«Σπίτια χωρίς τοίχους» από την Ομάδα Εν δυνάμει

spitia-xoris-toixous
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΜΑΙΟΥ 2020

«Τι είναι σπίτι;», αναρωτιέται η κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών µε και χωρίς αναπηρία.

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού και την καραντίνα που επέβαλε, η Ομάδα Εν δυνάμει γύρισε το ακόλουθο βίντεο υπό τον τίτλο «Σπίτια χωρίς τοίχους», με την ελπίδα ότι «όλοι οι άνθρωποι θα µπορέσουν κάποτε να έχουν ένα δικό τους, αληθινό σπίτι και ότι κάποτε σαν κοινωνία, θα µπορέσουµε να φτιάξουµε ένα σπίτι που θα µας χωράει όλους µέσα».

https://vimeo.com/413797516

Σπίτια χωρίς τοίχους 30/4.
Ηµέρα Πέµπτη της εβδοµάδας.
Ηµέρα 39η της καραντίνας.
Σε τέσσερις µέρες θα βγούµε από το σπίτι. Οι περισσότεροι. Γιατί πρέπει. Κάποιοι όµως θα µείνουν µέσα. Γιατί πρέπει. Κάποιοι άλλοι ίσως θα µείνουν µέσα, γιατί θέλουν. Και κάποιοι άλλοι γιατί ήταν πάντα µέσα. Εσύ πού είσαι; Πού θα ήθελες να είσαι; και πού µπορείς να είσαι;

Αναδροµή: 23/3-18/4.
Η Σοφία Μπλέτσου είναι στο χωριό της. Νιώθει µοναξιά. …βρίσκεται - όπως όλοι ; ; ; - από το σοκ στην άρνηση από την άρνηση στην αποδοχή κι από την αποδοχή στην οµορφιά και πίσω στην περισυλλογή… 19/4. Κάπου τότε, η Σοφία, µε σκοπό να ενεργοποιήσει τους φίλους της -την οµάδα Εν Δυνάµει- που ένιωθαν κι εκείνοι µοναξιά (εν µέσω καραντίνας) τους ρωτάει:
-Τι είναι για σένα σπίτι; Ανακαλύπτει πως, µαζί εκείνη και οι άνθρωποί της, ονειρεύονται ένα δικό τους σπίτι, χωρίς τοίχους, που µας συµπεριλαµβάνει όλους. Ένα µεγάλο σπίτι. Ένα σπίτι που δεν έχει πόρτες και παράθυρα. Έχει µόνο αγαπηµένους και χαρούµενους ανθρώπους, ένα φιλί, µια αγκαλιά και έναν ουρανό.

20/4-29/4.
Με την ελπίδα πώς όλοι οι άνθρωποι θα µπορέσουν κάποτε να έχουν ένα δικό τους “αληθινό σπίτι” και με την ελπίδα πώς -κάποτε- όλοι µας, σαν κοινωνία, θα µπορέσουµε να φτιάξουµε ένα σπίτι που θα µας χωράει όλους µέσα.

Αφορµή στάθηκε ένα τραγούδι από την παράσταση “Το άλλο σπίτι” σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυµίου - Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών - οµάδα Εν Δυνάµει, που θέτει το ερώτηµα: «τι σηµαίνει σπίτι».

Τα µέλη της οµάδας, οι συνεργάτες και οι φίλοι «συναντιούνται» και δίνουν τις δικές τους απαντήσεις.

Συντελεστές βίντεο:
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ελένη Δηµοπούλου
Σύλληψη – Ιδέα: Σοφία Μπλέτσου
Σκηνοθεσία- Μοντάζ: Δηµήτρης Ζάχος
Στίχοι – Μουσική: Ελένη Ευθυµίου
Οργάνωση - συντονισµός: Ελένη Δηµοπούλου, Σοφία Μπλέτσου

Συµµετέχουν τα µέλη:
Άγγελος Κωνσταντίνου, Αθηνά Σωτήρογλου, Αλέξανδρος Χάτσιος, Αναστασία Καρυοφύλλη, Άννα Καλίντσεβα, Βαγγέλης Κοσµίδης, Βασίλης Πέτρου, Βάσω Ασίκογλου Βιτόρια Κωτσάλου, Γιώργος Μπιλιώνης, Δανάη Τσορλίνη, Δέσποινα Τρανταφυλλίδου, Δηµήτρης Ζάχος, Δηµήτρης Λύρας, Ελένη Δηµοπούλου, Ελένη Ευθυµίου, Ελευθερία Δρακουλίδου, Ευαγγελία Κιρκινέ, Ευαγγελίνα Καρυοφύλλη, Ευτέρπη Κώστα, Ηλίας Κουγιουµτζής, Θάνος Νανάσης, Θεανώ Κόντα, Θεανώ Παπαβασιλείου, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Κλειώ Αντωνοπούλου, Λωξάνδρα Λούκας, Μαργαρίτα Καϊναδά, Μαρία Δαχλύθρα, Μαρία Ιωαννίδου, Μαρία Κολτσίδα, Μιχάλης Ντολόπουλος, Νίκος Κουσούλης, Νίκος Κυπαρίσσης, Νοεµή Βασιλειάδου, Ντίνος Παπαγεωργίου, Οδυσσέας Γκάλιος, Παναγιώτα Κουιτζόγλου, Παναγιώτης Τσουρουπίδης, Ρίτσαρντ Άντονυ, Σοφία Ευτυχιάδου, Σοφία Μπλέτσου, Τάσος Παπαδόπουλος, Χάρις Σερδάρη, Χρήστος Σιούµης, Χρύσα Γκούµα

Οι συνεργάτες:
Βαγγέλης Αρβανίτης, Κατερίνα Γκαγκάκη, Κώστας Ιορδάνου, Μαρία Καβαλιώτη, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Πωλίνα Γιωλτζόγλου, Σοφία Δαγκοπούλου, Φανή Μπουντούρογλου

Ευχαριστούµε τις φίλες και τους φίλους της οµάδας: Δώρα Μπαρέκα, Θωµάς Βασιλειάδης, Ιωάννα Παπανικολάου, Κατερίνα Κυπαρίσση, Κυριάκος Ηλιάδης, Λένα Γκαντιά, Μάκης Μπερούκης, Μαρία Χελά, Μιχαέλα Κοντού, Μυρτώ Κώστα, Νικάνορας Μπηλιώνης, Παναγιώτης-Δηµήτρης Λύρας, Σοφία Κύρινα, Σοφία Πατσινακίδου, Σοφία Ταγταλενίδου, Σταυρούλα Ντολόπουλου, Χάρης Τζωρτζάκης, για τη συµµετοχή τους.

Η οµάδα Εν δυνάµει
Οι Εν Δυνάµει είναι µία κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών µε και χωρίς αναπηρία. Ιδρύθηκε το 2008 από την Ελένη Δηµοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου µε έδρα τη Θεσσαλονίκη. Από την ίδρυσή της µέχρι και σήµερα διερευνά τις δυνατότητες τέχνης να ενώνει τους ανθρώπους και προτείνει ένα νέο µοντέλο τέχνης και ζωής, όπου το "ανοίκειο", το "περίεργο" και το "ξένο" ενσωµατώνονται στο σύνολο ενδυναµώνοντάς το. Η οµάδα έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων µεθόδων επικοινωνίας δρα προσφέροντας ολοκληρωµένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της µουσικής και των οπτικών τεχνών. Η οµάδα βρίσκεται σε µόνιµη συνεργασία µε καταξιωµένους καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους. Συµµετέχει ενεργά σε δράσεις και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από το 2014 λειτουργεί µε το νοµικό πρόσωπο του Σωµατείου.