2 νέες παραστάσεις ανοίγουν την διαδικτυακή αυλαία του Μεγάρου τον Μάιο

i-gunaika-dixos-skia
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Συνεχίζεται ο κύκλος ψηφιακών αναμεταδόσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η διαδικτυακή αυλαία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ανοίγει τον Μάιο με δύο αναμεταδόσεις που απευθύνονται στο νεανικό αλλά και στο ενήλικο κοινό, την όπερα «Η γυναίκα δίχως σκιά» του Ρίχαρντ Στράους και τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ, ο οποίος προβλήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία τη Μεγάλη Τετάρτη και επαναλαμβάνεται κατόπιν απαίτησης του κοινού. Και οι δύο παραστάσεις αναμεταδίδονται το Σάββατο 2 Μαΐου στις 9:30 μ.μ. και στις 6:30 μ.μ. αντίστοιχα στο πλαίσιο του κύκλου «Μένουμε σπίτι–Βλέπουμε Μέγαρο».

Για τη «Γυναίκα δίχως σκιά» πατήστε εδώ

(διάρκεια: 187 λεπτά)

Για τον «Μαγικό Αυλό» πατήστε εδώ

(διάρκεια: 106 λεπτά)

«Η Γυναίκα δίχως σκιά» (2/5, ώρα 9:30 μ.μ.) του Ρίχαρντ Στράους, ένα από τα πλέον φιλόδοξα οπερατικά εγχειρήματα στη διαδρομή του Μεγάρου (συμπαραγωγή ΟΜΜΑ–Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2001-2004), ανέβηκε σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης στις 11, 14, 17 και 19 Οκτωβρίου 2002 με τη συμμετοχή εξαίρετων μονωδών διεθνούς ακτινοβολίας που καθοδήγησε σκηνοθετικά και πάλι ο Μίχαελ Χάμπε. Το τρίπρακτο έργο του Ρ. Στράους, μια από τις πιο ολοκληρωμένες συνθέσεις του λαμπρού γερμανού μουσουργού, πρωτοπαρουσιάστηκε λίγο μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου  Πολέμου και γράφτηκε πάνω σε ποιητικό κείμενο του Χούγκο φον Χόφμανσταλ. Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης της παράστασης, η όπερα αυτή «εξερευνά τη σχέση των ανθρώπων μεταξύ τους, τη σχέση τους με το Θείο, ενώ βασίζεται στην ουτοπική ιδέα ότι κάποια μέρα όλοι οι άνθρωποι θα ζήσουν μαζί αρμονικά». Τους βασικούς ρόλους –που αποτελούν μεγάλη πρόκληση για κάθε λυρικό τραγουδιστή– ερμηνεύουν η Ίνγκα Νίλσεν (Αυτοκράτειρα), ο Ρόλαντ Χάμιλτον (Αυτοκράτορας), η Εύα Μάρτον (Γυναίκα του Βαφέα), ο Φραντς Γκρούντχεμπερ (Βαφέας Μπάρακ) και η Μαίριλυν Τσάου (Παραμάνα). Λαμβάνουν μέρος η Χορωδία Fons Musicalis (διεύθυνση: Κωστής Κωνσταντάρας) και η Παιδική Χορωδία Ωδείου Kodály (διεύθυνση: Μιχάλης Πατσέας). Τους πλαισιώνει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Δανίας, ένα από τα πλέον καταξιωμένα μουσικά σύνολα της Ευρώπης, την οποία διευθύνει ο Μίχαελ Σαίνβαντ. Η παράσταση μαγνητοσκοπήθηκε στις 11/10/2002.

Στον «Μαγικό Αυλό» (2/5, ώρα 6:30 μ.μ.), ένα παιδικό θέαμα όπερας που ενθουσίασε το κοινό όταν πρωτοανέβηκε σε σκηνοθεσία Μίχαελ Χάμπε το 2005, συμμετέχει ένα εκλεκτό επιτελείο ελλήνων τραγουδιστών και μουσικών. Όπως λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης: «Οδηγοί των παιδιών στον μαγικό κόσμο του Μότσαρτ  είναι ένας ηθοποιός»  που υποδύεται έναν αφηγητή-διευθυντή θεάτρου (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης), «αλλά και ο ίδιος ο Παπαγκένο» (Τάσης Χριστογιαννόπουλος). Στο πρωταγωνιστικό ντουέτο ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος (Ταμίνο) και η σοπράνο Ειρήνη Κυριακίδου (Παμίνα). Τη Βασίλισσα της Νύχτας ενσαρκώνει η Βασιλική Καραγιάννη, την Παπαγκένα η Σιρανούς Τσαλικιάν, τον Σαράστρο ο Χριστόφορος Σταμπόγλης και τον Μονόστατο ο Νίκος Στεφάνου. Τους πλαισιώνει η Ορχήστρα Intrarti του Αετοπουλείου Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Χαλανδρίου υπό τη διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα. Η παράσταση βιντεοσκοπήθηκε στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη στις 17/12/2005.

Οι διαδικτυακές προβολές στο site του Μεγάρου δίνουν την ευκαιρία στους θεατές να γνωρίσουν ή να ξαναδούν παραγωγές που άφησαν εποχή, όπως η όπερα «Ο Νάνος» του Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκυ με πρωταγωνίστρια μια αγαπημένη σοπράνο του ελληνικού κοινού, τη Μάρλις Πέτερσεν. Η προβολή, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 6/5 στις 9:30 μ.μ., συνοδεύεται από ημίωρο ντοκιμαντέρ (Making-οf) που καταγράφει στιγμιότυπα από τις δοκιμές της παράστασης στη σκηνή και στα παρασκήνια της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη, φέρνοντας έτσι το κοινό πιο κοντά στη διαδικασία προετοιμασίας ενός μουσικοσκηνικού θεάματος.

Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ, προσφέρεται σε όλους η δυνατότητα να παρακολουθήσουν on demand μια σειρά από επιλεγμένες εκδηλώσεις του Megaron Plus που αναμεταδίδονται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες, διανοητές και λογοτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι εκδηλώσεις βιντεοσκοπήθηκαν από τον ιστότοπο www.blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται στο facebook του Mεγάρου, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη στις 9:00 μ.μ., οι αναμεταδόσεις συναυλιών από τις μεγαλύτερες συμφωνικές αίθουσες της Ευρώπης σε συνεργασία με τον ΕCHO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής).  

Οι αναμεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΜΜΑ με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του ΕΔΥΤΕ.