«Το Χρονικό του Χρόνου»: Χιούμορ και επιστήμη στο Κουν

to-xroniko-tou-xronou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Μια παράσταση δροσερή, που τολμάει να μεταφέρει ένα δύσκολο κείμενο στη σκηνή.

«Αν ταξιδέψετε με ταχύτητα κοντά σε αυτή του φωτός, όταν επιστρέψετε θα δείτε τον δίδυμο αδερφό σας να έχει γεράσει πολύ περισσότερο από εσάς. Αυτό είναι σοκαριστικό, κυρίως επειδή δεν γνωρίζατε ότι έχετε δίδυμο αδερφό». 

Το παράδοξο των διδύμων του Αϊνστάιν και πολλές άλλες επιστημονικές θεωρίες που «σπάνε» με λογοτεχνικές αναφορές ξεσηκώνονται στη σκηνή της Φρυνίχου για να δώσουν πνοή στο «Χρονικό του Χρόνου», την έρευνα του σύμπαντος από τον Stephen Hawking. Η Νατάσα Τριανταφύλλη ανέλαβε την πρόκληση του εγχειρήματος, να σκηνοθετήσει την αντισυμβατική της επιλογή, ένα δύσκολο, αν όχι δυσνόητο κείμενο, που στερείται θεατρικότητας. 

Τα θέατρα θα παραμείνουν κλειστά στη χώρα μας για 15 ημέρες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού (Covid-19), ωστόσο, το Θέατρο Τέχνης έχει ανακοινώσει τη διαδικτυακή παρακολούθηση των παραστάσεών του από το σπίτι

Πριν την έναρξη της παράστασης και ενώ οι θεατές οδηγούνται στα καθίσματά τους, οι δύο ηθοποιοί, Μελέτης Ηλίας και Δημήτρης Πασσάς, βρίσκονται ήδη τοποθετημένοι στην άδεια σκηνή. Ο χρόνος αυτός χρησιμοποιείται εξαιρετικά σαν εισαγωγή κάνοντας διάφορες χιουμοριστικές αλλά σχετικές ερωτήσεις στους θεατές (τύπου «ποιος έχει ακούσει κάποιον να λέει Hawkings αντί Hawking και δεν τον έχει διορθώσει;») από τους οποίους ζητούν να ως απάντηση να σηκώσουν το χέρι ή να κάνουν κάποια άλλη κίνηση.

 Με την ολοκλήρωση της ταξιθεσίας ξεκινάει η καθεαυτή παράσταση και η μύηση των θεατών στον κόσμο του Hawking. Ακολουθώντας τη δομή του βιβλίου του Hawking, οι δύο ηθοποιοί μας μεταφέρουν τις επιστημονικές θεωρίες  διανθισμένες- πέρα από τις λογοτεχνικές προσθήκες- με τη φωνή του ίδιου του Hawking αλλά και του Κουν. Εξηγούν και παιδαγωγούν, υποδύονται, απαγγέλουν και γεμίζουν με την ενέργεια και τον ενθουσιασμό τους μια άδεια σκηνή που διαθέτει για μόνιμο σκηνικό τους εξαιρετικούς και εύστοχους φωτισμούς που αναδεικνύονται στη σκοτεινή ατμόσφαιρα της σκηνής- δίχως να ζαλίζουν το μάτι του θεατή- ενώ δημιουργούν μια αισθητικά πολύ ενδιαφέρουσα αναπαράσταση του σύμπαντος. 

Γενικά πρόκειται για μία πολύ προσεγμένη δουλειά που φέρνει με απλό, ευρηματικό και χιουμοριστικό τρόπο τον επιστημονικό λόγο του Hawking στη σκηνή. Εκεί που εμφανίζει κάποιες αδυναμίες η παράσταση είναι σε επίπεδο δραματουργίας, γιατί τελικά δεν καταφέρνει να απαγκιστρωθεί από το βιβλίο και να αναπτύξει μια δική της αφήγηση.

Συντελεστές
Σύλληψη- Σκηνοθεσία – Σκηνικός Χώρος: Νατάσα Τριανταφύλλη
Κείμενο Παράστασης: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου, Λευτέρης Σαράφης, Δημήτρης Πασσάς, Δήμητρα Μητροπούλου, Μελέτης Ηλίας, Νατάσα Τριανταφύλλη
Μουσική: Μonika
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Επιστημονικός Συνεργάτης: Λευτέρης Σαράφης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου
Videos- teasers: Κωνσταντίνος Χαϊδαλής
Φωτογραφίες: Λάμπρος Ρουμελιωτάκης
Πρωταγωνιστούν: Μελέτης Ηλίας, Δημήτρης Πασσάς

ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ- [email protected]