Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020: Οι παραστάσεις της Μικρής Επιδαύρου

exo-matia-st-autia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

5 συνολικά εκδηλώσεις μας περιμένουν στο Μικρό Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Μουσική, όπερα και θέατρο περιλαμβάνει το προσαρμένο στις νέες συνθήκες πρόγραμμα της Μικρής Επιδαύρου, με τις εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν στον χώρο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το φετινό καλοκαίρι να είναι συνολικά πέντε. Αναλυτικότερα:

  • Live Looping

17 & 18 Ιουλίου / 21:30
Αλκίνοος Ιωαννίδης

Χαραγμένη στη μνήμη των αναγνωστών εδώ και 120 χρόνια, η τραγική φιγούρα της Φραγκογιαννούς, που πηδάει γκρεμούς και διασχίζει άγρια μονοπάτια, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τους διώκτες της, «επιστρέφει» τώρα στον φυσικό της χώρο, σ’ ένα τοπίο υπαίθρου, και ζωντανεύει με αναπάντεχο τρόπο, μέσα από τη μουσική του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Εργαλείο είναι η φωνή του αλλά και τα διάφορα μουσικά όργανα που παίζει, ηχογραφεί και αναπαράγει μέσω της τεχνικής του live looping.

Ο δημοφιλής ερμηνευτής και συνθέτης χτίζει ένα ηχητικό σύμπαν μέσα στο οποίο ξεδιπλώνεται ο ατμοσφαιρικός κόσμος της Φόνισσας του Παπαδιαμάντη. Στο πρώτο μέρος της παράστασης μελοποιούνται τα δύο τελευταία κεφάλαια της αριστουργηματικής νουβέλας, ανοίγοντας έναν διάλογο ανάμεσα σε τρεις σολίστες που ισορροπούν μεταξύ λογοτεχνίας και μουσικής, αφήγησης και θεάτρου, του παπαδιαμαντικού κόσμου και της σύγχρονης τεχνολογίας. Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν, με βάση την τεχνική του live looping, νέες ενορχηστρώσεις γνωστών τραγουδιών του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

Ηχοληψία Βαγγέλης Λάππας, Βασίλης Δρούγκας
Φώτα Κωνσταντίνος Αλεξίου

Ερμηνεύουν Κόρα Καρβούνη και οι μουσικοί Χάρης Λαμπράκης νέι, πλήκτρα • Αλκίνοος Ιωαννίδης live looping, ακουστικά & ηλεκτρονικά κρουστά, ηλεκτρική κιθάρα & μπάσο, μπαρόκ φλάουτα, πλήκτρα, υπολογιστές, πρόσθετα κείμενα, φωνή

Παραγωγή Roll Out Vision Services
Εκτέλεση παραγωγής Αθύρ

  • Mihalis Kalkanis Group

24 & 25 Ιουλίου / 21:30

Ο κοντραμπασίστας Μιχάλης Καλκάνης ξεχωρίζει ανάμεσα στους εκπροσώπους της νέας γενιάς ελλήνων μουσικών της τζαζ – και όχι μόνο. Προέρχεται από μουσική οικογένεια και, πέραν του ότι συμμετέχει στα πιο σημαντικά σχήματα του είδους, είναι ιδιαίτερα τολμηρός σαν δημιουργικός μουσικός και συνθέτης και πειραματίζεται με επιτυχία, δίνοντάς μας μουσική απρόβλεπτη. Ντύνει με ηλεκτρονική μουσική το παραδοσιακό τραγούδισμα της... γιαγιάς του και κάνει επιτόπιες ηχογραφήσεις (field recordings) σε θρησκευτικές τελετές μεταναστών, δίνοντάς μας ένα αμάλγαμα ήχων του κόσμου στον δίσκο του World Echoes in Athens.

Στη συναυλία του στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου επιχειρεί και πάλι κάτι ιδιαίτερο. Μέσα από τη συνεργασία του με τον Αρμένιο δεξιοτέχνη στο ούτι Χάικ Γιαζιτζιάν (Haig Yazdjian) και τον αβανγκάρντ ηλεκτρικό κιθαρίστα Γιάννη Αναστασάκη, φτιάχνει ένα μουσικό περιβάλλον όπου συνυπάρχουν η τζαζ και η ambient, και η παραδοσιακή και world μουσική με την ψυχεδέλεια και με τη noisy αντίληψη, η πηγαία μελωδία με την electronica, δημιουργώντας έτσι κάτι καινούργιο.

Μουσικοί Γιάννης Αναστασάκης κιθάρα, εφέ, Λευτέρης Ανδριώτης κρητική λύρα, Haig Yazdjian ούτι, τραγούδι, Μιχάλης Καλκάνης κοντραμπάσο, Χρήστος Καλκάνης κλαρινέτο, Βασίλης Μπαχαρίδης ντραμς, Ορέστης Μπενέκας πλήκτρα, πιάνο

Σχεδιασμός - Eκτέλεση φωτισμού Περικλής Μαθιέλλης
Σχεδιασμός - Eκτέλεση ήχου Παναγιώτης Ριζόπουλος
Καλλιτεχνική επιμέλεια Μιχάλης Καλκάνης

  • Η κιβωτός του Νώε / Il diluvio universale

31 Ιουλίου  & 1 Αυγούστου / 21:30
Ομάδα Ραφή – Nova Melancholia – Μιχάλης Σιγανίδης

Πώς τραγουδά κανείς τις επιθυμίες και τους φόβους του; Πόσο «φύση» και πόσο «πνεύμα» είναι ο άνθρωπος; Πώς επιδρά η συνύπαρξη με τα ζώα, πόσο μας απελευθερώνει;

Από τα πιο δυναμικά ελληνικά σχήματα λυρικού θεάτρου, η Ομάδα Ραφή επανέρχεται στο Φεστιβάλ, αυτή τη φορά στη Μικρή Επίδαυρο, με το μπαρόκ κομψοτέχνημα του Σικελού Μικελάντζελο Φαλβέττι Η Κιβωτός του Νώε. Το ορατόριο του τολμηρού ιερωμένου, που ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα, προκάλεσε σάλο στην εποχή του καθώς, αντί βιβλικών προσώπων, πρωταγωνιστούν στοιχεία της φύσης: το νερό, η φωτιά, ο αέρας...

Η σκηνοθεσία των Nova Melancholia δημιουργεί στη σκηνή την αίσθηση μιας πραγματικής τρικυμίας, ενώ παρασυρόμαστε σε μια σαγηνευτική σύνθεση, που επιστρατεύει από ήχους παλαιών οργάνων και ανατολίτικα μακάμια έως θορύβους ζώων, με τους δεξιοτέχνες Μιχάλη Σιγανίδη και Χάρη Λαμπράκη σε ρόλο αναγεννησιακών τροβαδούρων, να αυτοσχεδιάζουν και να μας απογειώνουν.

Σύνθεση Michelangelo Falvetti
Λιμπρέτο Vincenzo Giattini
Διασκευή - Σκηνοθεσία - Σκηνικά - Κοστούμια - Φωτισμοί Βασίλης Νούλας, Κώστας Τζημούλης
Διασκευή - Ενορχήστρωση - Μουσική προετοιμασία Πάνος Ηλιόπουλος, Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης
Κίνηση Eugenia Demeglio
Βοηθός σκηνοθέτη Ντίνα Στράνη
Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου Σίλια Κόη

Ερμηνεύουν οι μουσικοί Μιχάλης Σιγανίδης, Χάρης Λαμπράκης, Πάνος Ηλιόπουλος, Γιάννος Γιοβάνος, Guido De Flaviis, Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης, Ζωή Πουρή και οι τραγουδιστές Γιάννης Φίλιας, Λητώ Μεσσήνη, Νίκος Σπανάτης, Γιώργος Ρούπας, Αναστασία Κότσαλη

Εκτέλεση παραγωγής Arte Atene - Κωνσταντίνος Τουρκάκης

  • «Έχω μάτια στ’ αυτιά»

7 & 8 Αυγούστου / 21:30
Μυρσίνη Μαργαρίτη – Μαρία Παπαπετροπούλου – Μαρία Πανουργιά

«... Πέντε χρόνια τώρα ζω από σένα,/ περνάω την ημέρα μου περιμένοντάς σε./ Όταν αργείς, νομίζω πως πέθανες, / πεθαίνω όταν σε φανταστώ νεκρό,/ ξαναζώ όταν γυρίζεις / κι ύστερα, όσο είσαι κοντά μου,/ πεθαίνω από τον φόβο μου μη φύγεις…».

Από τα πιο σπαρακτικά έργα για το τέλος του έρωτα και την απόγνωση της εγκατάλειψης, η μονόπρακτη όπερα που συνέθεσε ο Φρανσίς Πουλένκ πάνω στην Ανθρώπινη φωνή του Κοκτώ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη σκηνή της Μικρής Επιδαύρου, σε μια τολμηρή σκηνοθετική σύλληψη από τη Μαρία Πανουργιά. Πέντε χορευτές-ηθοποιοί, σε ξεχωριστούς τηλεφωνικούς θαλάμους, πλαισιώνουν την κεντρική ηρωίδα, που ερμηνεύει η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη, και μας συμπαρασύρουν στη δίνη της αγωνίας και των ονείρων της. O σκηνικός χώρος αντανακλά όλες αυτές τις ψυχολογικές της διακυμάνσεις υπό τους ήχους του πιάνου της Μαρίας Παπαπετροπούλου.

Μουσική Francis Poulenc
Λιμπρέτο Jean Cocteau
Μετάφραση Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία Μαρία Πανουργιά
Σύμβουλος δραματουργίας Γιάννης Κωνσταντινίδης
Σκηνογραφία Μυρτώ Λάμπρου
Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Κίνηση Ζωή Χατζηαντωνίου
Βοηθός σκηνοθέτη Γιώργος Παπαδάκης
Βοηθός σκηνογράφου Σωτήρης Μελανός

Ερμηνεύουν Μυρσίνη Μαργαρίτη σοπράνο, Μαρία Παπαπετροπούλου πιάνο

Χορός Στέλλα Βογιατζάκη, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Αλεξάνδρα Ντεληθέου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Φιντέλ Ταλαμπούκας
Διεύθυνση - Οργάνωση παραγωγής Αναστασία Γεωργοπούλου - Ανζελίκα Καψαμπέλη
Εκτέλεση παραγωγής Kart Productions - Μαρία Ξανθοπουλίδου

  • Watersong

14 & 15 Αυγούστου / 21:30

Σαβίνα Γιαννάτου - Primavera en Salonico

«Τα κόκκαλά του γίνανε κοράλλια, τα μάτια του μαργαριτάρια»…  Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico εμπνέονται από το τραγούδι του Άριελ, του αγαθού πνεύματος στην Τρικυμία του Σαίξπηρ και δημιουργούν το Watersong, με τραγούδια για το νερό και την έρημο, για τη ζωή και τον θάνατο, τη γονιμότητα, τη μαγεία, την επιθυμία, τον εξαγνισμό. Μαζί τους η Τυνήσια Λάμια Μπεντίουι, που με το χαρακτηριστικό της ηχόχρωμα φέρνει στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου τον κόσμο της ερήμου.

Η αραβική γλώσσα και η διάλεκτος των Βεδουίνων διασταυρώνονται με τις γλώσσες της Μεσογείου. Ούτι, κανονάκι, νέι, βιολί, ακορντεόν, κρουστά, waterphone και κοντραμπάσο είναι τα όργανα που συνοδεύουν τις φωνές, συνδυάζοντας το παραδοσιακό στοιχείο με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.

Τραγούδια παραδοσιακά και αναγεννησιακά, από διάφορες χώρες, συνυπάρχουν και φτιάχνουν ιστορίες για το νερό και τη δύναμή του, για τη ζωή που μπορεί να δώσει και να στερήσει. Τραγούδια για τη βροχή, τη θάλασσα, τα ποτάμια, τα δάκρυα, τις σταγόνες, για το νερό στο σώμα, για το σώμα στο νερό. Το σώμα μας.

Ερμηνεύουν Σαβίνα Γιαννάτου φωνή, Λάμια Μπεντίουι φωνή, Primavera en Salonico: Κώστας Βόμβολος κανονάκι, ακορντεόν, ενορχήστρωση, Κυριάκος Γκουβέντας βιολί, Χάρης Λαμπράκης νέι, Γιάννης Αλεξανδρής ούτι, κιθάρα, Κώστας Θεοδώρου κρουστά, waterphone

Βίντεο animation Κλεοπάτρα Κοραή
Ήχος Γιάννης Παξεβάνης, Γιώργος Κοτσιάνος
Φωτισμοί Μαρία Αθανασοπούλου
Εκτέλεση παραγωγής PROSPERO