Περικλή Μοσχολιδάκη, ποιος είναι τελικά το «τέρας» και ποιος ο «κανονικός»;

periklis-mosxolidakis
ΤΡΙΤΗ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ο ηθοποιός συμμετέχει στην παράσταση «Ο Άνθρωπος Ελέφαντας» στον Πολυχώρο VAULT.

Με αφορμή τα 40 χρόνια από το πρώτο του ιστορικό ανέβασμα στο Broadway (Απρίλιος του 1979 - Ιούνιος του 1981, 916 παραστάσεις), το πολυβραβευμένο έργο του Bernard Pomerance «Ο Άνθρωπος Ελέφαντας», βασισμένο στη ζωή του Τζον Μέρρικ ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη στον Πολυχώρο VAULT από τις 4 Οκτώβριου του 2019. Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του Τζον Μέρρικ γνωστού και ως Ανθρώπου Ελέφαντα, ενός τραγικά παραμορφωμένου άντρα που έζησε στο Βικτωριανό Λονδίνο το 1880. Η ζωή του υπήρξε πηγή έμπνευση για τις τέχνες και τα γράμματα.

Εκ των ηθοποιών της παράστασης, ο Περικλής Μοσχολιδάκης συστήνεται στο click@life και μιλά για την επικαιρότητα του έργου.

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Στη συνέχεια σπούδασα Υποκριτική - Σκηνοθεσία στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας [MXAT] και Voice Studies / Teaching and Coaching στις Η.Π.Α.

Συνεχίζω να ζω μέχρι σήμερα στην πρωτεύουσα. Μου δίνει χαρά που αντικρύζω στη γειτονιά μου καθημερινά τον Παρθενώνα, που αθλούμαι στο Καλλιμάρμαρο, που περπατώ την πόλη μου αντιμετωπίζοντας με θαυμασμό τις ομορφιές και την Ιστορία της αλλά και με σκεπτικισμό και με θλίψη τα αποτελέσματα που προκάλεσε στο σώμα της η οικονομική κρίση και η ανέχεια. 

Από μικρός αγάπησα το θέατρο. Ένιωθα πάντα, όπου βρισκόμουν, ό,τι κι αν έκανα, ό,τι κι αν σπούδαζα ότι ο τελικός μου προορισμός θα είναι αυτό, είτε πρωτοσταντώντας στις σχολικές παραστάσεις είτε βλέποντας μανιωδώς παραστάσεις στον ελεύθερο χρόνο μου. Για μένα το θέατρο αλλά και η λογοτεχνία και η ποίηση ήταν η παιδική ενασχόληση της καρδιάς μου και τελικά η κορυφαία επιλογή της ενήλικης ζωής μου.

Θυμάμαι τη στιγμή της μεγάλης απόφασης να γίνω ηθοποιός με κάθε λεπτομέρεια. Ήταν μεσημέρι, καλοκαίρι με απίστευτη ζέστη, όταν κάθιδρος και αποφασισμένος ένιωσα ότι δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το θέατρο, αποφάσισα να δροσίσω τη ζωή μου με τον καθαρό αέρα της σωστής απόφασης .

Είμαι βαθιά επηρεασμένος από τα διαβάσματα του σχολείου, από τα κείμενα του Αρχαίου Δράματος. Αισθάνθηκα ευτυχισμένος όταν αντίκρυσα για πρώτη φορά στη ζωή μου παράσταση Αρχαίου Δράματος στην Επίδαυρο. Το Αρχαίο Δράμα, αλλά και η επιρροή φωτισμένων δασκάλων μου στα πολύ νεανικά μου χρόνια αλλά και οι δάσκαλοι μου κατόπιν στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, η γνωριμία μου και η συνεργασία  με σπουδαίους ποιητές και συνθέτες μας, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Νίκος Γκάτσος, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις, οι σπουδαίοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες που συνάντησα στα χρόνια που εργάστηκα στο Εθνικό Θέατρο είναι οι πηγές που επηρέασαν το ξεκίνημα μου και την κατοπινή μου πορεία στο θέατρο και τη ζωή.

Στην παράσταση ο Ανθρωπος Ελέφαντας που δίδαξε και σκηνοθέτησε ο Κοραής Δαμάτης έχω τη μεγάλη χαρά και την τιμή να υποδύομαι τον γιατρό Φρέντερικ Τριβς ,που ανακαλύπτει σε ένα πανάθλιο τσίρκο τον Τζον Μέρικ ,τον Ανθρωπο Ελέφαντα και αποφασίζει να του γλυκάνει μέσω της επιστήμης τον πόνο και να του επιστρέψει τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Η σχέση ανάμεσα στον Ανθρωπο Ελέφαντα και τον Τριβς, η συμπόρευση, η σχέση ανάμεσα τους, οι συγκρούσεις και ο αμοιβαίος σεβασμός, το  έλεος και ο φόβος αλλά και η κάθαρση του τέλους αποτελούν τον βασικό άξονα πάνω στον οποίο δομείται ολόκληρο το έργο.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του σπουδαίου έργου έγκειται στο γεγονός των κρυμμένων συμβόλων. Το ερώτημα ΄'Ποιός είναι τελικά το ''Τέρας '' και ποιός είναι τελικά ο ''Κανονικός'' προκύπτει αμείλικτα στο έργο και αιφνιδιάζει. Η αντιμετάθεση ρόλων ανάμεσα στον Ανθρωπο Ελέφαντα και τον Τριβς σφραγίζει το έργο και δημιουργεί την αναπόφευκτη ''ιδιαιτερότητα'' του. 

Ενα έργο που ασχολείται με το εξαιρετικά ενδιαφέρον και σκληρό στην καθημερινότητα μας θέμα της κανονικότητας, που στοχάζεται για τα όρια ανάμεσα στην ανθρωπιά και την εκμετάλλευση, ανάμεσα στην επιστήμη και τη θρησκεία, για τα όρια της φιλανθρωπίας και της εξαγοράς των ενοχών ενός ολόκληρου πολιτισμού, του πολιτισμού μας, δεν μπορεί παρά να είναι εξαιρετικά επίκαιρο.

Ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και ως δάσκαλος, με τις πολλαπλές αυτές ιδιότητες που υπάρχω στο θέατρο επιθυμώ ότι κάνω, με ό,τι καταπιάνομαι, όπου εργάζομαι να έχει η δουλειά μου όραμα για το τί θέλω να πετύχω. Να έχει άποψη βασισμένη σε γερή παιδεία, γνώση, επαγγελμετισμό και σκληρή δουλειά γιατί χωρίς όλα αυτά δεν υπάρχει τέχνη.

Στα επόμενα σχέδια μου είναι ένας ρόλος που έρχεται την Άνοιξη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το επόμενο θεατρικό μου έργο που ήδη γράφεται, σκηνοθεσίες που ετοιμάζονται για την επόμενη σεζόν, η συνέχιση των παραστάσεων σε περιοδεία του έργου μου 'Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη ' και φυσικά τα μαθήματα μου στις Δραματικές Σχολές που διδάσκω. 

Συγγραφέας: Bernard Pomerance. Μετάφραση: Μαρλένα Γεωργιάδη. Δραματουργική επεξεργασία-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης. Σκηνικά - Κοστούμια: Κοραής Δαμάτης. Μάσκες: Ελένη Σουμή. Μουσική: Μάνος Αντωνιάδης. Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα. Σχεδιασμός φωτισμών: Κοραής Δαμάτης. Βοηθός φωτιστή: Θοδωρής Μαργαρίτης. Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Τσούτση. Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Λήδα Μεϊντάνη. Κατασκευή μάσκας Ελέφαντα: Σωκράτης Παπαδόπουλος. Κατασκευή φωτόσπαθων: Χρήστος Σάλεμ. Κατασκευές σκηνικών: Φώτης Μουρτάς. Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου. Trailer: Στέφανος Κοσμίδης. Επικοινωνία παράστασης : Χρύσα Ματσαγκάνη. Παραγωγή: VAULT

Διανομή

  • Τζων Μέρρικ (ο Άνθρωπος Ελέφαντας): Δημήτρης Καρατζιάς
  • Φρέντερικ Τριβς (ιατρός στο νοσοκομείο του Λονδίνου): Περικλής Μοσχολιδάκης
  • Κυρία Κένταλ (ηθοποιός), Σουβλίτσα: Μαρία Καβουκίδη
  • Ρος (μάνατζερ του Άνθρωπου Ελέφαντα) / Επίσκοπος / Γουίλ (νοσοκόμος): Στέλιος Καλαϊτζής
  • Καρλ Γκομ (Διευθυντής του Νοσοκομείου) / Ελεγκτής: Μιχάλης Καλιότσος
  • Άνδρας στο τσίρκο / Άγγλος Αστυνομικός, Σνορκ (νοσοκόμος): Αντώνης Καραθανασόπουλος
  • Δις Σάντουιτς / Σουβλίτσα: Σοφία Ρούβα

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

Info
Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS: Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός, Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8' περίπου με τα πόδια). Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889 (για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00). ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακές στις 18:15. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90' (χωρίς διάλειμμα). ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος: 16 ευρώ. Προπώληση viva: 14 ευρώ. Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 12 ευρώ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ