Τι θα δούμε φέτος στο Studio Μαυρομιχάλη

to-kibotio

Το «Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου συνεχίζεται και φέτος στο Studio Μαυρομιχάλη. 

ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Δείτε το πρόγραμμα της νέας σεζόν αναλυτικά.

Το στούντιο Μαυρομιχάλη για φέτος έχει ετοιμάσει δύο έργα που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το «Τζέμ» της Ελέιν Μέρφυ και το «Χάρπερ Ρήγκαν» του Σάιμον Στήβενς. Επίσης, αυτή θα είναι η έκτη σεζόν για την εμβληματική μας πλέον παράσταση «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου. 

Οι παραστάσεις

«Τζεμ» της Ελέιν Μέρφυ

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Οκτώβριος 2021

Το έργο «Τζεμ» γράφτηκε το 2008 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς στο Dublin Fringe Festival στο Δουβλίνο και κέρδισε το βραβείο Fishamble New Writing Award. Την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιο για το καλύτερο έργο της χρονιάς στην Ιρλανδία από τα Irish Times Theatre Awards. Το 2009 παρουσιάστηκε στο Edinburgh Fringe Festival στη Σκωτία και κέρδισε το βραβείο Carol Tambor Best of Edinburgh Award. Το 2008, η Ελέιν Μέρφυ κέρδισε το βραβείο Stewart Parker BBC Northern Ireland Drama Award. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τρεις γενιές γυναικών κάπου στο Δουβλίνο… κάπου στην Ευρώπη… κάπου δίπλα μας…Η Κέι, η κόρη της η Λορέιν και η εγγονή της, η Άμπερ. Μέσα από διαδοχικούς μονολόγους μας αφηγούνται τα γεγονότα μιας χρονιάς που θα αλλάξει άρδην τις ζωές τους και θα επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες τους. Το πάρτι της αποφοίτησης. Ποτά, μεθύσι, κοκαΐνη στις τουαλέτες. Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Μια βραδιά σάλσα και μια αποτυχημένη ερωτική συνεύρεση με προοπτική… Επίσκεψη σε sexshop: «Ποιον δονητή θέλετε; Τον κλασικό λαγό ή τον Deluxe;». Ένας ναρκομανής και άστεγος πρώην σύζυγος. Συμβουλές της ψυχιάτρου: «Κάνε κάτι καλό για τον εαυτό σου!». Και κάπου στο παρασκήνιο, ο παππούς Τζεμ. Απών στο έργο, αλλά παρών στις ζωές των τριών γυναικών.

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Μπενάκη
Παίζουν: Μαρία Κανελοπούλου, Στέλλα Κρούσκα, Βασιλίνα Κατερίνη

«Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Οκτώβριος 2021

«Το Κιβώτιο», το εμβληματικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται σε μορφή θεατρικού μονολόγου, για έκτη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου. Ο Φώτης Μακρής, που υποδύεται τον κεντρικό ρόλο, εκτός από το Studio Μαυρομιχάλη, στα 5 χρόνια επιτυχίας της παράστασης ταξίδεψε με το «Το Κιβώτιο» σε 28 πόλεις σε όλη την Ελλάδα καθώς και στη Πάφο της Κύπρου (στα πλαίσια της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017).

Στα τέλη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική: Γιώργος Νινιός
Φωτογραφίες: Κωστής Καπελώνης
Παίζει ο Φώτης Μακρής

«Χάρπερ Ρήγκαν» του Σάιμον Στήβενς

Προγραμματισμένη πρεμιέρα : Νοέμβριος 2021

Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» και το studio Μαυρομιχάλη θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο του Σάιμον Στήβενς, «Χάρπερ Ρήγκαν»  σε μετάφραση Έρις Κύργια και σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας στις 16 Απριλίου του 2008 σε σκηνοθεσία Marianne Elliott. Από τότε, έχει ανέβει σε δεκάδες παραγωγές σε όλο τον κόσμο.

Τι συμβαίνει όταν μια εργαζόμενη γυναίκα αποφασίζει να αφήσει πίσω σύζυγο και κόρη χωρίς να πει σε κανέναν ούτε πού πάει, ούτε εάν θα επιστρέψει ποτέ; την σκέψη της και στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό της και τους γύρω της. Ότα επιστρέφει, η δουλειά της δεν είναι εκεί… Η οικογένειά της είναι εκεί (;)…Η ίδια είναι εκεί (;)…

Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής
Σκηνικά – Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Παίζουν: Λάμπρος Γιώτης, Στέλλα Κρούσκα, Φώτης Μακρής, Στέλλα Παπαδημητρίου,Βάσω Παύλου, Φοίβος Σαμαρτζής

Φιλιοξενούμενες παραστάσεις 

«Λυσσασμένη μπαλαρίνα» του Grigory Konstantinopolsky-Προγραμματισμένη πρεμιέρα : Οκτώβριος 2021

«Να σου πω μια ιστορία»-Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι από την θεατρική ομάδα Τόπι-Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Οκτώβριος 2021

«Μια Μέρα Πριν» της Ιώς Αρματά-Από την Θεατρική Ομάδα «Π» (Pi Synergy)-Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Οκτώβριος 2021

«Μια παράσταση χωρίς σημασία» του Όσκαλ Ουάιλντ από τον Θίασο ΣΥΝ-ΘΉΚΗ-Προγραμματισμένη πρεμιέρα : Δεκέμβριος 2021

Info
Studio Μαυρομιχάλη
Μαυρομιχάλη 134, Τηλ. 2106453330