Το «Hotel Éternité» και η ψευδαίσθηση της αιωνιότητας στο Εθνικό

hotel-Éternite KOSTIS SOHORITIS
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ο Γιάννης Καλαβριανός παρουσιάζει τη νέα του δουλειά, ένα θεατρικό προβληματισμό πάνω στο «όνειρο των ονείρων», το άγχος του χρόνου.

Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο ξενοδοχείο το «Hotel Éternité» του Γιάννη Καλαβριανού που ανεβαίνει στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου. Εκεί ο χρόνος αποκτά μια ιδιομορφία, έχει ταχύτητες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ενοίκους του να τον απολαμβάνουν άλλοι με επιβράδυνση και άλλοι με επιτάχυνση.  

Ο χρόνος βιώνεται. Άρα είναι πάντα και υποκειμενικός, παρατηρεί ο συγγραφέας και σκηνοθέτης του έργου Γιάννης Καλαβριανός στο σκηνοθετικό σημείωμα ερμηνεύοντας αυτή την ανάγκη να δραπετεύσουμε από την αντικειμενική μέτρηση και την απολυτότητα του χρόνου ως «μια συμβολική νίκη του καθενός επί του θανάτου». Παροδική και αυτή.  

Το Hotel Éternité, δεν είναι ένα συνηθισμένο ξενοδοχείο. Ίσως δεν θα έπρεπε καν να κατατάσσεται στα ξενοδοχεία. Είναι ένας τόπος, όπου καταλύουν άνθρωποι που κάτι τους συνέβη. Και που απέκτησαν μια…ξεχωριστή, αντίληψη του χρόνου. Άνθρωποι, λοιπόν, ευαίσθητοι. Που προσπαθούν μαζί με τη διεύθυνση και τους υπαλλήλους, να τιθασεύσουν τον χρόνο, που άλλοτε παφλάζει σαν ορμητικό ποτάμι και άλλοτε δεν κυλά με τίποτε. Στο Hotel Éternité το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί από τη διεύθυνση μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο είναι να καταφέρουν το χρόνο να γυρίσει κι «αλλιώς» και σαν άλλοι αλχημιστές να εξαφανίσουν το θάνατο. 

KOSTIS SOHORITIS
«Να ζεις σημαίνει να χάνεις χρόνο» 

Με λυρισμό, διακριτική σκηνοθεσία, δυναμισμό, λόγο και φαντασία (καταπληκτικό το σκηνικό με τα βαλσαμωμένα πουλιά της Εύας Μανιδάκη), το «Hotel Éternité» αποτελεί ένα έργο με υπαρξιακό βάθος και χιουμοριστικό υπέδαφος (ανυπομονείς να έρθει η ανάπαυλα του Γιώργου Γλάστρα να  κάνει τα... δικά του) που ακολουθεί και συνεχίζει την κληρονομιά ενός άλλου έργου του Καλαβριανού. Στο κέντρο του έργου «Γρανάδα» ο συγγραφέας είχε ήρωες που πάλευαν με μια ανθρώπινη απώλεια, ενώ στο «Hotel Éternité» έχει ήρωες που παλεύουν με την απώλεια του χρόνου. «Τα ρολόγια είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί μας» λέει η διευθύντρια του ξενοδοχείου επιβεβαιώνοντας πως στο «Hotel Éternité» δεν υπάρχει η αντικειμενική μέτρηση του χρόνου.  

Ωστόσο, αν και διαθέτοντας τις καλύτερες προθέσεις, το έργο δεν απογειώνεται. Εμπιστεύεται περισσότερο τη λογική του πίσω από την αφήγηση, το λόγο που δομεί τη βάση του, και ξεχνά να φτιάξει μια ενιαία και συναρπαστική ιστορία. Όσα γίνονται στη σκηνή μας μεταφέρουν μια γλυκιά μελαγχολία για την απώλεια του χρόνου, δεν καταφέρουν όμως να μας συγκλονίσουν. Ίσως γιατί πνίγονται στις λεπτομέρειες, ίσως γιατί χρειάζονταν κι άλλες. Βλέπουμε την ψευδαίσθηση να καταρρέει και αναρωτιόμαστε από πού προέκυψε το δράμα και πότε θα ξαναβγεί ο Γλάστρας. Ήταν επίσης πολύ γοητευτικό το τρικ να μην δούμε ποτέ τους ενοίκους τους ξενοδοχείου, όμως τελικά αυτό ίσως και να στοίχισε στους χαρακτήρες του έργου.  

«Κάπου θα υπάρχει και για μας ένας τόπος. Δε μπορεί..» 

Επί σκηνής βρίσκουμε ένα θίασο ιδιαίτερα αφοσιωμένο που πιστεύει και υπηρετεί με ενθουσιασμό το κείμενο. Ξεχωρίζει η Μαρία Κατσιαδάκη, επιβλητική, απόλυτη και με καθαρό λόγο στο ρόλο της διευθύντριας του ξενοδοχείου που αναλαμβάνει να γίνει ο διαχειριστής του χρόνου προτού συντριβεί από αυτόν. Πολύ καλοί επίσης η Χριστίνα Μαξούρη με το συναισθηματικό αδιέξοδο που στήνει και ο Γιώργος Γλάστρας με τις απολαυστικές μεταμφιέσεις του.  

«Μόνο σε ένα πράγμα επιτρέπεται να είναι κανείς τσιγκούνης. 
Στον χρόνο. Μην τον σπαταλάτε. Δεν είναι άπειρος» 

Συντελεστές
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου Επιμέλεια κίνησης: Χρήστος Παπαδόπουλος Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Νάκου  Συνεργάτης στη δραματουργία: Βάνια Παπανικολάου Βοηθός σκηνογράφου: Σταύρος Μπαλής  Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρίνα Μουρτζή
Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Δέσποινα Γιαννοπούλου , Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Κατσιαδάκη, Χρήστος Κραγιόπουλος, Νίκος Λεκάκης, Χριστίνα Μαξούρη, Αλεξία Μπεζίκη, Αργύρης Ξάφης
Φωτογράφος παράστασης: Κωστής Σωχωρίτης

Info 
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 , τηλ. 210.5288170-171, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας), στο www.ticketservices.gr και στο tickets.public.gr. Από 16 Ιανουαρίου. Ημέρες και ώρες παραστάσεων Τετάρτη, Κυριακή 18:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00. 

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ [email protected]