Σερβετάλης -Κακλέας: το εκρηκτικό δίδυμο στο φακό του click@Life

serbetalis-kakleas-to-ekriktiko-didumo-sto-fako-tou-clicklife

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί το έργο-δυναμίτη του Άντονι Μπέρτζες «Κουρδιστό πορτοκάλι», έχοντας ως πρωταγωνιστή τον «χαμαιλέοντα» Άρη Σερβετάλη . Οι δυο τους, μαζί με τον ηθοποιό Αντίνοο Αλμπάνη, μιλούν για τη διάχυτη βία των ημερών μας και τη δυστοπία του Μπέρτζες.

Σήμερα το βράδυ είναι η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα για το «Κουρδιστό πορτοκάλι» στη σκηνή του θεάτρου Αποθήκη. Μπορεί το έργο να είναι γνωστό κυρίως από την κινηματογραφική μεταφορά του από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ το 1971 , όμως ο σκηνοθέτης επιλέγει να μείνει πιστός στο πνεύμα του συγγραφέα, ανεβάζοντας το ομώνυμο θεατρικό έργο του Μπέρτζες που βασίζεται στο διάσημο μυθιστόρημά του. Ο Γιάννης Κακλέας, φανατικός σινεφίλ, έχει ανεβάσει αρκετά έργα στη σκηνή με λαμπερό κινηματογραφικό παρελθόν («Αναμείνατε στο ακουστικό σας, «Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης», «Οι σφαίρες πάνω από το Μπρόντγουεϊ, «Αχ αυτά τα φαντάσματα»), όμως αυτή τη φορά κρατά τις αποστάσεις από την αξεπέραστη ταινία του Κιούμπρικ, παρουσιάζοντας στο κοινό τη δική του εκδοχή. Στο ρόλο του βίαιου Άλεξ, έναν χαρακτήρα που σφραγίστηκε από την ερμηνεία του Μάλκομ Μακ Ντάουελ στον κινηματογράφο, θα δούμε τον Άρη Σερβετάλη, ενώ ο Αντίνοος Αλμπάνης θα ερμηνεύσει τον ψυχρό «αναμορφωτή» του.

Οι περιπέτειες του βίαιου Άλεξ

Η υπόθεση είναι λίγο ή πολύ γνωστή: Το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» αφηγείται – σε χρόνο και μέρος που δεν καθορίζονται – την ιστορία του νεαρού Άλεξ, αρχηγού μιας συμμορίας συνομηλίκων του, που διασκεδάζουν σκορπίζοντας τη βία. Μετά από μια δολοφονία, ο Άλεξ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Για να αποκτήσει την ελευθερία του, δέχεται να συμμετέχει σαν «πειραματόζωο» σε ένα πρωτοποριακό σύστημα σωφρονισμού που μελετά η κυβέρνηση.

Όπως σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης: «Το έργο θέτει το πρόβλημα της αντιμετώπισης της νεανικής βίας αλλά και το θέμα της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου για να επιλέξει το καλό ή το κακό».

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αντίνοος Αλμπάνης, Νεκτάριος Λουκιανός, Χρήστος Μαλάκης, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Δρόσος Σκώτης, Κίμων Φιορέτος.

Μετάφραση: Θοδωρής Πετρόπουλος. Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου. Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας. Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Μιχαλόπουλος. Φωτογραφίες παράστασης: Χρήστος Κοτσιρέας. Βίντεο: Άκης Πολύζος. Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ. Βοηθοί σκηνογράφου: Βαγγέλης Γούλας και Ελίνα Δράκου.

Πληροφορίες: πρεμιέρα στο θέατρο Αποθήκη στις 8 Νοεμβρίου, ώρα 21:00. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 20:00. Πέμπτη 21:00. Παρασκευή 21:00 (λαϊκή). Σάββατο 18:00 (λαϊκή) και 21:00. Κυριακή 18:00 και 21:00. Τιμές εισιτηρίων: πλατεία: 20€, Λαϊκή: 17€, Φοιτητικό:15€, Ανέργων: 10€ (απαραίτητη η προσκόμιση της ταυτότητας και του δελτίου ανεργίας. Αγορά μόνο από το ταμείο του Παλλάς και του Θεάτρου Αποθήκη). Πώληση εισιτηρίων στα ταμεία του Παλλάς, CityLink, Βουκουρεστίου 5, τηλ.: 210 3213100. Θέατρο Αποθήκη, Σαρρή 40, Ψυρρή, τηλ.: 2103253153. Με πιστωτική κάρτα: 2108938100. Κρατήσεις μέσω Internet: www.ellthea.gr και στο www.tickethour.com . Επίσης στα καταστήματα Γερμανός, Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Hondos Center, σε επιλεγμένα μηχανήματα easy pay της Τράπεζας Πειραιώς.

Ρεπορτάζ, επιμέλεια: Μάνια Στάικου, μοντάζ-πλάνα: Βάνιας Σταυρακάκης.