Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη: «Στα μεγάλα ζητήματα της ύπαρξης οι άνθρωποι παρουσιάζουν χαρακτηριστικά, που ενώνουν αντί να χωρίζουν»

roumpini-mosxoxoriti
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Η βραβευμένη σκηνοθέτιδα με βραβείο Κάρολος Κουν σκηνοθεσίας, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, ανεβάζει για πρώτη φορά στη σκηνή το μυθιστόρημα «Η Μαντόνα με το Γούνινο Παλτό» σε θεατρική απόδοση της Έφης Βενιανάκη. Μαζί της μιλήσαμε για την παράσταση, για την ευρύτερη συνεργασία και για τα επόμενα σχέδια.

«Η Μαντόνα με το Γούνινο Παλτό» είναι μια έντονη ιστορία αγάπης και απώλειας, επίκαιρη και διαχρονική, καθώς αφορά όλα εκείνα που θέλουμε να πούμε, όλες τις σκέψεις που κάνουμε και δεν μοιραζόμαστε, όλα τα ανείπωτα, που μας πνίγουν και τελικά μας οδηγούν σε έναν συμβολικό ή και όχι μαρασμό. Τρεις χαρακτήρες μπλέκονται ψυχαναλυτικά σε ένα παιχνίδι ενηλικίωσης και ωρίμανσης. Καλούνται να μάθουν να ζουν τις στιγμές, να συλλαβίζουν τις αλήθειες της ζωής, να μας μυήσουν στα μυστικά του ανιδιοτελούς έρωτα και τελικά στα μυστικά της ίδιας της ζωής.

Περίληψη

Ένας συνεσταλμένος Τούρκος, ο οποίος δυσκολεύεται να βρει νόημα στη ζωή, φεύγει, μετά το τέλος του Μεγάλου Πολέμου, για το Βερολίνο, με σκοπό να μαθητεύσει στο εμπόριο αλλά και να ανακαλύψει τη ζωή. Όντας ερασιτέχνης ζωγράφος, εκεί στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, στα ενδιαφέροντα μέρη και μουσεία, στα περιβόητα καμπαρέ, θα γνωρίσει μια όμορφη γερμανίδα καλλιτέχνιδα, η οποία θα του αλλάξει τη ζωή. Η σχέση τους θα μεταμορφώσει και θα στοιχειώσει και τους δυο για πάντα. Τα υπόλοιπα μας τα αναλύει η σκηνοθέτιδα.

Πώς βρέθηκε το βιβλίο στα χέρια σας;

Η ύπαρξη του μυθιστορήματος μου έγινε γνωστή τυχαία από ένα φίλο Τούρκο. Μου έκανε εντύπωση η ιστορία και παρήγγειλα το βιβλίο στα αγγλικά. Όταν το διάβασα, μαγεύτηκα. Ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες αγάπης που έχω διαβάσει με πολλές ανατροπές και ένα απρόσμενο φινάλε. Αμέσως το πρότεινα στη συγγραφέα Έφη Βενιανάκη, η οποία το μετέφρασε και το διασκεύασε. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το βιβλίο έγινε μπεστ σελερ σε όλη την Ευρώπη και Αμερική, τόσα χρόνια μετά το θάνατο του συγγραφέα.

Τι πραγματεύεται η παράσταση;

Τον έρωτα δυο νέων παιδιών, οι οποίοι, αν και διαφορετικοί, τόσο στο χαρακτήρα, όσο και στην κουλτούρα, καταφέρνουν να ξεπεράσουν οποιοδήποτε εμπόδιο και να αγαπηθούν παράφορα. Βέβαια, παράλληλα τίθενται και άλλα θέματα, όπως το γιατί πολλές φορές δεν λέμε αυτά που θέλουμε να πούμε, πώς ο εγωισμός μπορεί να καταστρέψει μια σχέση, ποια η διαφορά του έρωτα από την αγάπη, ποια η έννοια της αφοσίωσης κ.ά.

Πώς οι διαφορές λαών που έχουν να κάνουν με τη θρησκεία, την κουλτούρα, την εποχή μπορούν να καθορίσουν μια ερωτική σχέση; Πώς 'δουλεύονται' οι ηθοποιοί ώστε να προσεγγίσουν ρόλους άλλων εποχών;

Η θρησκεία, η κουλτούρα, οι παραδόσεις, ακόμα και η γλώσσα, εκτός του ότι αποτελούν στοιχεία προσδιορισμού των ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων, σε κάποιες περιπτώσεις διαφοροποιούν και τον τρόπο αντιμετώπισης της ζωής. Όσον αφορά όμως στα μεγάλα ζητήματα της ύπαρξης, όπως ο έρωτας, ο θάνατος, η απώλεια, οι άνθρωποι παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά, που ενώνουν αντί να χωρίζουν. Οι δυο χαρακτήρες του έργου αλλά και ο αφηγητής που θέλει να καταλάβει τον κόσμο μέσω της γνωριμίας και της σχέσης του με το Ραίφ, καταφέρνουν να ξεπεράσουν όποια προκατάληψη και συναισθηματική εμπλοκή και να αφεθούν σε έναν έρωτα που τους ξεβολεύει. Παρακολουθούμε έτσι δυο χαρακτήρες που βήμα-βήμα, με πολλά μπρος-πίσω, αντέχουν να βιώνουν τις στιγμές μιας μεγάλης αγάπης.

Ωστόσο, η εποχή υπήρξε μόνο ως φόντο στην παράσταση, γιατί, τόσο τα σκηνικά όσο και τα κοστούμια ήταν ουδέτερα, χωρίς να προσεγγίζουν συγκεκριμένο χρόνο. Ο τρόπος που δουλέψαμε με τους ηθοποιούς τους ρόλους ήταν μέσω μιας σύγχρονης υποκριτικής, που στηριζόταν περισσότερο στο πώς νιώθει κανείς σήμερα στις διάφορες φάσεις εξέλιξης ενός έρωτα. Η μόνη διαφοροποίηση αφορούσε τον χαρακτήρα του Ργαιφ, ο οποίος από γραφής ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκος: ένας συνεσταλμένος Τούρκος ερασιτέχνης ζωγράφος. Αυτά τα στοιχεία έπρεπε να επαληθευτούν σε ένα σύγχρονο περιβάλλον.

Πώς ήταν η συνεργασία με τους ηθοποιούς;

Η σχέση με τους ηθοποιούς είναι εξαιρετική, όπως και με όλους τους συνεργάτες. Δουλέψαμε πολύ αρμονικά και δημιουργικά ως ομάδα, πράγμα που δεν είναι πολύ συνηθισμένο. Και μόνο για αυτό είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί οι θεατές θα δουν στη σκηνή ένα πολύ δεμένο θεατρικό σύνολο.

Επόμενα σχέδια;

Πολλά σχέδια για το μέλλον, αλλά προς το παρόν είμαστε αφοσιωμένοι στο πώς θα γίνεται όλο και καλύτερη η τωρινή παράσταση. Μετά το τέλος κάθε παράστασης συζητάμε, διορθώνουμε, δοκιμάζουμε, για να την εξελίσσουμε όλο και περισσότερο.

Info
Alhambra Art Theatre
Στουρναρη 53, Αθήνα 104 32, Ελλάδα
Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00