Ο Νικόλας Ανδρουλάκης ανεβάζει Θανάση Τριαρίδη

nikolas-androulakis
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΜΑΙΟΥ 2020

Και δημιουργεί την πρώτη ζωντανή διαδικτυακή θεατρική παράσταση στην Ελλάδα.

Τα θέατρα παραμένουν κλειστά και οι καλλιτέχνες εφευρίσκουν τρόπους για να παραμείνουν δημιουργικοί και ζωντανοί εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Έτσι, ο Νικόλας Ανδρουλάκης αποφάσισε να δημιουργήσει την πρώτη ζωντανή διαδικτυακή θεατρική παράσταση στην Ελλάδα και να παρουσιάσει μέσω της πλατφόρμας του Zoom το Dämmerung, βασισμένος στο ομότιτλο έργο (2015) του Θανάση Τριαρίδη.

Ακολουθεί η ανάρτηση του ηθοποιού, συγγραφέα και σκηνοθέτη, ιδρυτή της νεοσύστατης καλλιτεχνικής ομάδας Ντουέντεστην σελίδα του στο Facebook: 

Αυτή θα είναι η πρώτη ζωντανή διαδικτυακή θεατρική παράσταση στην Ελλάδα.

Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σε ρουφήξει μέσα της. Όπου κι αν είσαι.

Με Ντουέντε·

* παραθέτω ως έμπνευση τα λόγια του συγγραφέα μας:

«Εδώ και δυόμιση χιλιάδες χρόνια, από τότε που ο Θέσπις (ή κάποιος που αποφασίσαμε να ονομάζουμε "Θέσπι") έσπασε τον τελετουργικό κυκλο του διθυράμβου (ή κάποιας λατρευτικής τελετουργίας, τελοσπάντων) και έφτιαξε την τραγωδία, κάπου 540 χρόνια πριν τον Χριστό και μέχρι σήμερα, ποτέ και κανένας δεν μπόρεσε να σταματήσει το θέατρο. Ούτε οι πόλεμοι, ούτε οι λοιμοί, ούτε οι πανούκλες, ούτε οι θρησκείες και οι εξουσίες που το έθεταν εκτός νόμου, ούτε ο ερχομός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Οι γελωτοποιοί του Μεσαίωνα παίζανε θέατρο στα παζάρια κυριολεκτικά στην πλάτη των μισθοφόρων που είχαν εντολή να τους σκοτώσουν επί τόπου. Ο Κάρολος Κουν ξεκίνησε το Θέατρο Τέχνης το 1942: στις 07.10.1942 έκανε πρεμιέρα στην "Αγριόπαπια" ενώ 40.000 πτώματα κείτονταν στα πεζοδρόμια της Αθήνας, νεκροί από την μεγάλη πείνα της Κατοχής. Το θέατρο φυσικά θα συνεχίσει και στον καιρό του κορονοϊού. Χιλιάδες (ναι, χιλιάδες) δημιουργοί, από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, θα επιχειρήσουν (ήδη το κάνουν) να βρουν την νέα φόρμα που θα τρυπήσει το φραγμα της απαγόρευσης.»