Ελένη Τσιμπρικίδου: «Τα "Φτερά Μπεκάτσας" μιλούν για την αγάπη»

eleni-tsimprikidou _dm_
ΤΡΙΤΗ, 04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Η ηθοποιός συμμετέχει στη νέα παράσταση των 4Frontal.

«Φτερά Μπεκάτσας». Έτσι τιτλοφορείται η νέα παράσταση της ομάδας 4Frontal σε σκηνοθεσία του Θανάση Ζερίτη που ανεβαίνει στο Δώμα του Θεάτρου Νέου Κόσμου. Πρόκειται για ένα έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Θανάση Βαλτινού διαδραματίζονται σε μία περίοδο όπου οι καθημερινές ανάγκες των Ελλήνων έχουν πολλαπλασιαστεί απροσδόκητα εξαιτίας της υποτιθέμενης ευημερίας, καθώς η περίφημη εποχή της αλλαγής συμπαρασύρει στο διάβα της θεσμούς και αξίες.
Με σφιγμένα δόντια ακούμε τους ήρωες να αρθρώνουν με καθημερινό και τραχύ λόγο αλληλοκατηγορίες σε μια καθόλα συνηθισμένη διαμάχη που ηχεί στα αυτιά μας τόσο οικεία, όσο μια τηλεόραση ανοιχτή σ’ ένα συνοικιακό μπαλκόνι.

Εκ των ηθοποιών της παράστασης, η Ελένη Τσιμπρικίδου μιλά στο click@life για το έργο και μας συστήνεται.

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Μεγάλωσα και ζω στα Μελίσσια. Σπούδασα Οπτικός στο ΤΕΙ Αθηνών και Ηθοποιός στη Δραματική σχολή Πράξη Επτά.

Μικρή ήθελα να γίνω μπασκετμπολίστρια και διευθύντρια. Παρακολουθούσα όμως θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες. Σχεδόν για όλη την παιδική μου ηλικία, πίστευα ότι οι ηθοποιοί είναι ξεχωριστοί άνθρωποι, πολύ διαφορετικοί απο μένα και τους γύρω μου. Κάποιοι ξεχωριστοί άνθρωποι που ήταν πολύ τυχεροί και γεννήθηκαν μ' αυτο το "ταλέντο". Ε μετά μεγάλωσα λίγο, είδα και κάποιους απο κοντά και πείστηκα ότι είναι άνθρωποι. Κανονικοί, σαν εμένα.

Αφορμή για να ασχοληθώ με την υποκριτική υπήρξε κάποιο σχόλιο καθηγητή μου στο σχολείο, αλλα ο λόγος που το έκανα είναι η ίδια προσωπική ανάγκη που με κάνει να θέλω να το κάνω ακόμα.

Οι επιρροές μου καλλιτεχνικά θεωρώ ότι είναι πολύ κοντά με τις προσωπικές. Θέλω να πιστεύω ότι επηρεάζομαι περισσότερο απο συμπεριφορές και όχι απο ερμηνείες. Παρόλα αυτά θαυμάζω και παρακολουθώ πολλούς ηθοποιούς της γενιάς μου, και φυσικα μεγαλύτερους.

Στα «Φτερά Μπεκάτσας» παρακολουθούμε έναν απο τους καβγάδες του ζευγαριού του έργου. Ο Γιάννης και η Ράνια τσακώνονται για "μικρά" πράγματα. Ζητούν απαντήσεις κοιτώντας ο ένας στα μάτια του άλλου σε θέματα πολύ πιο μεγάλα απο αυτά που εκφράζουν με τα λόγια.

_dm_
Ο ρόλος μου είναι η Ράνια. Μια γυναίκα γύρω στα 30, παντρεμένη, μητέρα 2 παιδιών στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ζει καταπιεσμένη προσωπικά και κοινωνικά. Ξεκινώντας το έργο ακούμε οτι της λείπουν βασικά πράγματα, και πολύ γρήγορα καταλαβαίνουμε ότι δεν εννοεί τα έπιπλα και τις ηλεκτρικές συσκευές.

Είναι ένα έργο με καταιγιστικό ρυθμό. Αρχικά νομίζεις ότι πραγματεύεται μικρά σε αξία θέματα που μπορεί να έχει ένα ζευγάρι, διαβάζοντας το όμως και βλέποντας το να παίρνει μορφή, δεν μπορείς να μη σκεφτείς ότι μιλάει για την αγάπη.

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πάντα επίκαιρες. Ένα έργο θεωρώ ότι είναι επίκαιρο όταν μας κάνει να αναγνωρίσουμε κάτι απο τον εαυτό μας. Κάτι που έχουμε βιώσει, ακόμα και κάτι στο οποίο έχουμε υπάρξει θεατές.

Θα ήθελα να μου δίνεται η ευκαιρία να λέω ιστορίες μέσα από το θέατρο. Αγαπώ πολλά είδη θεάτρου, ως ηθοποιός όμως δεν θεωρώ οτι η φόρμα, ο κώδικας στον οποίο θα πω την ιστορία είναι εμπόδιο αλλα εργαλείο, γλώσσα. Θέλω να μπορώ να λέω ιστορίες, με τη δική μου αλήθεια.

Παράλληλα με τα Φτερά Μπεκάτσας θα συνεχίσω να είμαι στα "170 τ.μ" του Γ. Παλούμπη στο Θέατρο Ιλίσια και θα είμαι βοηθός σκηνοθέτη στον "Βιολιστή στη Στέγη" του Γρηγόρη Βαλτινού.

Ένα όχι και τόσο κρυφό όνειρο είναι να δημιουργήσω με φίλους και συναδέλφους ένα μουσικό σχήμα, να γελάμε, να κλαίμε, να τραγουδαμε λαϊκα, ρεμπέτικα, και ό,τι άλλο κάνει την καρδιά μας να χτυπάει και το στομάχι μας να σφίγγεται.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης

Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα Επιμέλεια κίνησης: Πάνος Τοψίδης Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης Βοηθός σκηνοθέτη: Χάρης Κρεμμύδας Επιμέλεια βίντεο: Σελήνη Παπαγεωργίου, Μιχάλης Μαθιουδάκης Τραγούδι παράστασης: Σπύρος Γραμμένος

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Γιαννουλάδης, Ελένη Τσιμπρικίδου 

Info
Θέατρο Νέου Κόσμου - Δώμα. Έως 12.04.2020. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 70 λεπτά. ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ Παρασκευή 21:15, Σάββατο 21:25, Κυριακή 18:30. ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Παρασκευή Κανονικό 13€, Μειωμένο 10€ / Σάββατο-Κυριακή Κανονικό 15€, Μειωμένο 12€. Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ