«Chicago»: Σε ρυθμούς Μπρόντγουεϊ ο φαντασμαγορικός κόσμος του Γιάννη Κακλέα

chicago
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Μαρία Διακοπαναγιώτου και Νάντια Μπουλέ αλληλοσυμπληρώνονται και εντυπωσιάζουν στην ελληνική απόδοση του γνωστού μιούζικαλ που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας στο Θέατρο Ολύμπια - Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας.

Έχοντας έφεση και αδυναμία στα εντυπωσιακά θεάματα, ο Γιάννης Κακλέας βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο είδος του μιούζικαλ. Επιλέγοντας μάλιστα ένα έργο που έχει να θίξει ουσιαστικά ζητήματα που δεν μένουν μόνο στο λαμπερό της αισθητικής προσέγγισης του είδους, ο σκηνοθέτης καταφέρνει να εντυπωσιάσει με το υπερθέαμα που στήνει και παράλληλα να προβληματίσει μέσα από την εμβληματική ιστορία που αφηγείται.  

Το «Chicago» μιλάει για ζητήματα όπως η κούφια δικαιοσύνη, η χειραγώγηση του κοινού και του τύπου με την κατασκευή διασημοτήτων και όχι δολοφόνων, ο σκληρός κόσμος που φυλάει πάντα ένα «όχι» σε κάθε φιλοδοξία, ο αγώνας επιβίωσης σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, οι ήρωες που περνούν μια ζωή στην αφάνεια και την εκμετάλλευση, κά.  

Επί σκηνής παρακολουθούμε ένα γεμάτο ενέργεια, αισθησιασμό και ενθουσιασμό θίασο να μας καλωσορίζει σε ένα σκοτεινό και λαμπερό «Chicago» που δεν του λείπει τίποτα. Ούτε οι καλές χορογραφίες, ούτε οι γρήγορες εναλλαγές των λιγάκι άπνευστων σκηνικών, ούτε τα φαντασμαγορικά κοστούμια που συχνά συμμετέχουν στις χορογραφίες, ούτε η απίστευτη μουσική και ο εξαιρετικός ήχος, ούτε οι συγκλονιστικές ερμηνείες των χαρισματικών ηθοποιών με ιδιαίτερες φωνητικές και χορευτικές ικανότητες. Χορός, τραγούδι, πρόζα, όλα πηγαίνουν ρολόι, όλοι είναι τρομερά αφοσιωμένοι και συγχρονισμένοι.  

facebook/Stella Kaltsou

Αν λείπει κάτι από την παράσταση, είναι η πρόζα. Τα μουσικοχορευτικά κομμάτια υπερισχύουν σημαντικά υποβαθμίζοντας το λόγο και τη σημασία του μέσα στο έργο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αφήγηση να κουράζει σε κάποια σημεία με ίσως περιττά μουσικά κομμάτια ενώ οι ήρωες στερούνται ενός χώρου μέσα στον οποίο να γίνουν κατανοητοί οι ίδιοι και τα κίνητρά τους.  

 Το «Chicago» βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν τη δεκαετία του 1920. Η σκηνοθεσία και οι πρωτοποριακές χορογραφίες του Bob Fosse έμειναν στην ιστορία. Συνολικά έχει τιμηθεί με 6 βραβεία Tony, 2 βραβεία Olivier, 5 βραβεία κριτικών (Drama Desk Awards), αλλά και το βραβείο Grammy για το καλύτερο Musical Album το 1998. Έχει παρουσιαστεί σε μεγάλα θέατρα σε όλο τον κόσμο, από την πόλη του Μεξικού μέχρι τη Μόσχα και από το Σάο Πάολο μέχρι τη Νότιο Αφρική.

Το 2002 το Chicago έγινε ταινία σε σκηνοθεσία και χορογραφίες Rob Marsall. Κέρδισε 6 βραβεία Oscar, ανάμεσα σε αυτά και το Oscar καλύτερου μιούζικαλ που μέχρι τότε ανήκε στο «Oliver» από το 1969. Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν η Catherine Zeta-Jones, η Renée Zellweger, ο Richard Gere και η Queen Latifah.

facebook/People Entertainment Group

Ερμηνευτικά ξεχωρίζει η Μαρία Διακοπαναγιώτου με τη διαβολική σεξουαλική ορμή με την οποία αλωνίζει τη σκηνή. Μεταμορφώνεται εμφανισιακά και ερμηνευτικά, το ζει, την κάνει εντελώς δική της την Velma Kelly. Κι εκείνη της πάει. Λιγότερο εκρηκτική όπως το απαιτεί ο ρόλος της Roxie Hart, η Νάντια Μπουλέ περνάει από διάφορα στάδια το χαρακτήρα της και εμείς γινόμαστε σε όλα μάρτυρες. Από την άβγαλτη φόνισσα μέχρι την ντιβάρα της φυλακής, η πιο δυνατή της στιγμή είναι σίγουρα η σκηνή που γίνεται μαριονέτα στα χέρια του δικηγόρου Billy Flynn- τον ερμηνεύει πολύ δυναμικά και κυνικά ο Αιμιλιανός Σταματάκης. Τέλος, αξίζει αναφοράς ο Μίνως Θεοχάρης ο οποίος ερμηνεύει τον διάφανο ήρωα του Amos Hart. Προσηλωμένος, γλυκός και συγκινητικός δίνει μια αθώα πινελιά σε ένα κόσμο γεμάτο βρωμιά. 

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Απόδοση κειμένου: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Χορογραφίες: Chali Jennings
Διεύθυνση Ορχήστρας – Μουσική Διδασκαλία: Αλέξιος Πρίφτης
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Γιώργος Σεγρεδάκης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Artwork: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς
 
Πρωταγωνιστούν: Νάντια Μπουλέ, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Αργύρης Πανταζάρας/Αιμιλιανός Σταματάκης (διπλή διανομή), Μίνως Θεοχάρης, Γιάννης Ποιμενίδης και η Δάφνη Λαμπρόγιαννη.

*Ο Αιμιλιανός Σταματάκης αναλαμβάνει το ρόλο του Billy Flynn τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο ενώ ο Αργύρης Πανταζάρας τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο.

Συμμετέχουν ακόμα 14 ηθοποιοί-χορευτές και δωδεκαμελής ορχήστρα.

Info
Θέατρο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας
Γενική ώρα έναρξης: 20.30
Ακαδημίας 59
210371 1200
Προπώληση: viva.gr

ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ