Επιτυχημένες παραστάσεις επιστρέφουν στο Θέατρο Άττις

nora
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Το ρεπερτόριο της θεατρικής σκηνής του Θεόδωρου Τερζόπουλου για τον φετινό χειμώνα.

Δύο επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις, σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Τερζόπουλου θα ανεβάσει τη φετινή σεζόν το Θέατρο Άττις. Αναλυτικότερα:

Νόρα

H μεγάλη επιτυχία του Θεάτρου Άττις, που ενθουσίασε το κοινό και υμνήθηκε από Έλληνες και ξένους κριτικούς, επαναλαμβάνεται για 3η χρονιά και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Τον περασμένο Μάρτιο ο σπουδαίος και απαιτητικός κριτικός Michael Billington έγραψε στην Guardian τις εντυπώσεις του για τη ΝΟΡΑ στο Θέατρο Άττις. «Αν έπρεπε να περιγράψω το ύφος του, θα το χαρακτήριζα τελετουργικό μινιμαλισμό. Ο Τερζόπουλος μεταφέρει την ουσία του κειμένου μέσα από τον λόγο και την κίνηση. Περιγράφει το έργο ως μία μάχη μεταξύ «του τρομαγμένου εγώ και του καταπιεσμένου αληθινού εαυτού» και αυτή η ουσιώδης σύγκρουση ενσαρκώνεται ευφυέστατα από τη Σοφία Χιλλ, που παίζει με κάθε ίνα της ύπαρξής της». (ολόκληρη η κριτική εδώ)

Λίγα λόγια για την παράσταση
Το παιχνίδι στο Κουκλόσπιτο του Ίψεν παίζεται μεταξύ του φοβισμένου, κατασκευασμένου Εγώ και του καταχωνιασμένου, αληθινού εαυτού που αγωνίζεται να πάρει ανάσα. Την στιγμή που παίρνει ανάσα, όμως, αντιμετωπίζει ένα κενό. Αυτό είναι το τίμημα της αυτογνωσίας. Και αυτό είναι το κίνητρο του θεάτρου. Η Νόρα προσπερνάει το συμβατικό κοινωνικό σύστημα αξιών. Και φεύγει για το άγνωστο. Πρόκειται για μια μορφή αυτοκτονίας που, ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για τη γέννηση ενός αυθεντικού Εγώ.

Σκηνοθεσία - Σκηνική εγκατάσταση – Διασκευή: Θεόδωρος Τερζόπουλος
Μουσική: Παναγιώτης Βελιαντίτης
Κοστούμια: Yiorgos Eleftheriades
Φωτισμοί: Θεόδωρος Τερζόπουλος, Κωνσταντίνος Μπεθάνης
Εκτέλεση σκηνικής εγκατάστασης: Χαράλαμπος Τερζόπουλος 
Υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Βογιατζή
Φωτογραφίες: Johanna Weber

Παίζουν

Νόρα: Σοφία Χιλλ
Κρόγκσταντ: Τάσος Δήμας
Τόρβαλντ: Αντώνης Μυριαγκός

Info: Από 16 Οκτωβρίου 2020 έως 10 Ιανουαρίου 2021. Ημέρες και Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00. Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: 15€ (γενική είσοδος), 10€ (μειωμένο *). Το μειωμένο εισιτήριο αφορά: φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς, άνεργους, με την επίδειξη του σχετικού εκπτωτικού δελτίου. Στην παράσταση και στους χώρους του θεάτρου τηρείται αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
- στο viva.gr
- στο τηλέφωνο του θεάτρου 210 5226260 και στο ταμείο του θεάτρου: Λεωνίδου 7, 10437, Αθήνα

Alarme

Πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από μία δεκαετία και φέτος επιστρέφει από τα μέσα Ιανουαρίου του 2021. Το Alarme είναι μια σκηνική σύνθεση με αφορμή την αλληλογραφία μεταξύ της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄και της Μαρίας Στιούαρτ.

«Θέμα της παράστασης είναι η σύγκρουση των δυο γυναικών μέχρι θανάτου. Υπάρχει μια διαρκής επιθυμία συγχώνευσης, η οποία τις τρομάζει, γιατί σημαίνει και την κατάλυση των ορίων της ατομικότητάς τους, την κατάλυση του Εγώ. Απωθούν τον ακατανίκητο συγχωνευτικό πόθο μέσα από ένα παιχνίδι διαρκούς έλξης και απώθησης.

Πίσω από τον πόλεμο ελλοχεύει ένας ερωτισμός, ένας έρωτας απόλυτος, συγχωνευτικός που τις τρομάζει πολύ περισσότερο από το μίσος και τη βία. Αυτή η δυναμική, που παραμένει άρρητη μέχρι τέλους, τις οδηγεί στην κατάρρευση και την απόλυτη καταστροφή».

Σκηνοθεσία-Σκηνική εγκατάσταση: Θεόδωρος Τερζόπουλος
Κοστούμια: ΛΟΥΚΙΑ Μουσική: Παναγιώτης Βελιανίτης Φωτισμοί: Θεόδωρος Τερζόπουλος, Κωνσταντίνος Μπεθάνης Εκτέλεση σκηνικής εγκατάστασης: Χαράλαμπος Τερζόπουλος Υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Βογιατζή

Παίζουν
Αφηγητής: Τάσος Δήμας
Μαρία Στιούαρτ: Αγλαΐα Παππά
Ελισάβετ: Σοφία Χιλλ