Νίκος Καρδώνης: «Η μετατροπή ενός λογοτεχνικού κειμένου σε αφηγηματικό θέατρο είναι πρόκληση και δώρο»

nikos-kardonis _dm_
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ο ηθοποιός συμμετέχει στην παράσταση «Απόσταση Αναπνοής» στο Θέατρο Νέου Κόσμου.

Η λογοτεχνία υπήρξε πάντα ένα ανοιχτό πεδίο, απ’ όπου το θέατρο αντλεί, ελεύθερα, πλούσιο υλικό. Η μεταφορά του λογοτεχνικού κειμένου στη σκηνή προσφέρει πολύτιμους θησαυρούς και δημιουργεί συχνά για τον θεατή μια σχέση τόσο ιδιαίτερη όσο και η διαδικασία της ίδιας της ανάγνωσης. Η Μαρία Αιγινίτου επιλέγει νε μεταφέρει στη θεατρική σκηνή το λογοτεχνικό έργο του Τάσου Γουδέλη, «Απόσταση Αναπνοής», που ανεβαίνει αυτή την περίοδο στο Δώμα του Θεάτρου Νέου Κόσμου.

Ξεκινώντας από τις παλιές σημειώσεις, τα παιδικά ημερολόγια του συγγραφέα, η σκηνοθέτις ανασυνθέτει το κινηματογραφικό του βλέμμα δανειζόμενη στοιχεία από το σύνολο της συλλογής διηγημάτων του Απόσταση αναπνοής, κρατώντας και για την παράσταση τον ίδιο τίτλο. 

Επί σκηνής εμφανίζεται η ίδια μαζί με τον ηθοποιό Νίκο Καρδώνη, ο οποίος συστήνεται στο click@life.

Γεννήθηκα στη Ρόδο. Όταν ήμουν ΄Β δημοτικού ήρθαμε οικογενειακώς στην Αθήνα. Μεγάλωσα και πήγα σχολείο στη Καλλιθέα. Σπούδασα σχέδιο μόδας και ενδυματολογία στη σχολή Βελουδάκη και αργότερα στην ανωτέρα δραματική σχολή τέχνης Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα. Σήμερα ζώ στα Πετράλωνα.

Μικρός ήθελα να γίνω γοργόνος. Νομίζω το αρσενικό του λέγεται Τρίτωνας. Η αφορμή ήταν μια ταινία με την Νταριλ Χανα και τον Τομ Χάνκς. Φαντασία καλπάζουσα. Δυστυχώς απέτυχα σ’ αυτόν τον στόχο.

Από παιδί, όταν με πήγαιναν θέατρο οι γονείς μου, έβλεπα τους ηθοποιούς και είχα μια αίσθηση ότι μπορούσα να το κάνω και εγώ αυτό που έβλεπα στη σκηνή. Σιγουρεύτηκα όταν συμμετείχα σε κάποιες σχολικές παραστάσεις. Τεράστια άγνοια κινδύνου. Την αγάπη μου για το θέατρο την άφησα να κοιμάται  για αρκετό καιρό, ώσπου μετά τις σπουδές  μου στο σχέδιο, αποφάσισα να δώσω εισαγωγικές εξετάσεις στο υπουργείο πολιτισμού για τις δραματικές σχολές. Ευτυχώς πέρασα με την πρώτη.

Επειδή από την αρχή της θεατρικής πορείας μου συμμετείχα στην ομάδα της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου με επικεφαλή τον Στάθη Λιβαθινό, οι προσλαμβάνουσες  μου προέρχονται από τη Ρώσικη Σχολή: Στανισλάφσκι, Μιχαήλ Τσέχωφ. Με αντιπροσωπεύει το ψυχοσωματικό θέατρο.

Στο έργο «Απόσταση Αναπνοής» δύο αδέρφια με αφορμή την κηδεία του πατέρα τους, ανασύρουν θραύσματα της μνήμης τους σχετικά με τους γονείς τους και ‘‘ξεσκονίζουν’’ ιστορίες που τους έχουν αφηγηθεί άλλοι ή έχουν κρυφακούσει από μισάνοιχτες πόρτες. Καταφεύγοντας στο παρελθόν θα ανοίξουν οι δικές τους πληγές και θα επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους.

_dm_
Ο ρόλος μου είναι ενός συνηθισμένου ανθρώπου της διπλανής πόρτας. Θα μπορούσαμε να τον πετύχουμε σε ένα λεωφορείο, σε ένα γραφείο, σε ένα πάρκο, στο σουπερμάρκετ. Ξεδιπλώνει τις ρωγμές του και τα προσωπικά του τίκ, προσπαθώντας να διαχειριστεί την απώλεια.

Το να μετατρέψεις ένα λογοτεχνικό κείμενο σε αφηγηματικό θέατρο είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση και ταυτόχρονα ένα δώρο για τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς.

Θα μπορούσα να ασχοληθώ με όλα τα είδη θεάτρου, εκτός από το βαρετό θέατρο.

Επόμενα σχέδια; Όταν οι ηθοποιοί κάνουν σχέδια, οι θεοί του θεάτρου γελάνε, γι’ αυτό δεν τολμώ να τα ανακοινώσω.

_dm_

Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου
Επιμέλεια σκηνικού χώρου – Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιάννης Θεοδωράκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Μουσική: Σωτήρης Καστάνης
Video: Σταύρος Στρατηγάκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανθίας Μπαλής

Ερμηνεύουην οι ηθοποιοί: Μαρία Αιγινίτου, Νίκος Καρδώνης 

Info
Θέατρο Νέου Κόσμου - Δώμα. Έως 14.04.2020. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 60 λεπτά. ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ Δευτέρα 21:15, Τρίτη 21:15. ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Κανονικό 13€, Μειωμένο 10€. Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ