Οι «Κάτω Από Τη Σκηνή» μας καλούν σε συνέλευση στο Θέατρο Εμπρός

empros
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Στην ιδρυτική συνέλευση της ένωσης συντελεστών παραστατικών τεχνών.

Το Μάιο του 2020, έπειτα από πρωτοβουλία ορισμένων συναδέλφων εργαζομένων στις παραστατικές τέχνες, προτάθηκε η σύσταση μιας ένωσης επαγγελματιών συντελεστών παραστατικών τεχνών που εργάζονται κάτω από τη σκηνή. Δραματολόγοι, δραματουργοί, ενδυματολόγοι, μουσικοί επιμελητές, σκηνογράφοι, σκηνοθέτες, συνθέτες, σχεδιαστές φωτισμών, χορογράφοι κ.α. – αλλά και οι βοηθοί των αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Η αναγκαιότητα που οδήγησε στη δημιουργία της ένωσης «Κάτω Από Τη Σκηνή» ήταν η διαπίστωση - με αφορμή την πανδημία - ότι η πλειονότητα αυτών των επαγγελματιών δεν καλύπτονται από κάποιο σωματείο που θα μπορούσε να τους εκπροσωπήσει, να προστατέψει τα εργασιακά τους δικαιώματα και να συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση της πολιτιστικής πολιτικής.

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και ύστερα από μια διαδικασία συζητήσεων και ζυμώσεων, είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα, την επίσημη ίδρυση της ένωσης. Προσκαλούμε όλες και όλους τους επαγγελματίες του χώρου των παραστατικών τεχνών στην ιδρυτική συνέλευση της ένωσης «Κάτω Από τη Σκηνή» την Κυριακή 13 Ιουνίου στις 18.00  στην ταράτσα του θεάτρου «Εμπρός».

Η στιγμή που διαλέγουμε να προχωρήσουμε είναι σημαντική. Η προκλητική απουσία από την πλευρά της Πολιτείας για τους ανθρώπους του πολιτισμού είναι πλέον δεδομένη. Οι συνθήκες γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο θολές. Οι εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματά μας συνεχίζουν να είναι σε καθεστώς επισφάλειας. Τα οικονομικά βοηθήματα για τους ανθρώπους της Τέχνης στερεύουν, χώροι πολιτισμού έχουν σφραγίσει τις πόρτες τους επ' αόριστον, το ΥΠ.ΠΟ.Α. συνεχίζει να απαξιώνει τον χώρο μας, αποφεύγοντας  την όποια αναφορά σε μελλοντικό προγραμματισμό για το άνοιγμα των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. Η αγωνία για την επόμενη μέρα, για το τι θα ακολουθήσει την “μετά την πανδημία” εποχή και η απουσία σχεδιασμού μας τρομάζει.

Εξίσου σημαντικός είναι ο χώρος που επιλέγουμε για την ιδρυτική μας συνέλευση. Τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στο θέατρο «Εμπρός» είναι γνωστά σε όλους, γι’ αυτό και η συνέχιση του εγχειρήματος του «Εμπρός» είναι ζωτικής σημασίας και  χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας. Όπως υπογραμμίζει η ανοικτή συνέλευση του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου «Εμπρός» στο κείμενό της: «Ως χώρος προωθεί την καλλιτεχνική δημιουργία και τον πειραματισμό ενώνει τη θεωρία με την πράξη, το καλλιτεχνικό με το κοινωνικό και το πολιτικό, σε θέματα που αφορούν όλους, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της τέχνης, σήμερα, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκη».

(ολόκληρο το κείμενο εδώ: https://tinyurl.com/m652shw8 )

Η οριακή κατάσταση που βιώνουμε αυτήν την περίοδο δημιουργεί την ανάγκη να ενώσουμε τις φωνές μας.  Η εποχή προτάσσει την συλλογική αντιμετώπιση  και τη συνεργασία. Ήρθε η στιγμή οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο χώρο των παραστατικών τεχνών να ακουστούμε, μιας που είμαστε αυτοί που καλύτερα απ' όλους γνωρίζουμε τα προβλήματα των κλάδων μας και μπορούμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην προσπάθεια για τη βιωσιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία του χώρου μας.

 Οι “Κάτω από τη Σκηνή” στοχεύουν να εδραιώσουν την παρουσία τους, να είναι μια σθεναρή φωνή εκπροσώπησης και διεκδικήσεων και, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα σωματεία και τις συλλογικότητες, να απαιτήσουν ένα καλύτερο αύριο για τους εργαζόμενους στις παραστατικές τέχνες.

Ευελπιστούμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία εργασιακών κανόνων και κώδικα δεοντολογίας στο χαοτικό τοπίο που υπάρχει στα επαγγέλματά μας, ώστε η δουλειά μας να μπορεί να γίνεται μέσα σε ένα καθεστώς ασφάλειας και καλής επικοινωνίας, που θα διευκολύνει και θα προάγει την δημιουργικότητα και την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Δημιουργούμε ένα δίκτυο που θα φέρει σε επαφή καλλιτέχνες-δημιουργούς διαφορετικών ειδικοτήτων που θα έχει την δυνατότητα να καταγράφει και να ενημερώνει τα μέλη σχετικά με όλες τις ειδικότητες και τις αρμοδιότητές τους, ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας και χρόνων παρουσίας στο πεδίο. Ένα δίκτυο αλληλεπίδρασης των νέων με τους εμπειρότερους επαγγελματίες.

Θέλουμε η ένωση μας να γίνει χώρος διαλόγου και προτάσεων που άπτονται της πολιτιστικής πολιτικής ώστε να πάρουν την μορφή αιτημάτων και διεκδικήσεων.

Η πανδημία έφερε στο φως παθογένειες και προβλήματα του χώρου, αλλά μας έκανε και να διαπιστώσουμε την ανάγκη για μια κοινή συλλογική εργασιακή ταυτότητα. Είδαμε την αναγκαιότητα να βρεθούμε και να ενωθούμε κάτω από ένα συλλογικό όργανο, σεβόμενοι τις διαφορές μας και να αποκτήσουμε την δύναμη που απαιτείται ώστε να διεκδικήσουμε ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση του τοπίου των παραστατικών τεχνών κι όχι να ακολουθούμε έναν δρόμο που ανοίγουν για εμάς χωρίς εμάς.

ξεκινάμε

συμμετέχουμε

αποκτούμε φωνή

Σας περιμένουμε στην ιδρυτική συνέλευση

της ένωσης συντελεστών παραστατικών τεχνών

«Κάτω Από Τη Σκηνή»

την Κυριακή 13 Ιουνίου και ώρα 18.00

στην ταράτσα του θεάτρου  - <<Εμπρός>>

(ώρα προσέλευσης: 17:30· για υγειονομικούς λόγους η ώρα έναρξης θα τηρηθεί σχετικά αυστηρά)

Η πρωτοβουλία σύστασης της ένωσης «Κάτω Από Τη Σκηνή»

email: [email protected]

facebook: https://www.facebook.com/kato.apo.ti.skini

*Κατά την διάρκεια της συνέλευσης θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας για την πανδημία λόγω του COVID -19

**Ευχαριστούμε την ανοιχτή συνέλευση του ελεύθερου αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου «Εμπρός»για την παραχώρηση του χώρου διεξαγωγής της συνέλευσης και τη φιλοξενία .