Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός: Τι θα δούμε από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

theatro-texnis-karolos-koun
ΤΡΙΤΗ, 26 ΜΑΙΟΥ 2020

Στα δρώμενα θα λάβουν μέρος σταθεροί συνεργάτες του Θεάτρου Τέχνης αλλά και ηθοποιοί που θα επιλεγούν μέσα από ανοιχτή ακρόαση.

Στο πλαίσιο του μεταξύ τους μνημονίου συνεργασίας, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανέθεσε στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν τη δημιουργία δύο δρώμενων με πηγή έμπνευσης την ελληνική μυθολογία. Στα δρώμενα θα λάβουν μέρος σταθεροί συνεργάτες του Θεάτρου Τέχνης αλλά και ηθοποιοί που θα επιλεγούν μέσα από ανοιχτή ακρόαση.

«Ρεμπέτικο αρχαιοελληνικό συμπόσιο»

Ένα θεατρικό- μουσικό δρώμενο βασισμένο στις υπέροχες ιστορίες της “Ελληνικής Μυθολογίας” του Τσιφόρου. Ιδωμένη μέσα από το χιουμοριστικό βλέμμα του “αιρετικού” συγγραφέα και ειπωμένη με γλώσσα γλαφυρή, απλή και άμεση, τη γλώσσα του δρόμου, η παράσταση ταξιδεύει τους θεατές στην αρχαία ελληνική μυθολογία υπό τον ήχο του μπουζουκιού και του μπαγλαμά. Μια ρεμπέτικη βραδιά αφιερωμένη στην “μάγκικη” σοφία του Νίκου Τσιφόρου που έχει σαν στόχο να διασκεδάσει αλλά και να παραλληλίσει το τότε με το σήμερα.  Από που ερχόμαστε; Για που τραβάμε;


 “Αν και σε αυτή την ανθολογία ιστοριών δύσκολα ξεχωρίζει κάποιος μεμονωμένος ήρωας, δεν είναι υπερβολή να αναφέρει κανείς ότι πίσω από όλες τις ιστορίες κεντρικό πρόσωπο είναι ο πανούργος, πολυμήχανος, καθημερινός Έλληνας…”

Δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Για νεανικό και ενήλικο κοινό.

«Πλάθοντας τον Προμηθέα»

Ένα πρωτότυπο δρώμενο γύρω από τον «πλάστη του ανθρωπίνου γένους» με αφήγηση, μουσική και θεατρικό μέρος. Το δρώμενο ξεκινά από τον μύθο του Προμηθέα, για να μας ταξιδέψει σε σημαντικά κείμενα της αρχαιοελληνικής και της νεότερης γραμματείας που ο μύθος ενέπνευσε, με κορυφαίο τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Στο τέλος του δρώμενου ξαναζωντανεύει μέσα από μια σύγχρονη και αφαιρετική ματιά, απόσπασμα επεισοδίου και χορικού από την παράσταση «Προμηθέας δεσμώτης»  σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1984 στην Επίδαυρο σε μετάφραση Παναγιώτη Μουλλά, σκηνικά-κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου, μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη και με τον Γιώργο Λαζάνη στον ομώνυμο ρόλο.

Σύλληψη-δραματουργική επεξεργασία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Και για αγγλόφωνο κοινό.