Το ελληνικό θέατρο είναι vegan

meatballokeftes
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας σήμερα και δύο θεατρικές παραστάσεις που αφορούν άμεσα ή έμμεσα στον βιγκανισμό ετοιμάζονται για την (κορονοϊού επιτρέποντος) πρεμιέρα τους μες στον Οκτώβριο.

Χορτοφάγος: αυτός που δεν διαιτάται με κρέας ζώων (συμπεριλαμβανομένων ψαριών, οστρακόδερμων και μαλακίων) και τα προϊόντα τους. Υπάρχουν κατηγορίες χορτοφάγων που τρώνε γαλακτοκομικά, αυγά ή προϊόντα από την εργασία των ζώων, όπως το μέλι. Πολλοί χορτοφάγοι αποφεύγουν να φοράνε ρούχα που προέρχονται από σφαγή ζώων, όπως μάλλινα, γούνες και δερμάτινα.

Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας σήμερα -πρωτογιορτάστηκε στις ΗΠΑ το 1977 από την Εταιρεία Χορτοφάγων Βορείου Αμερικής και σε παγκόσμια κλίμακα ένα χρόνο αργότερα, όταν υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Χορτοφάγων (IVU). Έκτοτε εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου- και δύο θεατρικές παραστάσεις που αφορούν άμεσα ή έμμεσα στον βιγκανισμό ετοιμάζονται για την (κορονοϊού επιτρέποντος) πρεμιέρα τους μες στον Οκτώβριο.

«Meatball#OKEFTES»

Ο Γιώργος Λύρας ανεβάζει το βραβευμένο έργο του Δημήτρη Φούτσια και σερβίρει στη σκηνή την πρώτη ελληνική vegan κωμωδία.

Η υπόθεση 

Ώρα 9:00, ένα χαλαρό βράδυ Σαββάτου! Δύο νεαρά ζευγάρια συναντιούνται στο διαμέρισμα του ενός, για να δειπνήσουν! Ενώ όλα κυλούν ομαλά και η παρέα διασκεδάζει, ένα αυθάδικο και ελαφρώς δαγκωμένο κεφτεδάκι, βρίσκεται κάπου εκεί στο πάτωμα. Ένα κεφτεδάκι έτσι όπως φαίνεται… από κιμά!!!!!! Ναι!!! Από κιμά!

Πανικός! Ανταλλάσσονται ματιές τρόμου! Μα γιατί;

Γιατί βρισκόμαστε σε μια εποχή «μετασημερινή»! Σε μια κοινωνία που τα ζώα πλέον έχουν ίσα δικαιώματα με τους ανθρώπους και η κατανάλωση κρέατος είναι απαγορευμένη, δια νόμου και δια ροπάλου.

Σε μία τέτοια εποχή προόδου λοιπόν, αυτοί οι 4 καθ’ όλα νομοταγείς πολίτες ανακαλύπτουν με φρίκη –ανάμεσά τους - το κεφτεδάκι! Ποιος  είναι ο ένοχος; Ποιος πάει να τους παγιδεύσει; Ποιος άλλος μπήκε μέσα στο σπίτι στα κρυφά;

Όχι εγώ, εσύ, όχι εσύ, αυτή! Αλληλοκατηγορούνται και φανερώνουν τα ανθρωποφάγα ένστικτά τους, έξαλλοι και καταϊδρωμένοι! Η απειλή της φυλάκισης κρέμεται σαν μία μάχαιρα επάνω απ’ το κεφάλι τους. Θα χάσουν τις δουλειές τους, το καλό τους όνομα, τη θέση τους στην πράσινη κοινωνία!

Κι έτσι εκείνη τη βραδιά θα βγούνε μυστικά στη φόρα, καταπιεσμένα ένστικτα, κρυφές χάρες και πολλές μυστικές και ένοχες επιθυμίες που δεν τολμούσαν μέχρι τότε να δουν το φως της ημέρας.

Ιδού λοιπόν το έργο και τα υψηλά ερωτηματικά του. Πόσο βιγκανισμό αντέχει η ψυχή μας; Είναι άραγε το τόφου ένας ακόμη χρονικός σύνδεσμος ή ένα σκέτο χούι; Το πράσινο παραμένει το χρώμα της ελπίδας έτσι δεν είναι; Όμως εσύ πόσο χορτάρι αντέχεις την ημέρα; Και πόσο θ’ αντιστέκεσαι στο τυλιχτό σουβλάκι που σε φλερτάρει στην άκρη του δρόμου… Μα πώς μπορείς και τρως τον Μπαγκς Μπάνυ; Λέμε τώρα… Δεν κάνεις λίγη αυτοκριτική, λέω εγώ, για το λάιφστάιλ που πλασάρεις;

Κείμενο : Δημήτρης Φούτσιας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας

Σκηνικός χώρος : Γιώργος Λύρας (βασισμένο σε μία ιδέα της Μαίρης Τσαγκάρη)
Κοστούμια: Κατερίνα Ανδρικοπούλου 
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Παίζουν: Άρτεμις Γρύμπλα, Απόστολος Καμιτσάκης, Βασιλική Κίσσα, Βαγγέλης Σαλεύρης

Φωτογραφίες Παράστασης : Νίκος Ζήκος

Παραγωγή: ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ

Info: Θέατρο Αλίκη, Αμερικής 4 Αθήνα, 2103210021. Από 22 Οκτωβρίου. Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη, Κυριακή: 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο: 21:00. Εισιτήρια: από  14  ευρώ, viva.gr.

«Είμαι Βίγκαν» 

Ο Μιχάλης Σεβαστέρης έρχεται με την πρώτη του σόλο stand up παράστασή του να διακωμωδήσει τις τραγικές καταστάσεις που πέρασε σαν παιδί, έφηβος, ενήλικας, και που ακολουθώντας την μαθηματική ακολουθία θα περάσει και σαν γέρος. Γεγονότα που τον σημάδεψαν και τον έκαναν αυτό που είναι σήμερα: Ένας πολύ ξεχωριστός, φωτεινός, γεμάτος χιούμορ νέος άνθρωπος. Και βίγκαν.

Μια παράσταση για γερά στομάχια, αλλά και για στομάχια που μπορούν να επεξεργαστούν μόνο εύπεπτες, φυτικές τροφές.

Εντελώς ακίνητος για 60’στη σκηνή, με poker face και κωμικός. Με μια πρώτη ματιά, κάτι δεν πάει καλά στην εξίσωση. Και όμως ο Μιχάλης Σεβαστέρης-επαγγελματίας παίκτης πόκερ-προσεγγίζει το stand up με μια φρέσκια, ανατρεπτική ματιά. Μπορεί το ανέκφραστο πρόσωπό του και η έλλειψη κινήσεων να καθιστούν δύσκολο να καταλάβει κανείς τι σκέφτεται, τι έχει στο μυαλό του ή να τον «διαβάσει», αλλά είναι το κείμενό του αυτό που-ως ο απόλυτος πρωταγωνιστής- υπόσχεται μια βραδιά ανακουφιστικού γέλιου, αισιοδοξίας και ανεμελιάς, κόντρα στις σκοτεινές εποχές που ζούμε.

Info: Foka Negra, Φωκίωνος Νέγρη 32, Κυψέλη, τηλ.: 210 8210038. Κάθε Παρασκευή έως και 13 Νοεμβρίου. Πρεμιέρα: 16 Οκτωβρίου. Εισιτήριο: 6 €. Προπώληση: Στο 210 8210038 και στο ταμείο του καταστήματος. Facebook event.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ