Τι θα δούμε αυτό το τριήμερο στην Επίδαυρο

lusistrati Elina Giounanli
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Οι δύο θεατρικές παραστάσεις που κατηφορίζουν στο μικρό και στο μεγάλο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου.

Ο πρώτος μήνας διεξαγωγής παραστάσεων και συναυλιών του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ο Ιούλιος «φεύγει» σήμερα με ένα δυνατό τριήμερο στην Επίδαυρο. Δύο θεατρικές παραστάσεις, μία αρχαία τραγωδία και μία όπερα-περφόρμανς θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο και στη Μικρή Επίδαυρο αντιστοίχως. Αναλυτικότερα:

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 

  • Λυσιστράτη

31 Ιουλίου 1-2 Αυγούστου / 21:00
Εθνικό Θέατρο

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία μεγάλης κλίμακας στην Επίδαυρο με μια αγαπημένη κωμωδία του Αριστοφάνη. Η Λυσιστράτη γράφτηκε το 411 π.Χ., μια χρονιά που η πόλη-κράτος της Αθήνας βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της, εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου. Η Σικελική Εκστρατεία έχει καταλήξει σε πανωλεθρία και ο Αλκιβιάδης έχει αυτομολήσει στην πλευρά των Σπαρτιατών, οι οποίοι, οχυρωμένοι στη Δεκέλεια, επιτίθενται με σφοδρότητα στους Αθηναίους.  Εντός των τειχών, η κατάσταση είναι εξίσου ζοφερή, καθώς οι πολιτικοί τριγμοί οδηγούν σε αποδυνάμωση την Εκκλησία του Δήμου και οι ολιγαρχικοί κάνουν έντονη την παρουσία τους.

Ο Αριστοφάνης παρουσιάζει τη Λυσιστράτη στα Λήναια του 411 π.Χ., μεταφέροντας τη γυναίκα από τον «Οίκο» στον «Δήμο» (όπως θα κάνει αργότερα και στις Εκκλησιάζουσες) και προσφέροντάς της τη δυνατότητα πολιτικής δράσης για όσα αφορούν στο σπίτι αλλά και στην πόλη της.

Η Λυσιστράτη, που μπορεί να «λύσει στρατούς», σίγουρα μπορεί να φτιάξει τη δική της «ουτοπία». Και κάπως έτσι ο Αριστοφάνης, μέσω της κωμωδίας του, κλείνει το μάτι στην πολιτική, προτείνοντας μια λύση που βρίσκεται «έξω από τα καθιερωμένα».

Elina Giounanli

Μετάφραση Σωτήρης Κακίσης
Σκηνοθεσία Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Σκηνικά Όλγα Μπρούμα
Κοστούμια Άγγελος Μέντης
Μουσική Κατερίνα Πολέμη
Κίνηση Τάσος Καραχάλιος
Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική διδασκαλία Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη Αναστασία Στυλιανίδη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βαγγέλης Δαούσης, Δάφνη Δαυίδ, Στέλιος Ιακωβίδης, Γιάννης Κότσιφας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Ματζιάρης, Ελπίδα Νικολάου, Αγορίτσα Οικονόμου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Βίκυ Σταυροπούλου, Νίκος Ψαρράς.

ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

  • Η κιβωτός του Νώε / Il diluvio universale

31 Ιουλίου  & 1 Αυγούστου / 21:30
Ομάδα Ραφή – Nova Melancholia – Μιχάλης Σιγανίδης

Πώς τραγουδά κανείς τις επιθυμίες και τους φόβους του; Πόσο «φύση» και πόσο «πνεύμα» είναι ο άνθρωπος; Πώς επιδρά η συνύπαρξη με τα ζώα, πόσο μας απελευθερώνει;
Από τα πιο δυναμικά ελληνικά σχήματα λυρικού θεάτρου, η Ομάδα Ραφή επανέρχεται στο Φεστιβάλ, αυτή τη φορά στη Μικρή Επίδαυρο, με το μπαρόκ κομψοτέχνημα του Σικελού Μικελάντζελο Φαλβέττι Η Κιβωτός του Νώε. Το ορατόριο του τολμηρού ιερωμένου, που ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα, προκάλεσε σάλο στην εποχή του καθώς, αντί βιβλικών προσώπων, πρωταγωνιστούν στοιχεία της φύσης: το νερό, η φωτιά, ο αέρας...

Η σκηνοθεσία των Nova Melancholia δημιουργεί στη σκηνή την αίσθηση μιας πραγματικής τρικυμίας, ενώ παρασυρόμαστε σε μια σαγηνευτική σύνθεση, που επιστρατεύει από ήχους παλαιών οργάνων και ανατολίτικα μακάμια έως θορύβους ζώων, με τους δεξιοτέχνες Μιχάλη Σιγανίδη και Χάρη Λαμπράκη σε ρόλο αναγεννησιακών τροβαδούρων, να αυτοσχεδιάζουν και να μας απογειώνουν.

Σύνθεση Michelangelo Falvetti
Λιμπρέτο Vincenzo Giattini
Διασκευή - Σκηνοθεσία - Σκηνικά - Κοστούμια - Φωτισμοί Βασίλης Νούλας, Κώστας Τζημούλης
Διασκευή - Ενορχήστρωση - Μουσική προετοιμασία Πάνος Ηλιόπουλος, Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης
Κίνηση Eugenia Demeglio
Βοηθός σκηνοθέτη Ντίνα Στράνη
Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου Σίλια Κόη
Ερμηνεύουν οι μουσικοί Μιχάλης Σιγανίδης, Χάρης Λαμπράκης, Πάνος Ηλιόπουλος, Γιάννος Γιοβάνος, Guido De Flaviis, Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης, Ζωή Πουρή και οι τραγουδιστές Γιάννης Φίλιας, Λητώ Μεσσήνη, Νίκος Σπανάτης, Γιώργος Ρούπας, Αναστασία Κότσαλη
Εκτέλεση παραγωγής Arte Atene - Κωνσταντίνος Τουρκάκης