Τι ετοιμάζουν φέτος για τα παιδιά οι Hippo Theatre Group

hippo-theatre-group aggelos_kalfas
ΤΡΙΤΗ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Διαδραστικό οικολογικό παραμύθι και Εργαστήριο Θεατρικής Έκφρασης.

Με το διαδραστικό οικολογικό παραμύθι “Ο Γιάννης και το Πεύκο” και με το Εργαστήριο Θεατρικής Έκφρασης "KINEMO" για παιδιά και ενήλικες, οι Hippo Theatre Group ξεκινούν την ιδιαίτερη αυτή θεατρική σαιζόν στο Θέατρο 104, από την 1η Νοεμβρίου. Αναλυτικότερα:

Ο Γιάννης και το Πεύκο

Η θεατρική ομάδα Hippo παρουσιάζει στο Θέατρο 104, από την Κυριακή, 1η Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή, τη διαδραστική θεατρική παράσταση, οικολογικού περιεχομένου με τίτλο “Ο Γιάννης και το Πεύκο” βασισμένο στο ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Η κατάρα του Πεύκου» και με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Χωρίς σκηνικά και φωτισμούς, αξιοποιούμε το ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου ως καμβά στη δημιουργία μιας ιστορίας η οποία “χτίζεται” σιγά σιγά με την συνδρομή των παιδιών, μέσα από τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος (όπως Διάδρομος Συνείδησης, Hot Seat κ.ά.) κινητικά παιχνίδια, κατευθυνόμενους αυτοσχεδιασμούς, αφήγηση και δραματοποίηση σκηνών.

Μέσα στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση σε αξίες όπως σεβασμός και αγάπη για την Φύση, ενώ τονίζεται το αίτημα για καθαρό περιβάλλον και για ανακύκλωση. Τις παλαιότερες εποχές, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο κόσμος είναι κόσμημα. Και αυτό ακριβώς θέλουμε να θυμίσουμε στους μικρούς φίλους που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμά μας.

Στο τέλος, τα παιδιά -με την βοήθεια των εμψυχωτών- κάνουν μια ομαδική ζωγραφιά με υλικά τους παρέχει η ομάδα.

Εμψυχωτές: Σίσσυ Ιγνατίδου, Έλενα Καλαϊτζή, Χρύσα Κολοκούρη Σχεδιασμός Δράματος: Hippo Theatre Enseble* Αισθητική επιμέλεια – ενδυματολογία: Κατερίνα Χατζοπούλου Κείμενο - Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης – Φώτης Δούσος Επικοινωνία: Γεωργία Ζούμπα

*Οι Hippo Theatre Enseble είναι οι: Φώτης Δούσος, Σίσσυ Ιγνατίδου, Λουίζα Νικολάου, Αλέξανδρος Ράπτης, Καλλιόπη Φύκαρη.

Info: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Τηλ.: 210  3455020. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: από την Κυριακή, 1η Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 12.00. Διάρκεια: 60 λεπτά. Ηλικίες: 3-10 ετών. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25. Τιμές εισιτηρίων: 10 € (γενική είσοδος), 8 € (ατέλεια, ομαδικό για κρατήσεις άνω των 5 ατόμων). Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr

Χρήσιμες Πληροφορίες:

 • Το πρόγραμμα είναι διαδραστικό και τα παιδιά συμμετέχουν σε όλη τη διάρκεια του.
 • Κατά τη διάρκεια της παράστασης τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι αποστάσεις ασφαλείας.
 • Οι γονείς συνίσταται να παραμείνουν έξω από την αίθουσα στο «ζεστής» ατμόσφαιρας μπαρ του θεάτρου για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν, μπορούν να το κάνουν διακριτικά καθισμένοι στις ειδικές εξέδρες της αίθουσας, μετά από ειδική συνεννόηση.
 • Η ομάδα Hippo οργανώνει σεμινάρια και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά με εκπαιδευτική μέριμνα, αγάπη και κέφι στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Είναι από τους ελάχιστους θεατρικούς οργανισμούς της χώρας μας που ειδικεύεται στο Εκπαιδευτικό Δράμα.

Εργαστήριο Θεατρικής Έκφρασης "KINEMO" 

Το σεμινάριο kinemo δεν είναι απλώς άλλο ένα εργαστήρι σωματικού θεάτρου. Σε αυτό συμπυκνώνεται όλη η φιλοσοφία της θεατρικής ομάδας Hippo και έχει να κάνει με την κίνηση, το σώμα του ηθοποιού και τη διαχείριση της ενέργειας. Το kinemo είναι ένα «εξπρεσιονιστικό» είδος σωματικού θεάτρου. Εδώ δεν έχει τόσο σημασία η καθαρή αναπαράσταση, όσο η συναισθηματική και ψυχολογική αποτύπωση. Δεν χρειάζεται να είσαι αθλητής ή ακροβάτης για να κάνεις σωματικό θέατρο. Χρειάζεσαι ένα διαθέσιμο σώμα και όρεξη για μικρά ή μεγάλα προσωπικά ρίσκα.

Το αποτέλεσμα; καλλιέργεια της συναισθηματικής και της κιναισθητικής νοημοσύνης, τόνωση  αυτοπεποίθησης, ανάπτυξη της ομαδικότητας και της ενεργητικής δράσης και η ενεργοποίηση της δημιουργικής φαντασίας τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων!

Πού απευθύνεται το σεμινάριο Kinemo;

ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Απευθύνεται σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ηθοποιούς, ανθρώπους που ασχολούνται με το θέατρο, την performance, τον σύγχρονο χορό και που, γενικότερα, θέλουν να διερευνήσουν άγνωστες περιοχές της σωματικής έκφρασης ή να έρθουν σε επαφή για πρώτη φορά με την έννοια του σωματικού θεάτρου μέσα από την δοκιμασμένη και κατασταλαγμένη μέθοδο της ομάδας Ηippo.

Στο σεμινάριο αφιερώνεται αρκετός χρόνος στο καλό ζέσταμα του σώματος καθώς και σε ασκήσεις συγκέντρωσης και αναπνοής. Το κύριο μέρος του προγράμματος εστιάζει στη μέθοδο kinemo (από τις λέξεις kinesthetic και emotional) που αποτελεί επινόηση και σήμα κατατεθέν της ομάδας Hippo. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα αναπτυχθούν βασικές έννοιες της θεατρικής κοσμοθεωρίας των Hippo όπως: η τελετουργία και η θεατρική πράξη, η ιερότητα του σώματος, η θετική ενέργεια, η υποκριτική ως αυτοθυσία και λύτρωση.

ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε παιδιά που ασχολούνται με το θέατρο, τον χορό και άλλες παραστατικές τέχνες ή με παιδιά που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του σωματικού θεάτρου για πρώτη φορά, μέσα από την δοκιμασμένη και κατασταλαγμένη μέθοδο της ομάδας Ηippo.

Σχεδόν μετά από κάθε μας παράσταση έρχονται παιδιά και μας ρωτούν, εντυπωσιασμένα, πώς κάναμε κάποιες από τις κινήσεις που δείχνουμε στο έργο. Η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις «κινήσεις» ή τα «ακροβατικά» είναι παρμένα αυτούσια από το παιχνίδι και τον τρόπο που χειρίζονται το σώμα τους τα ίδια τα παιδιά.

Στόχος της μεθόδου kinemo είναι να συνενώσει την αθωότητα και την ανεμελιά ενός παιδικού σώματος τη στιγμή που παίζει, με την αισθητική ολοκληρία και τις γενικότερες ανάγκες μιας θεατρικής παράστασης.

Το θέατρο είναι παιχνίδι και ο τρόπος που χειριζόμαστε το σώμα μας μέσα σε αυτό πρέπει να χαρακτηρίζεται από την ίδια ελευθερία, την ίδια ελαφρότητα και την ίδια ευλυγισία που δείχνουν τα παιδιά όταν παίζουν.

Σε αυτό το εργαστήρι, που απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού, θα διερευνήσουμε τρόπους σωματικής έκφρασης που είναι μεν οικείοι στα παιδιά, αλλά η χρήση και η λειτουργία τους δεν γίνεται πάντοτε συνειδητή.

Στα παιδικά θεατρικά σκετς που παρουσιάζονται στα σχολεία βλέπουμε συχνά σώματα άκαμπτα, σαν να έχουν καταπιεί μπαστούνι. Τις περισσότερες φορές τα ίδια παιδιά που μοιάζουν αγκυλωμένα πάνω στη σκηνή, έχουν εντελώς διαφορετική σωματική συμπεριφορά έξω, στο διάλειμμα. Εκείνη την αίσθηση ελευθερίας, επινοητικότητας, ευφορίας και σπιρτάδας θέλουμε να επαναφέρουμε στη σκηνή.

SPINNELI
Τι διδάσκουμε στο Σεμινάριο;

ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

 • Τεχνικές ενδυνάμωσης του σώματος
 • Καλλιέργεια της εμπιστοσύνης στην έννοια της ομάδας
 • Κιναισθητική αγωγή
 • Μέθοδοι κατεύθυνσης της ενέργειας
 • Μη λεκτικοί τρόποι θεατρικής επικοινωνίας
 • Εναλλακτικοί τρόποι προσέγγισης σκηνών και ρόλων
 • Ομαδικοί αυτοσχεδιασμοί με βάση τη σωματική έκφραση.

ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 • Τεχνικές ενδυνάμωσης του σώματος
 • Καλλιέργεια της εμπιστοσύνης στην έννοια της ομάδας
 • Κιναισθητική αγωγή
 • Μη λεκτικοί τρόποι θεατρικής επικοινωνίας
 • Ομαδικοί αυτοσχεδιασμοί με βάση τη σωματική έκφραση.

Γενικές Πληροφορίες

Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41 στο Γκάζι (στάση μετρό Κεραμεικός). Ημέρες Σεμιναρίου: κάθε Σάββατο (τμήμα ενηλίκων) και κάθε Τετάρτη (για παιδιά ηλικίας από 6 έως 11 ετών). Ώρα Σεμιναρίου: 18.00 – 19.00. Διάρκεια: 60 λεπτά. Έναρξη μαθημάτων: Αρχές Νοεμβρίου. Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος και συνιστάται η έγκαιρη κράτηση.

:Κόστος συμμετοχής: 40€ + ΦΠΑ/μήνα.

Διδάσκοντες: Ανδρομάχη Μακρίδου, Αλέξανδρος Ράπτης (για Ενήλικες) και Σίσσυ Ιγνατίδου (για παιδιά)

Σχεδιασμός εργαστηρίου: Hippo Theatre Enseble (Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος, Σίσσυ Ιγνατίδου, Ανδρομάχη Μακρίδου)

Για περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή και την κατοχύρωση της θέσης σας επικοινωνήστε με την Κατερίνα Συναπίδου στο 6949009699 ή με τον Αλέξανδρο Ράπτη στο 6976904396 και στο hippotheatregroup@gmail.com.

Λίγα λόγια για την ομάδα HIPPO

Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Αλέξανδρο Ράπτη και Φώτη Δούσο. Δραστηριοποιείται στο χώρο του ενήλικου, του παιδικού θεάτρου και του Εκπαιδευτικού Δράματος και χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που συνομιλεί με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις.

Αριθμεί πολλές παραστάσεις για παιδιά στο ενεργητικό της που πρωτοανέβηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο, ποικίλα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, αλλά και παραστάσεις για ενήλικες που πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα και Η.Π.Α.

Η ομάδα έχει παρουσιάσει δουλειές της σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε θεατρικούς χώρους, σε φεστιβάλ και σε Πανεπιστήμια: Ελλάδα, Κύπρος, Ευρώπη (Αγγλία, Ουαλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Βέλγιο), Η.Π.Α. (από τη Νέα Υόρκη μέχρι και το Λος Άντζελες), Καναδάς (Τορόντο, Μοντρεάλ), Αυστραλία (Μελβούρνη, Σύδνεϋ, Καμπέρα).

Επίτευγμα της ομάδας θεωρείται η παρουσίαση της παράστασης Νιάρα στο Πανεπιστήμιο του YALE, ενώπιον φοιτητών του τμήματος νεοελληνικής γλώσσας και η διεξαγωγή εργαστηρίου υποκριτικής με αφορμή το προσωπικό στυλ της ομάδας (kinemo) σε επαγγελματίες ηθοποιούς στο Thespo19, διεθνές φεστιβάλ νεανικού θεάτρου στην Βομβάη της Ινδίας.

Το Νοέμβρη του 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ομάδας με τίτλο kinemo από τις εκδόσεις Αγγελάκη που συνοψίζει την θεωρητική προσέγγιση της ομάδας στο σωματικό θέατρο.