Γιάννης Καλαβριανός: «Με τρομάζει η ασχημάτιστη βία των καθημερινών ανθρώπων»

giannis-kalabrianos-me-tromazei-i-asximatisti-bia-ton-kathimerinon-anthropon-asximatisti-bia-ton-kathimerinon-anthropon

ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Ο Γιάννης Καλαβριανός γράφει και σκηνοθετεί την παράσταση «Γιοι και κόρες», που παρουσιάζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.15 το βράδυ, και έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία του έργου της Λένας Κιτσοπούλου, «Άουστρας ή Η αγριάδα», το οποίο παρουσιάζεται στο θέατρο Θησείον.

Έχοντας εργαστεί ως γιατρός και ηθοποιός, με τη σκηνοθεσία να τον κερδίζει τελικά, ο Γιάννης Καλαβριανός μάς μιλά για αυτά τα δύο έργα, που έχουν κατακτήσει το κοινό, και εκφράζει τα συναισθήματά του για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε την παράσταση «Γιοι και κόρες»;

Αφορμή για τη δημιουργία της παράστασης στάθηκε ο πρόσφατος θάνατος του παππού μου, ενός ανθρώπου που έζησε από κοντά τον τορπιλισμό της «Έλλης» στην Τήνο. Ο ίδιος μπορεί να βρέθηκε τυχαία εκεί, έχασε, όμως, για πάντα την ακοή του και έζησε μια ολόκληρη ζωή, κουβαλώντας την ανάμνηση εκείνης της ημέρας.

Πού βασίστηκε το κείμενο της;

Στις μαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις ηλικιωμένων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, από τους οποίους ζητήθηκε να θυμηθούν την ιστορία που άλλαξε τη ζωή τους.

Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι ιστορίες;

Από τις 85 συνεντεύξεις της πρώτης φάσης συλλογής του υλικού, επιλέχθηκαν εκείνες οι ιστορίες, οι οποίες διαδραματίστηκαν παράλληλα με γνωστά ιστορικά γεγονότα και οι πρωταγωνιστές τους δεν έπαιξαν κάποιον ιδιαίτερο ρόλο σε αυτά. Οι πολιτικοί, ιστορικοί, καλλιτέχνες ή όποιοι είχαν ενεργότερη ανάμιξη με την επίσημη ιστορία, αποκλείστηκαν. Ουσιαστικό ζητούμενο ήταν να φωτιστούν οι μικρές άγνωστες και μη καταγεγραμμένες ιστορίες των ανθρώπων, που - με τη ζωή και τις επιλογές τους – συνέχισαν, στην ουσία, την ιστορία της χώρας.

Ποια ιστορικά γεγονότα σκιαγραφούνται μέσα από αυτές;

Οι ιστορίες τοποθετούνται κατά χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από τα χρόνια του πρώτου κύματος της μετανάστευσης στην Αμερική, τις άγνωστες ιστορίες της Κατοχής, της πείνας, των μαυραγοριτών που έφτιαξαν περιουσίες, τις εκατέρωθεν απώλειες του Εμφυλίου, τους σεισμούς των Επτανήσων και την καταστροφή της Κεφαλονιάς, συνεχίζονται τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 με τον κόσμο στα γήπεδα, την ανέγερση του Τείχους στο Βερολίνο, τον αναγκαστικό επαναπατρισμό των Αιγυπτιωτών, ακολουθούμε έναν έρωτα από τα χρόνια της Χούντας ως την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, και καταλήγουμε στα γυρίσματα της ταινίας Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Σκηνοθετείτε, επίσης, το «Άουστρας ή Η αγριάδα». Ποια θέματα θίγει το έργο και πώς τα προσεγγίζει η συγγραφέας του;

Το “Άουστρας” πραγματεύεται την ακαριαία μετάλλαξη μιας φαινομενικά άκακης παρέας Ελλήνων σε αδίστακτους βασανιστές ενός τουρίστα, που βρέθηκε τυχαία στον δρόμο τους και ξύπνησε άθελά του - επειδή δεν μπορούσε να τραγουδήσει Καζαντζίδη και Μπέλλου - τα πιο σκοτεινά, ξενοφοβικά και βίαια ένστικτά τους. Η γλώσσα της συγγραφέως είναι η τρέχουσα γλώσσα της καθημερινότητας, τόσο έντεχνα, όμως, δομημένη, που μοιάζει εντελώς προφορική, σχεδόν σαν να αυτοσχεδιάζουν οι ηθοποιοί επί σκηνής. Αντίστοιχα, προσέγγισε και τον κόσμο των ηρώων. Βούτηξε και η ίδια σε αυτό, κάνοντας ένα ακριβές σχόλιο για το πώς μπορεί ο καθένας να χάσει τον έλεγχο και τα όριά του.

Τι σας θλίβει περισσότερο στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα;

Που χάνεται όλο και πιο εύκολα το μέτρο. Που άνθρωποι με δυνατότητες δε βρίσκουν τρόπους, για να τις αναπτύξουν.

Τι σας τρομάζει;

Η ασχημάτιστη βία των «καθημερινών ανθρώπων».

Τι σας δίνει ελπίδα;

Όσοι επιμένουν και συνεχίζουν να προσπαθούν σε ό,τι καταπιάνονται, γνωρίζοντας από την αρχή πως ο κόπος τους θα είναι μεγάλος.

Ταυτότητες παραστάσεων:«Γιοι και κόρες»: κείμενο – σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, σκηνικά – κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου, μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου, τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας – Χριστίνα Μαξούρη, φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη, φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού. Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Άννα Ελεφάντη, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργος Παπαπαύλου, σε διπλή διανομή η Μαρία Κοσκινά και η Στέφη Πουλοπούλου.

«Άουστρας ή Η Αγριάδα»: σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, σκηνικά - κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, επιμέλεια κίνησης – χορογραφία: Ξένια Θεμελή. Παίζουν: Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας, Λένα Παπαληγούρα, Γιωργής Τσουρής.

Πληροφορίες: Θέατρο του Νέου Κόσμου - Κεντρική Σκηνή: Αντισθένους 7 και Θαρύπου – Αθήνα (στάση Μετρό – Τραμ: Συγγρού – ΦΙΞ), τηλ. ταμείου: 210 9212900 (καθημερινά: 17:00 - 22:00). Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 12 ευρώ, άνεργοι: 10 ευρώ. Προπώληση: καταστήματα Παπασωτηρίου και Seven Spots, ηλεκτρονικά: www.viva.gr .

Θέατρο Θησείον: Τουρναβίτου 7 – Θησείο, τηλ.: 210 3255444. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 19.00. Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων: 10 ευρώ. Προπώληση: Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: www.ticketservices.gr .

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης