Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Έκρηξη ελπίδας η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών»

mixail-marmarinos-ekriksi-elpidas-i-stegi-grammaton-kai-texnon-stegi-grammaton-kai-texnon

ΤΡΙΤΗ, 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Λίγο πριν ανοίξει τις πύλες της η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το click@Life ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και μίλησε με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό που έχει τη σκηνοθετική επίβλεψη της τελετής των εγκαινίων στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.

Λίγο πριν ανοίξει τις πύλες της η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το click@Life ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και μίλησε με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό που έχει τη σκηνοθετική επίβλεψη της τελετής των εγκαινίων στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.

Ο γνωστός σκηνοθέτης κατέθεσε τις προσδοκίες του για αυτή τη νέα κιβωτό πολιτισμού που εν μέσω κρίσης έρχεται να προσφέρει ελπιδοφόρα διέξοδο στις εγχώριες δημιουργικές δυνάμεις. Συναντήσαμε τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στο εντυπωσιακό κτήριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, όταν εκατοντάδες τεχνίτες δούλευαν εντατικά πάνω στις τελευταίες λεπτομέρειες εν όψει της τελετής των εγκαινίων.

Ο σκηνοθέτης ήταν γοητευμένος από το «μυστήριο της κατασκευής» και μας μιλούσε για όλα αυτά τα ανώνυμα θαυματουργά χέρια που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του νέου αρχιτεκτονικού ορόσημου στην Αθήνα. Η καθοριστική συμβολή τους βρίσκεται στο επίκεντρο του δρώμενου που ετοιμάζει.

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός είχε επισκεφθεί το κτήριο από τα πρώτα στάδια της κατασκευής του και τον είχε συναρπάσει η ιδιαίτερη αισθητική του. Μαζί του περπατήσαμε στο κτήριο όπου κυριαρχούν το λευκό μάρμαρο, το ατσάλι, το γυαλί και το χρυσό χρώμα, με τις καμπυλόγραμμες επιφάνειες στο εσωτερικό να αναδεικνύονται τη μέρα από το φυσικό φως.

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, συνολικού εμβαδού 18.000 τ.μ. δίνει εξωτερικά την εντύπωση ενός ορθογώνιου κελύφους αποτελούμενου από μαρμάρινες λωρίδες που περιβάλλουν τον κυρίως κτηριακό όγκο σε ωοειδές σχήμα, με τα θέατρα και τους υπόλοιπους βοηθητικούς χώρους. Η θέα απλώνεται εντυπωσιακή από τα φουαγιέ των τελευταίων ορόφων και η αρχική αρχιτεκτονική σύλληψη φέρνει τη σφραγίδα του γαλλικού γραφείου Αrchitecture Studio.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι μαρμάρινες περσίδες της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών δίνουν από μακριά την εντύπωση ενός ελαφρού κυματισμού, ενώ τη νύχτα, με τον φωτισμό του κτηρίου, αποκαλύπτονται οι εσωτερικοί του χώροι. Η πρόσοψή του είναι επηρεασμένη από τη λιτότητα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Για το εσωτερικό των δύο αμφιθεάτρων πραγματοποιήθηκε νέα αρχιτεκτονική μελέτη και τον θεατρολογικό φωτισμό τους επιμελήθηκε ο James Morse της εταιρείας Light and Design Associates στο Λονδίνο.

Τον επανασχεδιασμό του αρχιτεκτονικού φωτισμού σε όλο το κτήριο υπογράφει η εταιρεία Ελευθερία Ντεκώ και συνεργάτες. Αξιοπρόσεκτη είναι η διαμόρφωση της οροφής του κεντρικού μπαρ με τη δημιουργία της εικαστικού Αιμιλίας Παπαφιλίππου «Liguid Sky» να υποδέχεται τον επισκέπτη στο ισόγειο.

Δεν θα πρέπει όμως να σταθούμε μόνο στην επιβλητική εμφάνιση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών , αλλά κυρίως στην αποστολή της και τις υψηλές προσδοκίες που δημιουργεί. Ας ελπίσουμε ότι το νέο αυτό πολιτιστικό κύτταρο θα δώσει ώθηση στην καλλιτεχνική και πνευματικής παραγωγή της χώρας μας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη των ελληνικών ταλέντων και στο εξωτερικό.

Ρεπορτάζ, επιμέλεια:ΜΑΝΙΑ ΣΤΑΪΚΟΥ, πλάνα, μοντάζ: ΒΑΝΙΑΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ