Online το σπουδαίο «The Encounter» του Σάιμον Μακ Μπέρνι

the-encounter
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΜΑΙΟΥ 2020

Η παράσταση της ομάδας Complicite που παρουσιάστηκε το 2016 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα ξεκινήσει να προβάλλεται διαδιακτυακά προσεχώς.

«Είστε έτοιμοι για μια «πρωτάκουστη» συναισθητική εμπειρία που μας προκαλεί να συναντηθούμε, όπως ποτέ άλλοτε, με τη φύση, το χρόνο, τη μνήμη, τον πολιτισμό –άρα και με τον ίδιο τον εαυτό μας;». Με αυτά τα λόγια, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας προσκαλούσε τον Απρίλιο του 2016 να παρακολουθήσουμε την παράσταση “The Encounter” (Η συνάντηση) του σπουδαίου Σάιμον Μακ Μπέρνι, δραματουργού, σκηνοθέτη και ηθοποιού στην πρώτη εμφάνισή του στη χώρα μας. Επρόκειτο για ένα σόλο ρεσιτάλ από τον ανήσυχο ερευνητή της θεατρικής αφήγησης, της νέας τεχνολογίας και της οπτικοακουστικής φόρμας, ιδρυτή της θρυλικής ομάδας Complicite, που από το 1983 ορίζει και επαναπροσδιορίζει τη σύγχρονη διεθνή σκηνή, ο οποίος αξιοποιώντας την προηγμένη αμφιωτική τεχνολογία (binaural technology), δημιούργησε μια 3D-audio συνθήκη ακρόασης του ηχοτοπίου του αρχέγονου –και σήμερα απειλούμενου– οικοσυστήματος του Αμαζονίου, δίνοντας την αίσθηση στον θεατή ότι βρισκόταν εκεί, στον πνεύμονα του πλανήτη Γη.

Η ιδέα για τη δημιουργία του έργου προέκυψε από ένα βιβλίο που διάβασε ο Μακ Μπέρνυ πριν από είκοσι χρόνια και το οποίο δεν ξέχασε ποτέ: το Amazon Beaming του Ρουμάνου συγγραφέα Petru Popescu, που περιγράφει την αληθινή ιστορία του φωτορεπόρτερ του περιοδικού National Geographic, Loren McIntyre. Σε μια αποστολή, το 1969, ο Μακ Ιντάυρ χάθηκε στα τροπικά δάση μεταξύ Περού και Βραζιλίας, καθώς αναζητούσε τη μυθική κοίτη του Αμαζονίου. Διασώθηκε από τους ιθαγενείς μιας άγνωστης φυλής και μυήθηκε, μέσω των τελετουργιών τους, σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία διεύρυνσης της συνείδησης.

Τώρα, με την πανδημία του κορονοϊού να συνεχίζει να απειλεί την ανθρωπότητα, αλλά και τον πολιτισμό με τα θέατρα να παραμένουν κλειστά, ο Μακ Μπέρνυ αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν και διαδικτυακά το The Encounter από τις 15 έως τις 22 Μαϊού εδώ.