Είδαμε την παράσταση «Λευκές Νύχτες»

leukesnyxtes
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη.

Είναι κάποιες παραστάσεις που έχουν την ικανότητα να παρασύρουν το κοινό στον κόσμο τους. Κάποιοι το λένε μαγεία, και άλλοι αμεσότητα. Όπως κι αν ονομάζεται η αίσθηση, αυτό λαμβάνει χώρα στη σκηνή του Μικρού Άνεσις, όπου παρουσιάζεται η παράσταση «Λευκές Νύχτες» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη.

Το διήγημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι ανεβαίνει στην σκηνή για να μας δείξει τις όψεις της μοναξιάς και της απομόνωσης δύο διαφορετικών ανθρώπων που ο ένας παρασύρεται από τον άλλο, και στον άλλο. Η συνάντησή τους θα σταθεί πολύτιμη και για τους δύο κόσμους, που μοιράζονται μια «ολόκληρη στιγμή απόλυτης ευτυχίας».

Στην παράσταση υιοθετείται μία λιτή σκηνογραφική προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στο κείμενο του Ντοστογιέφσκι, τις ερμηνείες του Κωνσταντίνου Ασπιώτη, στον ρόλο του Ονειροπόλου, και της Αλεξάνδρας Αϊδίνη, στον ρόλο της Νάστινκα, και την αίσθηση της νοσταλγίας που αφήνει η ιστορία.

Αν και σίγουρα σωστή η σκέψη να δοθεί έμφαση σε αυτά τα στοιχεία, ίσως τα σκηνικά να μην βοηθούν τόσο στο αποτέλεσμα. Λίγο ψυχρά, λίγο άβολα, λίγο παραπάνω από όσο θα έπρεπε λιτά (Σκηνικά – Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά – Φαμέλη). Αντίθετα, η μουσική (Μουσική: Στάμος Σέμσης) και οι φωτισμοί είναι πιο συμβατά στοιχεία με την παράσταση και διαθέτουν πιο ξεκάθαρη ταυτότητα και λειτουργία.

Παρά την ασάφεια και την ελλιπή αξιοποίησή του όμως, το απλό σκηνικό δίνει «χώρο» στη δραματική συνθήκη και στους δύο ηθοποιούς να λάμψουν ερμηνευτικά και εκφραστικά.

Πάνω από όλα όμως, και ιδιαίτερα επειδή το έργο αφορά την αλληλοσυμπλήρωση των δύο ηρώων, αναδεικνύεται η τρομερή χημεία μεταξύ του Κωνσταντίνου Ασπιώτη και της Αλεξάνδρας Αϊδίνη. Συμπράττουν στη σκηνή, σαν να αφήνεται ο ένας στον άλλο, όχι μόνο όπως κάνουν οι ήρωες που υποδύονται στην ιστορία αλλά και ως  δύο ηθοποιοί που ενώνονται στη σκηνή. Είναι τέτοιο το δέσιμό τους και η γλυκόπικρη αίσθηση που αφήνει η σκηνική τους συνύπαρξη που σε κάνει όχι να αδιαφορείς για κάποιες αδυναμίες, αλλά ούτε καν να τις παρατηρείς από ένα σημείο κι έπειτα.

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ-[email protected]

Info
Έως 9 Απριλίου
Θέατρο Άνεσις- Μικρή Σκηνή
Τετάρτη στις 19:00
Πέμπτη στις 20:00
Παρασκευή στις 21:00
Σάββατο στις 21:00
Κυριακή στις 18:00
Προπώληση

Συντελεστές
Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη – Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Σκηνοθεσία – Απόδοση: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Μουσική: Στάμος Σέμσης
Σκηνικά – Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά – Φαμέλη
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου
Φωτογραφίες / Trailer - Art work: Χρήστος Συμεωνίδης