Γιώργος Παπαπαύλου: «Βαριέμαι την απόλυτη ομοιομορφία, η ομορφιά της μου φαίνεται ύποπτη»

giorgos-papapaulou
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Ο ηθοποιός συμμετέχει στην παράσταση «Οι Μάρτυρες των Αθηνών» στο Θέατρο Σταθμός.

Μια ομάδα ηθοποιών από διαφορετικές σχολές και γενιές ζωντανεύουν το εμπνευσμένο από μαρτυρίες της εποχής κείμενο του Μάνου Καρατζογιάννη, ο οποίος μετά το θεατρικό του έργο για τη ζωή της αδικοχαμένης Ελένης Παπαδάκη «Για την Ελένη», καταπιάνεται ξανά με το ελληνικό ιστορικό τραύμα μέσα από την παράσταση «Οι Μάρτυρες των Αθηνών», που ανεβαίνει αυτή την περίοδο στο Θέατρο Σταθμός.

Εκ των ηθοποιών, ο Γιώργος Παπαπαύλου μιλά για το έργο και συστήνεται στο click@life.

Γεννήθηκα στην Πάτρα, όπου και μεγάλωσα. Πολύ συχνά επιστρέφω εκεί γιατί ζουν οι γονείς μου, τα αδέρφια μου, τα πέντε μου ανίψια και φίλοι μου κολλητοί όπου με κάποιους από αυτούς είμαστε φίλοι από το νηπιαγωγείο!

Σπούδασα Νομική στην Αθήνα και υποκριτική στην δραματική σχολή ‘Iακωβος Καμπανέλλης’.

Σήμερα ζω στο κέντρο της Αθήνας. Η Αθήνα είναι μια πόλη που αγαπώ πολύ για την ζωντάνια της, τις πολλές επιλογές, τις υπέροχες γωνιές της, τα όμορφα μαγαζιά της, τον φανταστικό καιρό της, τους φίλους μου και επίσης γιατί καλώς ή κακώς μόνο εδώ μπορώ να εξασκήσω το επάγγελμα μου όπως το ονειρεύομαι και το θέλω. Την αγαπώ ακόμα και για τα άσχημα της γιατί χαλούν το κάδρο. Βαριέμαι την απόλυτη ομοιομορφία γιατί εκεί η ομορφιά μου φαίνεται ύποπτη. Θα ήθελα να είναι οι Αθηναίοι καλύτεροι οδηγοί, είναι απαράδεκτοι, να είναι πιο περιποιημένα τα κτήρια, πιο καθαροί οι δρόμοι και να μην κάνει ο καθένας ότι γουστάρει ή αν το κάνει να υπάρχουν επιπτώσεις.

Μικρός ήθελα να γίνω γυναικολόγος, έπειτα εκφωνητής ειδήσεων -που δεν σου κρύβω είναι κάτι που αν μου δινόταν η ευκαιρία θα το δοκίμαζα με λαχτάρα- και ηθοποιός που έγινα τελικά.

Μέχρι να έρθω στην Αθήνα είχα δει μόνο την Βουγιουκλάκη στη Μις Πέπσι όποτε δεν είχα καλλιτεχνικές αναφορές. Θυμάμαι όμως πιο μικρός να προσπαθώ να παίξω, σκηνές από ταινίες , στο σπίτι όταν έλειπαν οι γονείς μου.Μέχρι τη στιγμή που μια καθηγήτρια μου στο Λύκειο μου έβαλε την ιδέα.

Επιρροές μου είναι οι δάσκαλοι μου αρχικά, είναι οι σημαντικοί σκηνοθέτες που έχω δουλέψει,σπουδαίοι συνάδελφοι που είχα την τύχη να συνεργαστώ αλλά και πολλοί καλλιτέχνες Έλληνες και ξένοι που δεν τους έχω συναντήσει αλλά το έργο τους με έχει εμπνεύσει.

Η παράσταση ‘Οι μάρτυρες των Αθηνών’ είναι πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που έζησαν τη φρίκη της κατοχής και άλλοτε αφηγούνται αστεία περιστατικά και άλλοτε τραγικά.

Όλη η παράσταση είναι βασισμένη στην αφηγηματική ικανότητα των 8 ηθοποιών που βρίσκονται επί σκηνής επί 1 ώρα και 45 λεπτά σχεδόν χωρίς καθόλου κίνηση αφού όλη η κίνηση και οι εικόνες βγαίνουν μέσα από τον λόγο και αυτό είναι κάτι που εντυπωσιάζει το κοινό που απ ότι μας λένε σχεδόν δεν κουνιούνται από το κάθισμα τους περιμένοντας να ακούσουν το κείμενο το οποίο επεξεργάστηκε δραματουργικά ο Μάνος Καρατζογιάννης ο οποίος και σκηνοθέτησε την παράσταση χωρίς καμία αγωνία σκηνοθετίτιδας ή τάση επιδειξιομανίας. Είναι τολμηρός στις μέρες μας ένας σκηνοθέτης να επιλέγει την απλότητα και την λιτότητα και να καταφέρνει η παράσταση να συγκινεί.

Παραστάσεις με τέτοια θέματα επαναφέρουν κάτι που πρέπει συχνά να θυμόμαστε και να παλεύουμε για αυτό: το ποτέ ξανά. Ο πόλεμος είναι πάντα ένα ενδεχόμενο για την ανθρώπινη φύση και πάντα χρειάζεται αγώνα για να τον αποφύγουμε.Ακούς τις μαρτυρίες των παππούδων και των γιαγιάδων μας ουσιαστικά και κατανοείς καλύτερα πως περνάνε οι Σύριοι σήμερα ασ πούμε.Σκληρά πράγματα που χρειάζεται σκληρός αγώνας για να τα αποφύγουμε.

Θέλω να κάνω θέατρο που ερευνά, δοκιμάζει, εκπαιδεύει και που εν τελεί σέβεται τον εαυτό του και το κοινό,που δεν χαϊδεύει και δεν αποκοιμίζει.

Κατάφερα να παίξω μεγάλους ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου και αισθάνομαι υπερήφανος και χαρούμενος που μου προτάθηκε από τον Μιχάλη Καλαμπόκη να διδάξω υποκριτική στο α έτος της δραματικής σχολής "Αθηναϊκή σκηνή"

Κείμενο / σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης

Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα Κοστούμια: Ειρήνη Γεωργακίλα - Βασιλική Σύρμα Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Χουλιάρας Επικοινωνία: Κατερίνα Αποστολοπούλου, Ευαγγελία Σκρομπόλα

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Εβίτα Ζημάλη, Θεοδώρα Μαστρομηνά, Μάρκος Μπούγιας, Γιώργος Παπαπαύλου, Μαριέτα Σγουρδαίου, Αθηνά Τσιλύρα, Κατερίνα Φωτιάδη.

Info
Θέατρο Σταθμός: ΒίκτωροςΟυγκώ 55, Αθήνα (Μετρό Μεταξουργείο), 210 52 30 267. Πρεμιέρα: Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στις 21.00. Μέρες & Ώρες παραστάσεων: Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00. Εισιτήρια: Πέμπτη 10€ (γενική είσοδος), Παρασκευή & Κυριακή 15€(Κανονικό), 12€(Φοιτητικό), 10€(Ανέργων, ΑΜΕΑ, Άνω των 65, Ομαδικές Κρατήσεις άνω των 10 ατόμων). Διάρκεια: 110”. Προπώληση.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ