Ανδρέας Κοντόπουλος: «Διαβάζοντας την ιστορία της Βάσως Στροφύλλα αναστοχάζεσαι το παρόν ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά»

andreas-kontopoulos _dm_
ΤΡΙΤΗ, 03 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Ο ηθοποιός συμμετέχει στην παράσταση «Τα κόκκινα τετράδια» στο Θέατρο Νέου Κόσμου.

Η αληθινή ιστορία της αντιστασιακής Βάσως Στροφύλλα, από το 1940 και τα χρόνια της στον αντιφασιστικό αγώνα, μέχρι τη συνάντησή της με τον έρωτά της, τον Γιάννη, τη δολοφονία της αδελφής της, τη διαδρομή της στην παρανομία και τη φυλακή μέχρι την απελευθέρωσή της το 1953, ζωντανεύει αυτή την περίοδο στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, μέσα από την παράσταση «Τα κόκκινα τετράδια», που ανεβάζει η εγγονή της και βραβευμένη ηθοποιός Ελεάνα Γεωργούλη.

Εκ των ηθοποιών, ο Ανδρέας Κοντόπουλος μιλά για το έργο και συστήνεται στο click@life.

_dm_
Γεννήθηκα στην Αθήνα, όπου μεγάλωσα και ζω μέχρι σήμερα.

Μικρός έπαιζα πολύ ποδόσφαιρο κι ονειρευόμουν να παίξω στον ΠΑΟΚ. Αργότερα αγάπησα τον κινηματογράφο και ονειρευόμουν να γίνω σκηνοθέτης.

Στο δημοτικό που πήγαινα υπήρχε ένα πλαίσιο επιμέρους δραστηριοτήτων, πέραν του κλασικού προγράμματος διδασκαλίας, το οποίο περιλάμβανε θέατρο. Δεν θυμάμαι γιατί επέλεξα να συμμετάσχω στην θεατρική ομάδα, θυμάμαι τη στιγμή που ανέβηκα στη σκηνή, ήταν μια αστραπή.

Η πηγή της ιστορίας για «Τα κόκκινα τετράδια» είναι το ημερολόγιο της Βάσως Στροφύλλα, γιαγιάς της δημιουργού της παράστασης, της Ελεάνας Γεωργούλη. Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο που διατρέχει τα χρόνια της αντίστασης ενάντια στην γερμανική κατοχή και τα χρόνια του εμφυλίου. Η διασκευή, το έργο που προέκυψε υπό την επιμέλεια της Ελεάνας, αφηγείται τη δολοφονία της αδερφής της Βάσως, της Ουρανίας Στροφύλλα από τον αρχηγό των Χιτών στην περιοχή του Πύργου Ηλείας και τον έρωτα της με τον άντρα που πέρασε όλη της την ζωή, τον Γιάννη Γεωργούλη.

Υποδύομαι τον Γιάννη, τον άντρα της Βάσως και τον Νιόνιο τον αρχηγό των Χιτών.

_dm_
Η ιδιαιτερότητα του έργου είναι το ντοκουμέντο. Διαβάζοντας κανείς την ιστορία αναστοχάζεται βαθύτερα το παρόν ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά.

Το θέατρο που κάνουμε με την ομάδα ΚΟΥΡΣΚ ήταν αυτό που ήθελα να κάνω και πράγματι συμβαίνει. Πέρα απ’ την ομάδα με ενδιαφέρει το όσο πιο έντιμο εγχείρημα γίνεται, που για μένα σημαίνει πριν απ’ όλα, πώς κάποιος ονειρεύτηκε να κάνει αυτήν την συγκεκριμένη παράσταση και με ό,τι εργαλεία διαθέτει δίνεται, παραδίνεται σ’ αυτήν, γι’ αυτήν.

_dm_
Επόμενα σχέδια; Μόλις ξεκινήσαμε ξανά τον Οθέλλο στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης και μετά δεν ξέρω.

Σκηνοθεσία: Ελεάνα Γεωργούλη

Μουσική: Γιάννης Φίλιας Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα Σκηνικά: Γεώργιος Τρικκαλιώτης Βίντεο: Αλέξης Ζαφειράκης Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρια Φλωράτου

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ανδρέας Κοντόπουλος, Νάνσυ Μπούκλη, Γιάννης Φίλιας, Ελεάνα Γεωργούλη

Info
Θέατρο Νέου Κόσμου - Κάτω Χώρος. Έως 12.04.2020. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 90 λεπτά. ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ Παρασκευή 21:15, Σάββατο 21:15, Κυριακή 21:15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Παρασκευή

  • Κανονικό 13€
  • Μειωμένο 10€

Σάββατο-Κυριακή

  • Κανονικό 15€
  • Μειωμένο 12€

Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ