Η Ειρήνη Φαναριώτη μένει σπίτι και ανακαλύπτει από την αρχή τον εαυτό της

eirini-fanarioti
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Η ηθοποιός και σκηνοθέτις μοιράζεται με το click@life σκέψεις και συναισθήματα για τα όσα πρωτόγνωρα βιώνουμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Όταν ξεκίνησαν τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα, μόλις είχαμε ξεκινήσει παραστάσεις για την Υπόθεση Λάραμι. Σίγουρα δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι θα σταματήσεις να δουλεύεις και θα πρέπει να κλειστείς μέσα. Και σίγουρα δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι θα πάψεις να πληρώνεσαι για ένα απροσδιόριστο διάστημα. 

Προσωπικά, το δυσκολότερο ήταν ότι εκείνες τις ημέρες είχα τη μητέρα μου στο σπίτι και άρχισα να ανησυχώ πολύ ότι με τα πολλά σούρτα-φέρτα μπορεί να έβαζα την υγεία της σε κίνδυνο. Εκεί μου αποκαλύφθηκε μία τεράστια φοβία απώλειας που την έκρυβα αρκετά καλά τόσο καιρό. Έδιωξα τη μητέρα μου κακήν κακώς από το σπίτι και τις πρώτες ημέρες με κατέβαλε πανικός και τρόμος για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Έπαιρνα τους δικούς μου κάθε λίγο και λιγάκι να δω αν είναι καλά - εντάξει ακόμα το κάνω αυτό. Διάβαζα συνέχεια ειδήσεις και έρευνες, έμπαινα στα διεθνή πρακτορεία για να μάθω τι λένε, έπαιρνα φίλους. Γκρίνιαζα πολύ. Από φόβο.

Τις τελευταίες ημέρες -όχι ότι δεν φοβάμαι πια- σκέφτηκα απλώς ότι αν συνεχίσω έτσι για δύο μήνες θα τρελαθώ σίγουρα. Είμαι κι ένας άνθρωπος που αν δεν έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε ένα πράγμα. Οπότε μία έπιανα να κάνω το ένα, μετά θυμόμουν κάτι άλλο και το άφηνα κι έπιανα το επόμενο. Με αποτέλεσμα να μην κανω τίποτα και να καταλήγω να είμαι όλη την ημέρα στο κινητό.

Οπότε αποφάσισα να γράψω ένα καθημερινό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει τα εξής: Σωστή διατροφή και μαγείρεμα, γυμναστική με μπάλα pilates μέσα από βιντεάκια ενδυνάμωσης που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, διάβασμα, κάτι που μου είναι πολύ δύσκολο όταν δεν είμαι καλά γιατί θέλει αρκετή συγκέντρωση. Επειδή όμως όλο αυτό με βρήκε και στη μέση μίας μετακόμισης, ασχολούμαι αρκετά με τη διακόσμηση του σπιτιού,ανακαινίζω παλιά μικροέπιπλα ή κάποια που είχα βρει σε τιμή ευκαιρίας και τώρα έχω τον χρόνο να τα επισκευάσω. Πρόσφατα ανακάλυψα το podcast το οποίο πραγματικά με χαλαρώνει απίστευτα. Ακούω ανθρώπους που βάζουν στόχους και τους καταφέρνουν ή πώς βιώνουν την καραντίνα όπως τον Λευτέρη Χαρίτο ή επιλογές βιβλίων από τον εκδοτικό οίκο Penguine και πολλά πολλά άλλα.

Επίσης μία πολύ όμορφη κίνηση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Αργύρη Ξάφη είναι το να ανεβαίνουν μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις στο YouTube που να είναι διαθέσιμες για προβολή σε όλους. Έτσι αποφάσισα να ανεβάσω τις παραστάσεις που κάναμε με την ομάδα μου Terre de Semis.

Τέλος, για να μην μείνει στη μέση όλη αυτή η δουλειά που κάνω για την ευαισθητοποίηση υπέρ της υιοθεσίας αδέσποτων μέσα το Strays Stories (ιστορίες αδέσποτων), μια εκπομπή για τη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα, αποφάσισα να ανεβάσω ξανά στο YouTube, κάποια επεισόδια από συνεντεύξεις που έχω πάρει από φίλους που έχουν υιοθετήσει ή διασώσει ζωάκια και μιλούν για την εμπειρία τους.

Μέσα στη μέρα βέβαια προκύπτουν κι άλλες, διάφορες ιδέες για δημιουργική ενασχόληση. Να χθες έραψα μόνη μου μια μάσκα γιατί είχαν εξαντληθεί στα φαρμακεία. Αναζητώ επίσης τρόπο να αντικαταστήσω τα γάντια μιας χρήσης, αν γνωρίζει κανείς κάτι ας μου στείλει ένα μήνυμα.

Πάνω κάτω αυτή είναι και θα είναι η καθημερινότητά μου για ένα διάστημα τουλάχιστον. Ίσως με τον καιρό αλλάξω κάποιες δραστηριότητες. Ίσως με τόσο ελεύθερο χρόνο μου αποκαλυφθούν άλλα ταλέντα ή χόμπι που με ευχαριστούν. Ίσως στο τέλος όλου αυτού να έχω αλλάξει η ίδια. Ποιος ξέρει; Μπορεί να πρέπει να κάνουμε άλλη μία κουβέντα τότε».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ