Το ElaiΩnas Festival επιστρέφει για 9η χρονιά

menos
ΤΡΙΤΗ, 23 ΜΑΙΟΥ 2023

Σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής και ανακοινώνει το πρόγραμμά του

Η διαχρονική και επίκαιρη έννοια του «Μένους» αποτελεί τον βασικό πυλώνα του φετινού ElaiΩnas Festival.

Το ElaiΩnas Festival επιστρέφει για 9η χρονιά, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής, προσφέροντας ιαματικές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις με συμμετοχές σπουδαίων καλλιτεχνών.

Φέτος με όχημα το «Μένος», τις αιτίες που το γενούν, τη σημασία του, αλλά και τις επιπτώσεις του για τον άνθρωπο, και αντλώντας υλικό από την Ιλιάδα του Ομήρου διοργανώνεται ένα διήμερο αφιέρωμα όπου ηθοποιοί και μουσικοί καλούνται να δουλέψουν πάνω σε επιλεγμένες ραψωδίες: Γεράσιμος Γεννατάς, Μαρία Φλωρίδου, Agile Experiments, Jan Van Angelopoulos, Φώτης Σιώτας, Έλενα Μαυρίδου, Γιώργος Μαυρίδης, MOb trio.

Στις 10 και 11 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο, στο Θέατρο ΕΛΕΡ (Φρυνίχου 10 Πλάκα). Έκδοση ηλεκτρονικού δελτίου δωρεάν εισόδου αποκλειστικά στο  http://www.elaionasfestival.com/ticketing.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Φένια Παπαδόδημα & Γιώργος Παλαμιώτης.

ΤΟ ΜΕΝΟΣ

Θα θέλαμε να μιλήσουμε για την κρίσιμη ιστορική στιγμή που βιώνει η ανθρωπότητα σήμερα, με αφορμή το έπος της Ιλιάδας του Ομήρου, όπου το μένος, ο θυμός του Αχιλλέα αποτελεί την κινητήρια δύναμη αφήγησης μίας σύγκρουσης καταστροφικής.

Το μένος σε αντιδιαστολή με το παράλογο του πολέμου, αλλά και το σιωπηλό μένος των παρατηρητών, όσων δεν διακατέχονται από αυτό αλλά υφίστανται τις ψυχολογικές και πρακτικές επιπτώσεις του. Κι ακόμη το σιωπηλό μένος της φύσης που ακόμη δεν γνωρίζουμε πως και πότε θα εκδηλωθεί τα επόμενα χρόνια.

ΕΝΑ ΝΕΟ ΒΛΕΜΜΑ

Οι δημιουργικές συμπράξεις ηθοποιών, σκηνοθετών και μουσικών πάνω στο έπος της Ιλιάδας με όλες τις προεκτάσεις στην σύγχρονη πραγματικότητα, έχουν σαν στόχο την αφύπνιση του κοινού ως προς την ίδια τη φύση του πολέμου, που ο καθένας μας σαν άτομο, φέρει μέσα του. Αυτή την ανθρώπινη  αυτοκαταστροφική απληστία που έχει τραγικές επιπτώσεις τόσο στη φύση όσο και στον ίδιο τον άνθρωπο.

Σε αυτό το πλαίσιο οργανώσαμε ένα διήμερο αφιέρωμα στην Ιλιάδα του Ομήρου όπου ηθοποιοί και μουσικοί καλούνται να δουλέψουν πάνω σε επιλεγμένες ραψωδίες της Ιλιάδας.

Όσον αφορά στα μουσικά σχήματα που θα παρουσιάσουν την δουλειά τους, έχουν μια κοινή αφετηρία που είναι η έδραση στην αρχετυπική διάσταση του ήχου αντίστοιχη με την διαχρονία του Ομήρου στον λόγο. Μέσα από τη κατανόηση της στο παρόν,  εξερευνούν πιθανά παρελθόντα και μέλλοντα.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10/06

21:00 ΤΕΙΧΟΣΚΟΠΙΑ (ραψωδία Γ΄): Γεράσιμος Γεννατάς, Μαρία Φλωρίδου

22:00 Agile Experiments

23:00 Jan Van Angelopoulos, Φώτης Σιώτας

11/06

21:00 ΕΚΤΟΡΟΣ ΛΥΤΡΑ (ραψωδία Ω΄): Έλενα Μαυρίδου, Γιώργος Μαυρίδης

22:00 MOb trio

Info
ΕlaiΩnas Festival 2023: ΜΕΝΟΣ
10 & 11 Ιουνίου 2023
Είσοδος Ελεύθερη
[δελτία εισόδου αποκλειστικά εδώ]