Ο Σπύρος Κουβαράς αγάπησε τον χορό στα trance parties των 90s

spuros-koubaras
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Ο χορογράφος παρουσιάζει την παράσταση «SISS / PHUSS: while you carry time our bodies hold history» στο Θέατρο Ροές.

Ο χορογράφος Σπύρος Κουβαράς και η ελληνογαλλική ομάδα σύγχρονου χορού Synthesis 748, που ιδρύθηκε στο Παρίσι το 2008, έχοντας πια ως έδρα τους την Αθήνα, υπογράφουν την νέα τους δημιουργία με το έργο, SISS / PHUSS: while you carry time our bodies hold history, που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ροές για 4 παραστάσεις, στις 26-27 Οκτωβρίου και 2-3 Νοεμβρίου στις 21:30, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του CND-Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού στο Παρίσι και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Ο διεθνής χορογράφος, με δια-καλλιτεχνικές συνεργασίες, μεταξύ των οποίων με το CICA Museum στη Νότια Κορέα και με το art@CMS, πρόγραμμα του πειράματος CERN στην Ελβετία, δημιουργεί και αυτή την φορά ένα άχρονο, χορογραφικό σύμπαν που δεν περιορίζεται στα σύνορα του πραγματικού. Συστήνεται στο click@life και μιλά για το ιδιόμορφο πρότζεκτ του.

Γεννήθηκα στην Πάτρα, σπούδασα Graphic Design και Εφαρμοσμένες Τέχνες στην Αθήνα και Σύγχρονο Χορό / Χορογραφία στο Παρίσι. Εκεί έζησα για 10 χρόνια, εκεί ίδρυσα την ομάδα μου και πλέον απο το 2016 βάση της ομάδας είναι η Αθήνα όπου και ζω.

Μικρός ήθελα να γίνω αθλητής ή αστροναύτης.

Επιρροές σίγουρα υπήρξαν από τις καλλιτεχνικές καταβολές της μητέρας μου και τον χορό τον αγάπησα αρχικά μέσα από τα trance parties των 90s και 00s. Εκεί θα έλεγα ότι πρωτογνώρισα τον χορό μέχρι που αργότερα, σε όχι πολύ νεαρή ηλικία, ήρθε το κατάλληλο timing ώστε να θέλω να σπουδάσω και να ασχοληθώ και επαγγελματικά.

Όσον αφορά τώρα στις καλλιτεχνικές μου επιρροές, οι Γ. Κουνέλης, Ι. Ξενάκης, M. Marin, C. Rizzo και αρκετοί ακόμα είναι κάποια ονόματα που θα μπορούσα να αναφέρω αλλά θα χρειαζόμασταν άλλη μια συνέντευξη για να μιλάω μόνο γι' αυτούς.

Οι παραστάσεις της Synthesis 748 δεν διηγούνται ιστορίες. Οι σκηνικές εγκαταστάσεις, που αποτελούν πάντα και το σημείο αφετηρίας της όλης σύνθεσης, χαρακτηρίζονται από την δημιουργία άχρονων και άτοπων χώρων, από την δημιουργία καταστάσεων και πεδίων που ερμηνεύονται περισσότερο με το ασυνείδητο.

Η παράσταση «SISS / PHUSS: while you carry time our bodies hold history» αντλεί υλικό από το δοκίμιο Ο μύθος του Σίσυφου του Αλμπέρ Καμύ ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αναπαράσταση αυτού. Είναι περισσότερο μια νεομυθοπλασία, θα έλεγα, που δεν περιορίζεται στα σύνορα του πραγματικού.

Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι όπως και ο Καμύ φαντάζεται τον Σίσυφο ευτυχισμένο.

Το έργο συγγενεύει με την Καβαφική Ιθάκη: Ο ίδιος ο αγώνας προς την κορυφή φτάνει για να γεμίσει μια ανθρώπινη καρδιά.

Επόμενα σχέδια; Η δημιουργία μιας παράστασης σύγχρονου χορού, χωρίς χορό και χωρίς σώματα.

Θέλω να κάνω σύγχρονο χορό με έρευνα και βάθος πάνω στο κινητικό λεξιλόγιο και σε νέες φόρμες καθώς και με διάθεση για πειραματισμό συνεχώς.

Τι ονειρεύομαι; Μια μεγάλη, διαπλανητική, αταξική κοινωνία.

Ιδέα, Χορογραφία: Σπύρος Κουβαράς Εικαστική Γραφή: Αντώνης Βολανάκης Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Κουβαράς

Χορευτές: Alexandra Rogovska, Μαργαρίτα Τρίκκα, Άγγελος Παπαδόπουλος, Σπύρος Κουβαράς

Performer: Άγγελος Σκούρτης

Βοηθός Χορογραφίας: Στέλλα Δημητρακοπούλου Σχεδιασμός Φωτισμών: Θωμάς Οικονομάκος Διεύθυνση και Εκτέλεση Παραγωγής: Κορίνα Κοτσίρη Φωτογραφίες και Video Credits: Γιώργος Μπακάλης Κατασκευή Κοστουμιών: Δάφνη Τσακότα Διεύθυνση Προβολής και Επικοινωνίας: Μαρία Τσολάκη

Παραγωγή: Synthesis 748

Η παράσταση επιχορηγείται απο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και δημιουργήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και του CND-Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού στο Παρίσι

Info
Θέατρο Ροές: Ιάκχου 16, Γκάζι (Μετρό Κεραμεικός), Τηλέφωνα κρατήσεων: 6977545994, 6939769081. Τιμή εισιτηρίου: 12€, γενική είσοδος. Προπώληση εισιτηρίων. Η προπώληση στα ταμεία του θεάτρου ξεκινά μία ώρα πριν την παράσταση. Το ταμείο του θεάτρου δεν διαθέτει τερματικό POS.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ