Μαρία Καβογιάννη και Μαρία Κίτσου στο «Τρίτο Στεφάνι» δια χειρός Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη

konstantinos-markoulakis
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΜΑΙΟΥ 2020

Η ανάρτηση του ηθοποιού-σκηνοθέτη στη σελίδα του στο Facebook.

Ήταν ήδη γνωστό εδώ και μερικούς μήνες ότι η νέα σκηνοθετική δουλειά του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη θα ήταν το «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή με τις Μαρία Καβογιάννη και Μαρία Κίτσου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και την παράσταση να έχει προγραμματισμένη πρεμιέρα για τον προσεχή Οκτώβριο στο Θέατρο Παλλάς. 

Τώρα, με μία ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, ο ηθοποιός-σκηνοθέτης ανέφερε σχετικά με την εξέλιξη του εγχειρήματος εν μέσω της πανδημικής κρίσης του κορονοϊού.

«Το απόλυτο καταφύγιο απ’ την πραγματικότητα είναι η δημιουργία.

Αυτούς τους δύο μήνες που πέρασαν, αυτό που με κράτησε ήταν το Τρίτο Στεφάνι. Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή, που ετοιμάζουμε σε καινούργια διασκευή, με αρχικό προγραμματισμό να ανέβει στο θέατρο Παλλάς τον Οκτώβριο, έχοντας στους δυο κεντρικούς ρόλους τη Μαρία Καβογιάννη και τη Μαρία Κίτσου.

Το θέατρο έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο τομέα της ζωής μας. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει το φθινόπωρο, αν και πότε και πώς θ’ ανοίξουν τα θέατρα, όμως εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε. Δουλειά καθημερινή, δύσκολη, απ’ το πρωί ως το βράδυ. Δεν ένοιωσα τον περιορισμό, σχεδόν τον επιθυμούσα. Το αριστούργημα του Ταχτσή ήταν το καταφύγιό μου.

Όταν ο άνθρωπος αποφασίζει, ο Θεός γελά, λέει η παροιμία. Ναι, ισχύει, η ζωή έχει σχεδόν πάντα άλλα σχέδια από τα δικά μας. Όμως, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, απ’ το να προχωρήσουμε μπροστά, όπως μπορεί ο καθένας; Δουλεύοντας το Τρίτο Στεφάνι ένοιωσα το πολύτιμο νόημα που έχει αυτό το κείμενο για μένα σ’ αυτήν ακριβώς τη συγκυρία: είναι μια απόλυτη κατάφαση στη ζωή – με τα προβλήματά της, μεγάλα και μικρά.

Εκείνες οι τρομερές γενιές, των γιαγιάδων και των παππούδων μας, έζησαν ανυπέρβλητες δυσκολίες, πολέμους, φτώχεια, αρρώστειες. Τα κατάφεραν και προχώρησαν μπροστά, με το κεφάλι ψηλά, ξεπερνώντας κάθε αντιξοότητα, με αγάπη για τη ζωή – όπως έρχεται.

Σαν να γνώριζαν ενστικτωδώς την αλήθεια του τίτλου του βιβλίου του Πόππερ: η ζωή είναι επίλυση προβλημάτων.

Τώρα, που η καραντίνα τέλειωσε, αλλά με κανέναν τρόπο δεν τελειώσαμε, ας προσέξουμε όλοι λίγο παραπάνω, ας κάνουμε ό,τι πρέπει, ας σταθεί σύμμαχός μας και η πολιτεία κι ας ευχηθούμε σύντομα να βρεθούμε ξανά στα θέατρα, υγιείς και χαρούμενοι, θεατές και δημιουργοί»