2 βωβές παραστάσεις που λένε πολλά

mute
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ένα one man show και ένα one woman show χωρίς λόγο ανεβαίνουν στην αθηναϊκή θεατρική σκηνή και αξίζουν προσοχής.

Η ομιλία δεν είναι ο μόνος τρόπος για να εκφραστούμε, να μιλήσουμε, να επικοινωνήσουμε, να ξεκινήσουμε έναν διάλογο. Κι αυτό είναι κάτι που το θέατρο το γνωρίζει από πρώτο χέρι με το αίτημα της σωματικότητας να φέρνει πολλές φορές σε δεύτερη μοίρα τον λόγο, να οδηγεί στη «γέννηση» βωβών θεατρικών έργων και να δοκιμάζει τους ηθοποιούς στο πόσο επιδέξιοι είναι με την γλώσσα του σώματος.

Δύο θεατρικές παραστάσεις της αθηναϊκής σκηνής μιλούν για τα ανείπωτα χωρίς λόγια.

«Mute» με τον Γιώργο Χρυσοστόμου

Ένας άνθρωπος που κυνηγά το μυαλό του, ένας άνθρωπος που αρνείται τις λέξεις. Μια πολυκατοικία. Ένας μαέστρος, ένας ηλικιωμένος, ένας φοβιτσιάρης, ένας γυμναστής, ένας σεξομανής, ένας γκαντέμης... Τι τους συνδέει; Είναι ένας ή περισσότεροι; Κάποτε όλα διαλύονται• οι λέξεις έρχονται απρόσμενα. Μια παράσταση με μουσική χωρίς μουσικούς, με λέξεις χωρίς λέξεις. Μια παράσταση που κάποιος τολμά να ανοίξει την πόρτα του δωματίου του και να δείξει τι πραγματικά υπάρχει μέσα σε αυτό. 

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου αλώνει την Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Νέου Κόσμου με ένα βωβό one man show. Μία θεατρική ιστορία που στριφογύριζε μες στο μυαλό του εδώ και δύο χρόνια και κατάφερε να την κάνει από σκέψη πραγματικότητα χάρη στη βοήθεια της Σοφίας Πάσχου των Patari Project. 

Ιδέα: Γιώργος Χρυσοστόμου
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου, Γιώργος Χρυσοστόμου
Δραματουργία: Juan Ayala
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Μουσική επιμέλεια: Φωτεινή Γαλάνη
Σχεδιασμός φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου
Βοηθός σκηνοθέτη - Επιμέλεια κίνησης: Ηλιάνα Γαϊτάνη 

Ερμηνεύει ο Γιώργος Χρυσοστόμου

Info: Θέατρο Νέου Κόσμου - Κεντρική Σκηνή. 

«Heliotopia» με την Ειρήνη Φαναριώτη

Αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών (18/12) και στις 16 μέρες Ακτιβισμού κατά της Βίας των Γυναικών (25/11-10/12) και βασισμένη σε συνεντεύξεις που αντλήθηκαν από τη Μέλισσα, το δίκτυο για μετανάστριες και πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα, η παράσταση «Heliotopia» είναι ένας σωματικός διάλογος με ζωντανή μουσική, που αποτυπώνει το βίωμα της απώλειας και τη δύναμη που απαιτείται για να συνεχίσουμε τη ζωή μας ή να τη χτίσουμε από την αρχή. Η Ειρήνη Φαναριώτη και μια μουσικός επί σκηνής αφηγούνται την πορεία της γυναίκας μετανάστριας, πρόσφυγα, αλλά και κάθε γυναίκας που έχει βιώσει τη βία και την απώλεια. Όταν τα λόγια σταματούν, έπειτα από κάθε τραυματική εμπειρία, τη δύναμη παίρνει το σώμα και βρίσκει τη δύναμή του, μέσα από τον χορό, την προσευχή και το τραγούδι.

Σκηνοθεσία-χορογραφία: Κορίνα Κόκκαλη. Ζωντανή μουσική-σύνθεση: Κατερίνα Πολέμη. Δραματουργική Επιμέλεια: Simon Gleave. Additional Electronic Compositio: Gary Salomon. Σκηνικά & Ενδυματολογία: Τζίνα Ηλιοπούλου & Αλέξανδρος Γαρνάβος. Σχεδιασμός και κατασκευή ενδυμάτων: Keno_Athens, Χαράλαμπος Νικολάου. Βίντεο promo&projection: Χρήστος Συμεωνίδης. Φωτισμός: Αλέκος Αναστασίου. Φωτογραφίες &trailer παράστασης: Βασίλης Αντωνόπουλος.

Ερμηνεύει η Ειρήνη Φαναριώτη

Info: Θέατρο Πορεία.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ