Το άπαιχτο στην Ελλάδα “Κατόπιν Εορτής” στη σκηνή του Θεάτρου Vault

katopin-eortis
ΤΡΙΤΗ, 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Ο Χρίστος Λύγκας ανεβάζει το έργο του Γαλλοκαναδού σκηνοθέτη Τζόρνταν Τάνναχιλ.

Ένας έφηβος αυτοκτονεί στην Οτάβα του Καναδά.

Είναι ο γιός ενός σημαντικού πολιτικού παράγοντα της πόλης. Θα μπορούσε να είναι εν δυνάμει ένας φίλος ή γνωστός του εικοσιτριάχρονου Καναδού συγγραφέα Τζόρνταν Τάνναχιλ.

Συγκλονισμένος από το αληθινό τραγικό περιστατικό το παιδί – θαύμα του καναδικού θεάτρου, ένας πολυσχιδής καλλιτέχνης που με αξιοθαύμαστη δεινότητα περνά από τα εικαστικά στο χορό και από την performance στη συγγραφή θεατρικών έργων, γράφει το “Κατόπιν Εορτής” (“Late Company”) σα μια «απάντηση» στους ηθικούς αυτουργούς της αυτοκτονίας του νεαρού Jamie Humbley, ύστερα από την αβυσσαλέα ομοφοβική επίθεση που δέχτηκε στο σχολείο.

Με μια αξιοθαύμαστη για την ηλικία του ωριμότητα και οξυδέρκεια αναζητά απαντήσεις και θέτει αμείλικτα ερωτήματα που αφορούν όχι τόσο το ίδιο το φαινόμενο του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού και την ομοφοβία όσο την έλλειψη επικοινωνίας στο οικογενειακό περιβάλλον, τον σκοτεινό κόσμο της εφηβείας, τις συνέπειας μιας τέτοιας τραγωδίας στις σχέσεις ανάμεσα στους γονείς, τη δυνατότητα συγχώρεσης, αλληλοκατανόησης, την αγωνία για κάθαρση και άφεση αμαρτιών.

Ένα χρόνο μετά τον τραγικό χαμό του μοναδικού τους παιδιού, του δεκαπεντάχρονου Τζόελ, οι γονείς του καλούν σε γεύμα τον πρωταγωνιστή του συστηματικού εκφοβισμού του γιου τους στο σχολείο και το διαδίκτυο μαζί με τους γονείς του.

Το «εφιαλτικό» γεύμα ξεκινά με τις καλύτερες προθέσεις, σταδιακά όμως από τις ρωγμές των πολιτισμένων συμπεριφορών ξεχύνονται όλες οι ενστικτώδεις παρορμήσεις και η απόπειρα να κτιστούν συναισθηματικές γέφυρες αλληλοκατανόησης και συμφιλίωσης δίνουν τη θέση τους σε δριμύ εκατέρωθεν «κατηγορώ», στον καταλογισμό ευθυνών και μια αβυσσαλέα ανάγκη για εκδίκηση.

Η δύναμη του έργου κρύβεται στο περιεχόμενο καθώς κάθε λέξη που εκστομίζεται κόβει σα ξυράφι τον φλοιό των προσχηματικών συμπεριφορών και οι άγνωστες πτυχές της ιστορίας που έρχονται στο φως απογυμνώνουν ηθικά τους πρωταγωνιστές της από τις γελοίες βεβαιότητές τους, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με το τρομακτικό σκοτάδι του κόσμου των εφήβων στις μέρες του διαδικτυακού πυρετού. Ταξικός ανταγωνισμός, υποκρισία, ομοφοβία, εφηβική κατάθλιψη είναι κάποια από τα πολλά ζητήματα στην προβληματική του έργου.

Το “Κατόπιν Εορτής” του Τζόρνταν Τάνναχιλ με ιδιαίτερη λεπτότητα αλλά και πικρό χιούμορ διαρρηγνύει το επικάλυμμα της σύγχρονης ηθικής.

Σημειολογικά το τραπέζι του γεύματος με τις καλαίσθητες διακοσμητικές λεπτομέρειες είναι το αρχετυπικό σύμβολο του μεσοαστικού πολιτισμού και την ίδια στιγμή ένας βωμός κάθαρσης. Ο πολιτισμένος διάλογος γύρω από το τραπέζι είναι μόνο το καμουφλάζ στα ζωώδη ένστικτα που υποβόσκουν: Οργή και μανία ανάμεικτα με πόνο και θλίψη. Στον τρόπο που το έργο διερευνά ζητήματα όπως η Δικαιοσύνη, η Συγχώρεση και η Εκδίκηση θα αναγνωρίσει κανείς κάποιες αναλογίες με την Αρχαία Τραγωδία.

Κείμενο: Jordan Tannahill Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου – Παγκουρέλη Σκηνοθεσία: Χρίστος Λύγκας

Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Τριβουλίδης   Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ Σχεδιασμός Φωτογραφίες παράστασης: Κώστας Πήττας Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη Παραγωγή: Θεατρικός Οργανισμός Πρώτες Ύλες

Διανομή: Μαρία Μπρανίδου, Βούλα Πατελάκη, Γεράσιμος Μαύρος, Χρίστος Λύγκας, Στέφανος Μαντζανάς Δούκας

Υπό την αιγίδα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης ΚΜΟΠ (Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιών) με την οποία έχουν προγραμματιστεί κοινές δράσεις.

Info: Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS: Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός. Από Σάββατο 7 Μαρτίου. Ημέρες & ώρες παραστάσεων Σάββατο στις 18:30 & Κυριακή στις 21:15. Τιμές εισιτηρίων Γενική Είσοδος: 13€, Μειωμένο: 10€, Ατέλειες: 5€. Διάρκεια παράστασης: 90’ (χωρίς διάλειμμα). Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889 (για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00) Προπώληση: VIVA