Οι «Βραδινές Βόλτες» των Support Art Workers

support-art-workers
ΤΡΙΤΗ, 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Μία σειρά διαδικτυακών συνομιλιών ευρείας θεματολογίας με συλλογικότητες, κοινότητες εργαζομένων στις τέχνες και τον πολιτισμό, καθώς και πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας, που ξεκινά την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.

Δέκα μήνες μετά τη σίγαση της πολιτιστικής ζωής στην Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας και της ανεπαρκούς κυβερνητικής στήριξης των εργαζομένων στις τέχνες και τον πολιτισμό, οι Support Art Workers συνεχίζουν να διεκδικούν συστηματικά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους απ’ το κράτος, εμπλουτίζοντας και διευρύνοντας, παράλληλα, τη δράση τους· Δημιουργούν δίκτυα αλληλοστήριξης, ανταλλαγής ιδεών και καλών πρακτικών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, επιχειρώντας να δώσουν ορατότητα στις τρέχουσες ανάγκες των εργαζομένων στον πολιτισμό εξαιτίας της πανδημίας, και παρέχοντας ένα πλαίσιο ανάδειξης κι επεξεργασίας προτάσεων για ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο σχέδιο- απούσας μέχρι σήμερα- πολιτιστικής πολιτικής στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα Δικτύωσης των Support Art Workers (SAW NEXUS), εκτός από τις δράσεις “Radical Voices”/ “Radical Actions”, τη διαδικτυακή ανταλλαγή καλών πρακτικών πολιτιστικής πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης μεταξύ Ελλάδας κι εξωτερικού, και «Φωνές» (“Voicings”), τη δημιουργία ενός αρχείου προσωπικών μαρτυριών των εργαζομένων του πολιτισμού κάθε καταγωγής ή/και υπηκοότητας, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, με θέμα τον αντίκτυπο της πανδημίας στη ζωή και την εργασία τους, εγκαινιάζουν μια νέα δράση συσπείρωσης κι ενδυνάμωσης του μεταξύ τους διαλόγου, ένα νέο πλαίσιο έκφρασης και στήριξης στα αιτήματα, τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις τους, τις «Βραδινές Βόλτες» (“Night Strolls”).

Οι «Βραδινές Βόλτες» είναι μια σειρά διαδικτυακών συνομιλιών ευρείας θεματολογίας με συλλογικότητες, κοινότητες εργαζομένων στις τέχνες και τον πολιτισμό, καθώς και πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας. Σε μια διαδρομή ελεύθερη, με κουβέντα, μουσική και εικόνες που ακολουθούν τα μονοπάτια ενός κοινού, χαλαρού, βραδινού περιπάτου, χωρίς συγκεκριμένο προορισμό, οι «Βραδινές Βόλτες» είναι ωριαίες, ζωντανές συζητήσεις για τις τέχνες, την εγχώρια πολιτιστική πολιτική, την καλλιτεχνική έρευνα κι εκπαίδευση, για όσα εμπνέουν κι εμψυχώνουν, εξελίσσουν κοινωνικά και κινητοποιούν καλλιτεχνικά.

Η πρώτη «Βραδινή Βόλτα» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, απ’ τις 22.00 έως τις 23.00, μέσω της facebook σελίδας των Support Art Workers. Πρώτ@ καλεσμέν@ τους θα είναι τα ActiVista, Angel Seemen, Raw bee Candles και (πρώην) Space, μέλη των Drag Sabbat, της πρώτης κινηματικής και καλλιτεχνικής drag συλλογικότητας στην Ελλάδα. Η ομάδα δημιουργήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας από drag performers ως τρόπος αντίδρασης και αντιμετώπισης των συνεπειών του κορωνοϊού. Διαμορφώνοντας κοινή γραμμή όσον αφορά στις ανησυχίες για το μέλλον της τέχνης τους, οι Drag Sabbat στοχεύουν στην ορατότητα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, διεκδικούν την αναγνώριση του drag ως τέχνης, άρα και ως επαγγέλματος, την παροχή συμπεριληπτικών εργασιακών συνθηκών, αλλά και την προστασία τους από φοβικές συμπεριφορές.