Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος σκηνοθετεί τον Ορφέα Αυγουστίδη

i-mixani-toy-tioyringk Elina Giounanli
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Στο έργο «Η μηχανή του Τιούρινγκ» του Benoit Soles από τις 7 Οκτωβρίου στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου.

«Η μηχανή του Τιούρινγκ», του Benoit Soles, το έργο που παίζεται με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία - 700 sold out από το 2018 και έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν αποσπώντας 4 βραβεία Μολιέρ, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον Ορφέα Αυγουστίδη στον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνοθεσία και διασκευή Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, από τις 7 Οκτωβρίου 2021.

"Βρίσκομαι υπό κατ' οίκον περιορισμό
και υποχρεωμένος να υποβάλλομαι σε ορμονοθεραπεία
για έναν ολόκληρο χρόνο
"

Ο Τιούρινγκ είναι μόνος του πια. Όλα όσα βλέπουμε συμβαίνουν στο μυαλό του. Είναι κομμάτια της μνήμης του. Είναι η ύστατη προσπάθεια μιας ιδιοφυούς προσωπικότητας να επικοινωνήσει με όλους αυτούς που δεν τον κατάλαβαν τότε και όλους εμάς που προσπαθούμε να τον κατανοήσουμε τώρα, λίγο πριν το αινιγματικό τέλος που ο ίδιος θα δώσει στην ζωή του.

Elina Giounanli

Ο Άλαν Τιούρινγκ είναι ο άνθρωπος που έσπασε τον κωδικό των ναζί και άλλαξε την πορεία του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην λήξη του το 1945. Οι ιστορικοί υπολογίζουν πως η συνεισφορά του βοήθησε να αποτραπούν εκατομμύρια θάνατοι. Ο ρόλος του στην Ιστορία αλλά και η συμβολή του στην επιστήμη των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης έμεινε κρυφός λόγω της ομοφυλοφιλίας του, της διαπόμπευσης και της αυτοκτονίας του μέχρι το 2013 που η βασίλισσα Ελισάβετ αναγνώρισε επίσημα τις υπηρεσίες του. Πάνω από όλα όμως ο Τιούρινγκ είναι ο υπερασπιστής της ανθρώπινης φαντασίας και μοναδικότητας. Η απόδειξη πως η ανθρώπινη ψυχή είναι ικανή να ξεπερνάει κάθε όριο, κάθε κοινωνικό παρεμβατισμό, κάθε στερεότυπο, κάθε αναστολή.

"Έχεις κρατήσει ποτέ μυστικό; Ένα πραγματικά μεγάλο μυστικό;
Έχεις ακούσει ποτέ να μιλούν για το «Αίνιγμα»;
Ήρθε η ώρα λοιπόν να με ακούσεις πολύ προσεκτικά!"

Εμπνευσμένο από το θεατρικό έργο του Hugh Whitemore  «BREAKING THE CODE». Βασισμένο στο βιβλίο του Andrew Hodges «ALAN TURING: THE ENIGMA»

Σκηνοθεσία - Διασκευή: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος Μετάφραση αρχικού κειμένου: Αντώνης Γαλέος

Σκηνικά - Κοστούμια: Όλγα Μπρούμα Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος Μουσική: Μαρίζα Ρίζου Μεταφραστική Επιμέλεια: Ο. Παπασπηλιόπουλος, Ο. Αυγουστίδης, Θ. Γρίβα Βοηθός Σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή Trailers: Άκης Πολύζος

Info: Νέο Θέατρο Βασιλάκου (Προφήτου Δανιήλ 3 και Πλαταιών, Κεραμεικός, Τηλ. 2121042777)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

  • Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00
  • Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Η προπώληση ξεκίνησε. Αγοράστε τα εισιτήριά σας ΕΔΩ