Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συμμετέχει στο ερευνητικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα VAST

festibal-athinon-kai-epidaurou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

H διεθνής ερευνητική ομάδα μελετά το πώς έχουν μετασχηματιστεί οι θεμελιώδεις ηθικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» εγκαινίασε ένα νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα H2020, το VAST. Ο τίτλος αποτελεί ακρωνύμιο του Values Across Space and Time και αφορά μία μεγάλη έρευνα για το πώς μετασχηματίζονται οι ηθικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το πέρασμα του χρόνου και σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η έρευνα εστιάζει σε βασικές ευρωπαϊκές αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, η ανοχή, ο διάλογος, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το κράτος δικαίου, που θεωρούνται θεμελιώδεις για τον σχηματισμό βιώσιμων κοινοτήτων και επιτρέπουν στους πολίτες να συνυπάρχουν. Στο Πρόγραμμα VAST συνεργάζονται οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες: το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (Ελλάδα), το Università degli Studi di Milano (Ιταλία), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), το Universidade NOVA de Lisboa – NOVA (Πορτογαλία), το Μουσείο Παραμυθιού (Κύπρος), το Semantika (Σλοβενία), το Museo Galileo – IMSS (Ιταλία) και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (Ελλάδα).

Το όραμα του project VAST είναι να φέρει τις ευρωπαϊκές αξίες στο προσκήνιο χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής με στόχο να δημιουργήσει μια ψηφιακή πλατφόρμα και μια βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνουν αφηγήσεις από τρεις τομείς: θέατρο (με επίκεντρο το αρχαίο ελληνικό δράμα), επιστήμη (με εστίαση στην Επιστημονική Επανάσταση και φυσικά- φιλοσοφικά έγγραφα του 17ου αιώνα) και λαογραφία (με επίκεντρο τα παραμύθια).