικό, ανέλαβαν να ζωντανέψουν την παλιά αυτή ιστορία σε μια πρωτότυπη παράσταση-αφήγηση με πολλή μουσική, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Θωμά Μοσχόπουλου.

Σκηνικά:Βασίλης Παπατσαρούχας Κοστούμια:Βασίλης Παπατσαρούχας Μουσική:Νίκος Γαλενιανός Φωτισμοί:Νίκος Βλασόπουλος Χορογραφία:Χαρά Κότσαλη

Παίζουν:(αλφαβητικά): Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νικόλας Παπαγιάννης, Γιώργος Χρυσοστόμου | Μουσικός επί σκηνής (πιάνο): Κατερίνα Κωνσταντούρου

Ιnfo: 22/12/2019-05/01/2020, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Ο Καρυοθραύστης»

Το Bolshoi Ballet Academy ζωντανεύει στη σκηνή την ιστορία του Καριοθραύστη με τους χορευτές της φημισμένης Ακαδημίας Μπαλέτου Μπολσόι και τους σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι, χαρίζοντας την λάμψη του αυθεντικού κλασικού μπαλέτου.

Info: 23-29/12, Christmas Theatre

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ