Η όπερα «Ο Νάνος» του Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκυ στο site του Μεγάρου

o-nanos CHARIS AKRIVIADIS
ΤΡΙΤΗ, 05 ΜΑΙΟΥ 2020

Συνεχίζεται ο κύκλος ψηφιακών αναμεταδόσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ένα σπάνιο λυρικό έργο του 20ού αιώνα, τον «Νάνο» του Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκυ, που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Άικε Γκραμς για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη τον Οκτώβριο του 2007, υποδέχεται η ψηφιακή σκηνή του ΜΜΑ την Τετάρτη 6 Μαΐου στις 9:30 μ.μ. Η προβολή εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου «Βλέπουμε Μέγαρο» και συνοδεύεται από ημίωρο ντοκιμαντέρ (Making-οf) που καταγράφει στιγμιότυπα από τις δοκιμές της παράστασης στη σκηνή και στα παρασκήνια της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη, φέρνοντας έτσι το κοινό πιο κοντά στη διαδικασία προετοιμασίας μιας όπερας.

Για να παρακολουθήσετε τον «Νάνο» και το βίντεο με πλάνα από τις δοκιμές στη σκηνή και στα παρασκήνια, πατήστε εδώ. Στον ίδιο σύνδεσμο μπορείτε επίσης να δείτε το πρόγραμμα με τη σύνοψη και τους συντελεστές της παράστασης.

Διάρκεια όπερας: 87 λεπτά

Διάρκεια Making-of: 30 λεπτά

Η μονόπρακτη όπερα «Ο Νάνος» του Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκυ, γραμμένη πάνω σε λιμπρέτο του λογοτέχνη Γκέοργκ Κλάρεν, αποτελεί ελεύθερη ανάπλαση της νουβέλας «Τα γενέθλια της Ινφάντας» του Όσκαρ Ουάιλντ. Κατέχει κεντρική θέση στο έργο του αυστριακού συνθέτη και είναι αυτοβιογραφικού χαρακτήρα, καθώς αναφέρεται στη θυελλώδη σχέση του δύσμορφου Τσεμλίνσκυ με την Άλμα Σίντλερ, μετέπειτα σύντροφο του Μάλερ. Το έργο μιλά για έναν αποκρουστικά άσχημο Νάνο που προσφέρεται ως δώρο σε μια πριγκίπισσα, την ισπανή Ινφάντα Δόνια Κλάρα, ο οποίος όμως δεν έχει δει ποτέ τον εαυτό του στον καθρέφτη και πιστεύει πως είναι όμορφος. «Ο Νάνος» ανέβηκε στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη τον Οκτώβριο του 2007 σε σκηνοθεσία του Άικε Γκραμς, με τον βούλγαρο τενόρο Μπόικο Τσβετάνοφ στον πρωταγωνιστικό ρόλο και την Μάρλις Πέτερσεν να ενσαρκώνει τη Δόνια Κλάρα. Μαζί τους, η Μάτα Κατσούλη ως Γκίτα και ο Βόλφγκανγκ Σαίνε ως Δον Εστοβάν. Την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας διευθύνει ο Νίκος Τσούχλος. Η παράσταση μαγνητοσκοπήθηκε στις 23/10/2007.

CHARIS AKRIVIADIS
Ο κύκλος ψηφιακών προβολών του Μεγάρου θα μας κρατήσει συντροφιά και τις επόμενες εβδομάδες με μια δεύτερη σειρά αναμεταδόσεων αξιόλογων παραγωγών από το αρχείο του ΜΜΑ, το πρόγραμμα της οποίας θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του Μεγάρου, προσφέρεται σε όλους η δυνατότητα να παρακολουθήσουν on demand μια σειρά από επιλεγμένες εκδηλώσεις του Megaron Plus που αναμεταδίδονται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες, διανοητές και λογοτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι εκδηλώσεις βιντεοσκοπήθηκαν από τον ιστότοπο www.blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται στο facebook του MΜΑ, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη στις 9:00 μ.μ., οι ζωντανές αναμεταδόσεις συναυλιών από τις μεγαλύτερες συμφωνικές αίθουσες της Ευρώπης σε συνεργασία με τον ΕCHO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής).  

Όλες οι αναμεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΜΜΑ με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του ΕΔΥΤΕ.