Σε πρόβα του Εθνικού ο Κυριάκος Μητσοτάκης

mitsotakis-ethniko ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΜΑΙΟΥ 2020

«Δεν θα αφήσουμε ξεκρέμαστους τους ανθρώπους της τέχνης το χειμώνα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Την πρώτη πρόβα της παράστασης «Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, παρακολούθησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, επισκέφτηκε το Εθνικό Θέατρο για να ακούσει και να καθησυχάσει τους ανθρώπους της τέχνης. «Ο πολιτισμός δεν θα αντιμετωπιστεί ως προϊόν της αγοράς. Δεν θα αφήσουμε ξεκρέμαστους τους ανθρώπους της τέχνης το χειμώνα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συνέχισε λέγοντας πως «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το κράτος θα μπορούσε να ενισχύσει τις θεατρικές παραγωγές που δεν μπορούν να είναι βιώσιμες εξαιτίας της ανάγκης να υπάρχει μικρότερος αριθμός θεατών στις κλειστές αίθουσες. «Υπάρχουν εργαλεία ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα οικονομικά των παραγωγών», πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η τέχνη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κανόνες αγοράς, αλλά ταυτόχρονα επισήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει αναπτυξιακά τον πολιτιστικό πλούτο που την χαρακτηρίζει, τονώνοντας παράλληλα την παιδεία. Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται σταθερά για το ενδεχόμενο προσέλκυσης παραγωγών από το εξωτερικό, συμπληρώνοντας ότι και οι τέχνες μπορούν να επωφεληθούν από το αναβαθμισμένο προφίλ της χώρας μας.

«Δεν πρόκειται ο πολιτισμός, σε καμία περίπτωση, να αντιμετωπιστεί ως προϊόν της αγοράς. Αυτό έχει αποδειχτεί, νομίζω παντού, και νομίζω ότι πολλές από τις δικές μας πρωτοβουλίες το αποδεικνύουν. Από την άλλη δεν μπορεί κανείς να μην δει τον πολιτισμό σαν μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα», είπε.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός συνομίλησε επί μία και πλέον ώρα με τους συντελεστές της παράστασης ακούγοντας τις ανησυχίες και τις επισημάνσεις τους, οι οποίες απηχούν ευρύτερα τους προβληματισμούς των ανθρώπων της τέχνης στην πορεία για την επανέναρξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στη χώρα μας.

Eurokinissi / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Οι προτάσεις τους για την επίλυση των μακροχρόνιων προβλημάτων του κλάδου που γίνονται ακόμη πιο πιεστικά αυτές τις δύσκολες μέρες, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, τέθηκαν επίσης επί τάπητος, ενώ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός και η υπουργός συζήτησαν εκτενώς με τους καλλιτέχνες για τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζει ο χώρος των τεχνών, όπου χρησιμοποιείται ποικιλία τρόπων αμοιβής του καλλιτεχνικού έργου, χαρακτηρίζεται από εποχικότητα στην εργασία και παρατηρούνται καθυστερήσεις στην υπογραφή συμβάσεων.

Τι είπαν Λιγνάδης- Κονιόρδου

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και σκηνοθέτης της παράστασης, Δημήτρης Λιγνάδης, σημείωσε ότι το ανέβασμα των «Περσών» στην Επίδαυρο θα αποτελέσει και την «πρεμιέρα» της επανέναρξης του δραματικού θεάτρου στην χώρα μας: «Είναι η πρώτη πρόβα που κάνουμε, δύο ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης. Ίσως να είμαστε η πρώτη χώρα, η πρώτη παράσταση στην Επίδαυρο, η πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος που ανοίγει τα θερινά φεστιβάλ στον τόπο που γεννήθηκε το αρχαίο δράμα».

Στην ίδια αίθουσα βρέθηκε και η πρώην Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία συμμετέχει στην παράσταση, επισημαίνοντας την ανεκτίμητη σημασία του πολιτισμού. «Αν σβήσει ο πολιτισμός από αυτή τη χώρα, σβήνει η ψυχή της» τόνισε και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων με τον Πρωθυπουργό και την κυρία Μενδώνη.

Η πρεμιέρα των «Περσών» είναι προγραμματισμένη για τις 24 Ιουλίου, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την πρώτη ανάγνωση του κειμένου.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας να προβληθεί η ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή στο εξωτερικό, συζητήθηκε σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για livestream μετάδοση των δραματικών παραστάσεων που θα ανέβουν στην Επίδαυρο, με υπότιτλους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ