Έρχεται το 3o Στούντιο Συγγραφής στο Εθνικό Θέατρο

ethniko-theatro-3o-stountio-suggrafis
ΤΡΙΤΗ, 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει από τις 16 έως και τις 19 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του κτιρίου Τσίλλερ, τα έργα των συμμετεχόντων του 3ου Στούντιο Συγγραφής σε μορφή αναλογίου.

Το Εθνικό Θέατρο, ως μείζων θεατρικός οργανισμός, οφείλει όχι μόνο να ακροάζεται τις ανάγκες των ανθρώπων που θέλουν να εκφραστούν μέσω της λογοτεχνικής μορφής του θεατρικού έργου –των μελλοντικών θεατρικών συγγραφέων–, όσο και να στέκει αρωγός τους σε αυτή την προσπάθεια μεταλαμπαδεύοντας τις πολύτιμες γνώσεις των ανθρώπων του. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη από το 2014 ανέλαβε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης εργαστηρίου θεατρικής συγγραφής.

Στόχος του προγράμματος υπήρξε η ενίσχυση του προσωπικού ύφους των συμμετεχόντων και η ταυτόχρονη εξοικείωση τους με την πρακτική πλευρά του θεάτρου. Μέσα στο πλαίσιο θεματικών κύκλων σύμβουλοι/εισηγητές από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων (συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, δραματουργοί, κριτικοί) εισηγήθηκαν θεματικές και παρακολούθησαν την εξέλιξη των έργων, τροφοδοτώντας τους νέους συγγραφείς με υλικό και παρατηρήσεις.

Το «3ο Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για νέους έως 35 ετών» είχε διάρκεια δύο ακαδημαϊκά έτη (Νοέμβριος 2017-Ιούνιος 2019) με υπεύθυνη την σκηνοθέτιδα Σύλβια Λιούλιου.

Στο δεύτερο έτος του Στούντιο συμμετείχαν, συνεχίζοντας από το πρώτο έτος, ο Νικόλας Ανδρουλάκης, η Κλειώ Βελέντζα, ο Σταύρος Γιαννουλάδης, ο Αλκίνοος Δωρής, η Γενοβέφα Ζάγγα, ο Θοδωρής Ιωσηφίδης,  η Ξένια Καλαντζή, η Αλεξάνδρα Κατσαρού, η Μαριάννα Λιανού, η Δήμητρα Μητσάκη, η Αντιγόνη Σταυροπούλου, η Εμμανουέλα Οικονόμου. Την ευθύνη των αναγνώσεων έχουν οι: Μαρία Βαρδάκα, Λάζαρος Βαρτάνης, Έλενα Μαρσίδου, Γιάννης Παναγόπουλος, Στέφανος Παπατρέχας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

16 Ιανουαρίου 2020

 • 18:00   Σιρόκος του Σταύρου Γιαννουλάδη
 • 19:30   Ναταλία της Εμμανουέλας Κοντογιώργου

Σκηνοθεσία: Έλενα Μαρσίδου

Παίζουν: Γιάννης Δενδρινός, Ρένα Κυπριώτη, Ηλίας Μουλάς, Στέφανος Πίττας, Φιντέλ Ταλαμπούκας

17 Ιανουαρίου 2020

 • 18:00   Με το Αμβούργο στην πλάτη της Μαριάννας Λιανού
 • 19:30   Κάτι από μέταλλο και από φωτιά της Γενοβέφας Ζαγγα
 • 21:00   Στη σκοτεινή πλευρά του Νικόλα Ανδρουλάκη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Παναγόπουλος

Παίζουν: Γιάννης Αρτεμισιάδης, Μιχάλης Αρτεμισιάδης, Σμαράγδα Κάκκινου, Γιάννης Μπουραζάνας, Ζωή Μυλωνά, Τζέο Πακίτσας, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Σοφία Πριόβολου, Χρήστος Στέργιογλου, Ανδριάνα Χαλκίδη

18 Ιανουαρίου 2020

 • 18:00   Αστερίων της Αντιγόνη Σταυροπούλου
 • 19:30   Χαμένα Κορίτσια ή Μερζεμπουργκ της Δήμητρας Μητσάκη
 • 21:00   Το Υπόμνημα του Θοδωρή Ιωσηφίδη

Σκηνοθεσία: Λάζαρος Βαρτάνης - Στέφανος Παπατρέχας

Παίζουν: Κώστας Βασαρδάνης, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Μαρία Δελετζέ, Δημήτρης Κακαβούλας, Σμαράγδα Κάκκινου, Σταύρος Καραγιάννης, Λιλή Νταλανίκα, Εύα Οικονόμου - Βαμβακά, Στέφανος Παπατρέχας

19 Ιανουαρίου 2020

 • 18:00   Ο Αστικός Μύθος του Γ.Ψ. του Αλκίνοου Δωρή
 • 19:30   Μόνο Το Χώμα της Κλειώς Βελέντζα
 • 21:00   Κανένας δεν πέθανε επειδή περίμενε της Ξένιας Καλαντζή

Σκηνοθεσία: Μαρία Βαρδάκα

Παίζουν: Θανάσης Βλαβιανός, Μαντώ Γιαννίκου, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Νεκτάριος Φαρμάκης

Info: 3ο Στούντιο Συγγραφής: Αναλόγια θεατρικών έργων. 16-19 Ιανουαρίου. Είσοδος ελεύθερη.