Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020: Τι θα δούμε στο Ηρώδειο

irodeio
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Οι εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Εννέα συνολικά εκδηλώσεις, με τη μουσική να αποτελεί όπως είθισται τον μεγάλο πρωταγωνιστή, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Ωδείου Ηρώδου Αττικού που θα παρουσιαστεί στο φετινό προσαρμοσμένο στη νέα πραγματικότητα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Αναλυτικότερα:

  • Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης

5 Ιουνίου – 3 Ιουλίου
Σε σύμπραξη με το ΝΕΟΝ
Διονύσης Καβαλλιεράτος

Ο Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης, που δημιουργήθηκε με ανάθεση στον Διονύση Καβαλλιεράτο, ζωντανεύει στο Ηρώδειο σε επιμέλεια Πολύνας Κοσμαδάκη, ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας του Μουσείου Μπενάκη. Πρόκειται για μια in situ εγκατάσταση, έναν κυκλικό χορό σαράντα περίπου γλυπτικών μορφών, που αναπτύσσεται στην ορχήστρα του Ηρωδείου συναρμόζοντας στοιχεία διάφορων επο­χών και πολιτισμών ‒από την προϊστορία και την αρχαιότητα ως τη μοντέρνα τέχνη, το θέατρο, τη μαζική κουλτούρα και τη λαϊκή τέχνη‒ και παραπέμπει στους τύπους, τις τελετουργίες και την κινησιολογία του αρχαίου δράματος. Σύμφωνα με την επιμελήτρια του έργου, «με σημείο αφετηρίας τις θρησκευτικές, σωματικές, κοινωνικο-πολιτικές συμπαραδηλώσεις του κυκλικού χορού –ενός τελετουργικού αλλά και μοτίβου που συναντάμε από τα προϊστορικά χρόνια– ο Καβαλλιεράτος μας μιλά για τη σημασία της κοινότητας, της συντροφικότητας, της φιλίας, του γέλιου, της χειρονομίας, της σωματικής έκφρασης».
Ένας πρωτότυπος διάλογος μεταξύ του ρωμαϊκού μνημείου και των χορευτικών μορφών του καλλιτέχνη, που αξιοποιεί την ένταση των αντιθέσεων, προσφέροντάς μας μια μοναδική εμπειρία στον απόηχο αγαπημένων φεστιβαλικών παραστάσεων.

Η έκθεση θα λειτουργεί Τρίτη – Κυριακή 17:00 – 20:30.
Είσοδος ελεύθερη.

  • Τους προβολείς στήσε

15 & 16 Ιουλιου / 21:00
Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο- Μουσικές και τραγούδια από το θέατρο

Τη χρονιά που μας πέρασε, αποχαιρετήσαμε έναν μεγάλο συνθέτη, που καθόρισε, με το έργο και την παρουσία του, τη μουσική σκηνή της Ελλάδας και ανανέωσε το πολιτιστικό της τοπίο από διάφορες θεσμικές θέσεις όπως, μεταξύ άλλων, εκείνη του Υπουργού Πολιτισμού (1994-1996), του ιδρυτή και Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και του Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (1998-1999). Πέρα από το βαθύ αποτύπωμα που άφησε στην ελληνική κοινωνία με τα πολυερμηνευμένα τραγούδια και την αντισυμβατική προσωπικότητά του, ο Θάνος Μικρούτσικος σφράγισε ανεξίτηλα και τη θεατρική μνήμη, καθώς έγραψε μουσική για περισσότερες από 90 παραστάσεις, πολλές μάλιστα από τις οποίες ήταν παραστάσεις αρχαίου δράματος που πρωτοανέβηκαν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
Το φετινό Φεστιβάλ ανοίγει στο Ηρώδειο με ένα τιμητικό αφιέρωμα στη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου για το θέατρο (1972-2019), ειδική παραγγελία του Φεστιβάλ, μια βραδιά που έχει για μας ιδιαίτερη και συμβολική σημασία. Ένα συγκινητικό μουσικό ταξίδι με τραγούδια, χορικά, κομμάτια για μιούζικαλ και επιθεωρήσεις, συνθέσεις που ξεπέρασαν τα όρια της θεατρικής σκηνής και αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό. Μουσική για έργα του Μπρεχτ, του Λόπε ντε Βέγκα, του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη, τραγούδια σε ποίηση του Ρίτσου, του Καβάφη, του Καββαδία.
Υπό την μπαγκέτα του Θύμιου Παπαδόπουλου, που ο Θάνος Μικρούτσικος τον αποκαλούσε alter ego του, θα τραγουδήσουν ο Χρήστος Θηβαίος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Κώστας Θωμαΐδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου. Ανάμεσα στις νότες, λέξεις και κείμενα με την υπογραφή του Οδυσσέα Ιωάννου θα ερμηνεύσει η Ρένια Λουιζίδου.

  • Γκαλά Μπετόβεν

18 Ιουλίου / 21:00
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ – Γιώργος Πέτρου

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με την ευκαιρία του εορτασμού των 250 χρόνων από τη γέννηση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, παρουσιάζει ένα γκαλά αφιερωμένο στην τέχνη του κορυφαίου γερμανού μουσουργού.

  • Κάτι ανθίζει στο Ηρώδειο

20 & 21 Ιουλιου / 21:00

Μόνικα

Το Ηρώδειο θα στολιστεί με τα χρώματα ενός όμορφου ελληνικού κήπου σε μια μοναδική συναυλία, στην οποία η Μόνικα θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά, το νέο της ελληνόφωνο άλμπουμ, έναν δίσκο που ετοίμαζε η ίδια για περισσότερο από δέκα χρόνια, φροντίζοντάς τον σαν μικρό κήπο. Το αποτέλεσμα πλαισιώθηκε από την κατάλληλη ομάδα και αναμένεται τώρα να «ανθίσει», με τη συμμετοχή του κοινού, στην καρδιά του Ηρωδείου.

  • Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Ζωή Τσόκανου – Σίμος Παπάνας

23 Ιουλιου / 21:00

Έργα Μπάρτοκ και Βιβάλντι, με τα φημισμένα έγχορδα της ΚΟΘ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου με τα φημισμένα της έγχορδα, σε δύο υπέροχα έργα. Η συναυλία αρχίζει με το πλούσιο σε αντιθέσεις Ντιβερτιμέντο για ορχήστρα εγχόρδων του Μπέλα Μπάρτοκ ενώ στο πρόγραμμα δεσπόζει το διαχρονικό αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι, Οι τέσσερις εποχές.

  • Δύο γκαλά όπερας από την Εθνική Λυρική Σκηνή

26 Ιουλίου
Άριες και ντουέτα από όπερες των Βέρντι, Τζορντάνο, Μασκάνι και Πουτσίνι

Στο πρώτο γκαλά, την Κυριακή 26 Ιουλίου, οι διεθνώς αναγνωρισμένοι μονωδοί Άννα Πιρότσι, Ρικκάρντο Μάσσι και Δημήτρης Πλατανιάς ερμηνεύουν διάσημες άριες και ντουέτα από όπερες του Βέρντι (Ριγολέττος, Τροβατόρε, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Η δύναμη του πεπρωμένου), του Τζορντάνο (Αντρέα Σενιέ), του Μασκάνι (Καβαλλερία ρουστικάνα) και του Πουτσίνι (Τουραντότ). Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο διακεκριμένος ιταλός αρχιμουσικός Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι.

28 Ιουλίου
Άριες και ντουέτα από όπερες των Βέρντι, Πονκιέλλι, Τζορντάνο, Λεονκαβάλλο και Πουτσίνι

Το δεύτερο γκαλά της Λυρικής στο Ηρώδειο, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να θαυμάσει τρεις διεθνώς αναγνωρισμένους πρωταγωνιστές της όπερας, την Τσέλια Κοστέα, τον Τζόρτζιο Μπερρούτζι και τον Αμπρότζο Μαέστρι, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν διάσημες άριες και ντουέτα από όπερες του Βέρντι (Λουίζα Μίλλερ, Τροβατόρε, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Η δύναμη του πεπρωμένου), του Πονκιέλλι (Τζοκόντα), του Τζορντάνο (Αντρέα Σενιέ), του Λεονκαβάλλο (Παλιάτσοι) και του Πουτσίνι (Τόσκα). Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο διακεκριμένος ιταλός αρχιμουσικός Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι.

  • Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων

30 & 31 Ιουλίου / 21:00

Γιάννης Αγγελάκας & Νίκος Βελιώτης

iakovos dizikirikis

Μια διαφορετική καλοκαιρινή βραδιά στο ρωμαϊκό ωδείο, με ερμηνείες εσωτερικές, αφαιρετικές και ονειρικές, από δύο αγαπημένους καλλιτέχνες. Ο Γιάννης Αγγελάκας και ο τσελίστας Νίκος Βελιώτης εισβάλλουν ως «Λύκοι» σε τραγούδια που αγάπησαν από την πρώτη τους εφηβεία μέχρι σήμερα, ερωτικά, ψυχεδελικά, μινιμαλιστικά. Στην τελευταία τους δισκογραφική δουλειά, που παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο κοινό στο Ηρώδειο, κάνουν μια ήρεμη βόλτα σε τραγούδια-σταθμούς της ελληνικής δισκογραφίας των τελευταίων δεκαετιών, από τον Χατζιδάκι, τον Τσιτσάνη, τον Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο και τον Άκη Πάνου μέχρι τους Lost Bodies, τον Θάνο Ανεστόπουλο και τον Παύλο Παυλίδη.

  • Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα

4 & 5 Αυγούστου / 21:00
Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής – Γιώργος Πέτρου – Μαριάννα Κάλμπαρη

Η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με μια νέα παραγωγή της αριστουργηματικής όπερας του Κλάουντιο Μοντεβέρντι Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα (Claudio Monteverdi, 1567-1643, Il ritorno dUlisse in patria, SV 325).

  • Μπετόβεν 250 χρόνια

8 Αυγούστου / 21:00
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Στέφανος Τσιαλής

NIKOS KRIKELIS

Παρόλο που η απρόσμενων διαστάσεων φετινή πανδημία αποτέλεσε τροχοπέδη παγκοσμίως για τον εορτασμό της επετείου των 250 ετών από τη γέννηση του Μπετόβεν, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού και καλλιτεχνικού διευθυντή της Στέφανου Τσιαλή, έρχεται να θυμίσει εμφατικά τη μείζονος σημασίας αυτή επέτειο, παρουσιάζοντας δύο αριστουργήματα του μεγάλου Γερμανού Κλασικού.