Μια νέα εποχή γεννιέται στην Εθνική Λυρική Σκηνή

ethniki-luriki-skini
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Παγκόσμιες πρεμιέρες, σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, σπουδαίοι πρωταγωνιστές και μια μεγάλη καμπάνια, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Με μια μεγάλη συνέντευξη τύπου εγκαινίασε η Εθνική Λυρική Σκηνή το 2020, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ, την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής της εξωστρέφειας, την οποία ενισχύει με δωρεά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, έκανε τον απολογισμό των δράσεων της πρώτης χρονιάς, ανακοίνωσε σημαντικές νέες δράσεις και παρουσίασε τη νέα διεθνή καμπάνια, η οποία θα προβάλει το έργο της ΕΛΣ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Χαιρετισμό απηύθυναν, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.

Στην νέα της εποχή, η Εθνική Λυρική Σκηνή, εδραιώνεται ως ένα σημαντικό λυρικό θέατρο της Ευρώπης με αναγνωρίσιμη καλλιτεχνική ταυτότητα και διακριτό στίγμα. Οι αρχικοί στόχοι που έθεσε ο Γιώργος Κουμεντάκης, όταν ανέλαβε την ΕΛΣ, το 2017 -διεύρυνση του ρεπερτορίου, νέες αναθέσεις, αιχμηρές αναγνώσεις κλασσικών έργων, συνεργασίες διεθνούς εμβέλειας, διασύνδεση της λυρικής τέχνης με τις εικαστικές τέχνες-, έχουν πραγματοποιηθεί και έχουν βάλει πλέον τις βάσεις για τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Στην σημερινή συνέντευξη τύπου, ο Γιώργος Κουμεντάκης, ανακοίνωσε τις νέες σημαντικές δράσεις και συνεργασίες για τα επόμενα χρόνια, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ, την οποία ενισχύει με δωρεά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η στρατηγική συνεργασία με την Opera Comique των Παρισίων και η  περαιτέρω ανάπτυξη της υπάρχουσας στενής σχέσης με την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, οι συνεργασίες με σπουδαία λυρικά θέατρα, όπως το Λα Μονναί των Βρυξελλών, η Βασιλική Όπερα της Δανίας (Κοπεγχάγη), η Όπερα του Γκαίτεμποργκ, η Όπερα του Ελσίνκι, και κάποια από τα σημαντικότερα φεστιβάλ όπερας του κόσμου, όπως το Φεστιβάλ της Εξ-αν-Προβάνς στη Γαλλία, το Φεστιβάλ Ροσσίνι του Πέζαρο στην Ιταλία και το Φεστιβάλ του Μπάντεν-Μπάντεν στη Γερμανία, είναι κάποιες από τις συνεργασίες που θα πραγματοποιηθούν στις επόμενες σεζόν. Στο κομμάτι του χορού ανακοινώθηκαν συνεργασίες με δύο από τις σημαντικότερες ομάδες χορού διεθνώς, την Ομάδα Χορού Μάρκ Μόρρις της Νέας Υόρκης και την Μπατσέβα του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτών συνεργασιών, η ΕΛΣ θα παρουσιάσει δουλειές σπουδαίων σκηνοθετών, όπως, μεταξύ άλλων, του Κριστόφ Βαρλικόφσκι, του Λωράν Πελλύ, του Ντέιβιντ Μακ Βίκαρ, του Νταμιάνο Μικελέττο, του Τζων Φούλτζεϊμς, του Μπομπ Ουίλσον, του Κριστόφ Λόυ κτλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τις σημαντικές συμπαραγωγές της ΕΛΣ θα κάνουν πρώτα πρεμιέρα στην Αθήνα και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν στα συνεργαζόμενα λυρικά θέατρα της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η νέα μπαρόκ όπερα που πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με την Opera Comique, πρώτα θα παρουσιαστεί στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Παρίσι, ενώ ο Ντον Τζοβάννι που πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με την Όπερα του Γκαίτεμποργκ και τη Βασιλική Όπερα της Δανίας, πρώτα θα παρουσιαστεί στην Αθήνα και στη συνέχεια σε Γκαίτεμποργκ και Στοκχόλμη.

Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Στους 12 μήνες που μεσολάβησαν, από την ανακοίνωση της δωρεάς της εξωστρέφειας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πιστεύω ότι όλοι μαζί είδαμε και απολαύσαμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας, την οποία με γενναιοδωρία στήριξε το ΙΣΝ και με αποφασιστικότητα έφερε εις πέρας η ΕΛΣ. (...) Μέσα στη χρονιά οι συνεργάτες μου και εγώ ταξιδέψαμε, κάναμε πολλές δημιουργικές συζητήσεις με ξένους φορείς, καλλιτέχνες, λυρικά θέατρα και παρουσιάσαμε το έργο του οργανισμού μας, με στόχο να προετοιμάσουμε τα επόμενα βήματα της εξωστρέφειας. Σήμερα σας ανακοινώνουμε πολλές από τις επερχόμενες συνεργασίες μας. Κάποιες άλλες, όπως αυτές που προέκυψαν από το πρόσφατο ταξίδι μας στην Αμερική, θα τις κρατήσουμε για μια επόμενη χρονική στιγμή, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί η μορφή τους. (...) Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε το πλήρες πρόγραμμα για το 2021, έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και το οποίο υποστηρίζεται από τη δωρεά του ΙΣΝ. (...) Με τη νέα μας καμπάνια που παρουσιάζουμε σήμερα, επιθυμούμε να κάνουμε το έργο μας γνωστό εκτός Ελλάδος, να παρουσιάσουμε τη νέα μας καλλιτεχνική ταυτότητα και να μιλήσουμε για την καλλιτεχνική μας εξωστρέφεια. Η Εθνική Λυρική Σκηνή, με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, φιλοδοξεί να γίνει ένας διεθνής προορισμός για τους φίλους της όπερας και να δημιουργήσει ένα σημαντικό εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν».