Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας εκπέμπει στο YouTube

dipethekalamatas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Μπορείς να δεις τρεις παραστάσεις του διαδικτυακά και χωρίς αντίτιμο.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που περνάει η χώρα μας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Καλαμάτας -υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του σκηνοθέτη Γιάννη Μαργαρίτη- προσφέρει στους θεατρόφιλους, τρεις παραστάσεις από το αρχείο του θεάτρου. 

Ο Γυάλινος Κόσμος

«Ο Γυάλινος κόσμος» αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του συγγραφέα και όποτε έχει παρουσιαστεί στην σκηνή των Ελληνικών θεάτρων έχει σημειώσει αξιοπρόσεκτη επιτυχία. Είναι ένα έργο που συγκινεί βαθιά γιατί είναι ανθρώπινο και ακουμπά τον ψυχισμό των θεατών, με την ιστορία του. Σε εποχή οικονομικής κρίσης, οι ήρωες του έργου, μέλη μιας οικογένειας που αμύνεται στην επίθεση μιας οικονομίας που καταρρέει, προσπαθούν να κρατηθούν και να βρουν διέξοδο.

Μετάφραση: Δημήτρη Μαυρίκιου

Σκηνοθεσία, Δραματουργική Επεξεργασία, Φωτισμοί: Γιάννης Μαργαρίτης
Σκηνικά – Κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς
Μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης
Βίντεο: Χρυσούλα Κοροβέση – Μάριος Γαμπιεράκης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρυσάνθη Δούζη, Σοφία Κουλέρα, Γιάννης Μάνθος, Άρης Τσαμπαλίκας.

Το Μαργαριτάρι του Κόσμου

Ένας μικρός βοσκός διασχίζει θάλασσες, βουνά, ερήμους, κορφές. Ο κόποι και οι περιπέτειες που βιώνει δεν μπορούν να του στερήσουν τη πίστη στο στόχο του, μέχρι που καταφέρνει να τον πετύχει. “Το μαργαριτάρι του κόσμου” είναι η νέα παιδική παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας και έχει σκοπό να δείξει στα παιδιά πως μπορούν να αισθανθούν την ομορφιά και την αγάπη. Αλλά να δώσει και στους μεγάλους την ευκαιρία να ξεκλειδώσουν τις καρδιές τους για να νιώσουν και πάλι παιδιά.

Συγγραφέας: Γιάννης Μαργαρίτης Σκηνοθέτης: Δημήτρης Φραγκιόγλου

Ο Γενικός Γραμματεύς

Κωμωδία μετ ασμάτων ονομάζει ο συγγραφέας Ηλίας Καπετανάκης το έργο του. Και πράγματι στο πέρασμα της Ελλάδας από τον 19ο στον 20ο αιώνα, γράφει ένα κωμικό μιούζικαλ που στηλιτεύει με καυστικό τρόπο την κακή νοοτροπία, που δυστυχώς συνοδεύει την νεότερη ιστορία του τόπου. Κομματοκρατία, ρουσφέτια, εναγκαλισμός με το κράτος, επαρχιωτισμός, άμετρη προβολή του ατομικού συμφέροντος έναντι του συλλογικού, μιμητισμός, εισαγωγή κακοχωνεμένων ευρωπαϊκών προτύπων και πολλά ακόμα. Απόλυτη δηλαδή έλλειψη αρχών και αξιών του διαφωτισμού, που δυστυχώς δεν επηρέασε ουσιαστικά την πορεία της χώρας μας. Ο Καπετανάκης γελάει, σαρκάζει, ειρωνεύεται, καταγγέλλει αλλά στο βάθος αισθάνεσαι μια πίκρα και μια μελαγχολία για όσα δεν έγιναν, για όσα χάθηκαν. Μα αυτά ακριβώς τα συναισθήματα δεν χαρακτηρίζουν όλους τους πραγματικούς κωμωδιογράφους από την εποχή του Αριστοφάνη;

Σκηνοθεσία, Διασκευή, Φωτισμοί : Γιάννης Μαργαρίτης
Μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης
​Σκηνικό: Μάρκος Καμπάνης
Κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς
Χορογραφία: Έντυ Λάμε

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γιώργος Αλεβυζάκης, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Χρυσάνθη Δούζη, Σοφία Κουλέρα, Μάρα Μπαρόλα, Μαριάμ Ρουχάτζε, Δημήτρης Σταμούλης, Γιώργος Τσαπόγας