Είδαμε την παράσταση «Trans - port» στον πολυχώρο Vault

trans-port
ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά.

Χώρα που ξέρει από προσφυγιά και μετανάστευση, η Ελλάδα έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, ως χώρα υποδοχής αυτή τη φορά. Σε αυτό τον ρόλο η χώρα μας έχει τηρήσει διάφορες στάσεις, συχνά όχι κολακευτικές. Όπως άλλωστε συμπεριφέρονται και τα περισσότερα μέρη που καλούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να αποφασίσουν, και αποφασίζοντας τελικά να επηρεάσουν χιλιάδες ζωές. Οι ανθρώπινες ζωές ξαφνικά γίνονται πεδίο εξουσίας, απειλή, εισβολείς, παρείσακτες, εργαλεία.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα σύνθετο και πολύπλευρο. Γι’ αυτό και όταν μεταφέρεται στις παραστατικές τέχνες υπάρχει ο κίνδυνος να αποδοθεί με διδακτισμό, υπερβολικό συναίσθημα, μονομέρεια, ανούσια καταγγελτική διάθεση.

Αυτό είναι κάτι που δεν βλέπουμε στον Πολυχώρο Vault, όπου παρουσιάζεται, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, το έργο της Ειρήνης Δερμιτζάκη «Trans-port», με την Kassandra El Najjar και τον Σωτήρη Δούβρη.

Τρυφερή αλλά και σκληρή, αστεία αλλά και με ένα βαθιά δραματικό πυρήνα, η ιστορία της παράστασης μας στέλνει στο δρόμο, εκεί που μια ψυχή αναζητάει τη λύτρωσή της, όπως τόσες άλλες, σε μια ξένη χώρα. Η Sabah, μια τρανς γυναίκα από τη Συρία, τρυπώνει, με το αζημίωτο φυσικά, στο φορτηγάκι του Θοδωρή, με προορισμό την Σουηδία. Εκείνη έχει πολλά τραύματα αλλά δεν παύει να ελπίζει. Εκείνος είναι στενόμυαλος, λιγάκι μισογύνης, αναπαράγει προκαταλήψεις, κυρίως λόγω άγνοιας, και δεν θυμάται πια τι έχει μέσα μου, έχει ξεχάσει.

Η συνάντησή τους εκκινεί το ταξίδι προς τη νέα πατρίδα της Sabah, το ταξίδι και η συνύπαρξή τους όμως «σκάβει» στα βιώματα και των δύο, αναδεικνύοντας ζητήματα που υπερβαίνουν το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ως «πρόβλημα».

Ξαφνικά δεν βλέπουμε μόνο μία γυναίκα που αναζητάει μια νέα αρχή. Βλέπουμε ρατσισμό, τρανσοφοβικές συμπεριφορές, κακοποίηση, μηδενική ανοχή στη διαφορετικότητα, όχι μόνο από τους ξένους αλλά από τον οικογενειακό περίγυρο, και μια μεγάλη «γκρι» ζώνη, που όμως θα μπορούσε να αποκτήσει φωτεινές αποχρώσεις.

Σε αυτή την «γκρι» ζώνη κινείται ο Θοδωρής. Γι’ αυτό και η Kassandra El Najjar, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Antivirus, σημειώνει ότι είναι σημαντικό να δουν την παράσταση άτομα πέρα από την κοινότητα στην οποία αναφέρεται κατά κύριο λόγο το έργο. «Αυτή η ορατότητα δεν αφορά μόνο τις τρανς ή τις προσφύγισσες, που δεν μπορούν να μιλήσουν. Μας αφορά όλους, όλη η κοινωνία χρειάζεται το να υπάρχει μεγαλύτερη συμπερίληψη», λέει χαρακτηριστικά.

Η παράσταση

Με ένα δυνατό κείμενο στα χέρια, ο σκηνοθέτης επενδύει, σωστά, στις ερμηνείες. Κυνικός, συχνά σκληρός αλλά και συγκινητικός όταν «σπάει» ο Σωτήρης Δούβρης είναι απόλυτα πειστικός. Παράλληλα αφήνει την Kassandra El Najjar να λάμψει στη σκηνή, με μια δυναμική αλλά και εύθραυστη παρουσία που κινείται με άνεση και φυσικότητα, αναδεικνύοντας όλες τις πλευρές της γυναίκας που υποδύεται. Είναι και οι δύο τόσο άμεσοι που νιώθεις πως κρυφακούς τις συζητήσεις τους.

Παράλληλα, ενώ η παράσταση παρουσιάζεται σε μία μικρή θεατρική σκηνή, σε παρασύρει σε τέτοιο βαθμό που είναι λες και μεγαλώνει ο χώρος- σε αυτό βοηθάει ιδιαίτερα και η κινησιολογία της Φένιας Αποστόλου. Ακόμα και κάποιες αρρυθμίες και μικρές αστοχίες συμπυκνώνονται κατά την θεατρική δράση.

Συμπερασματικά πρόκειται για μια παράσταση ευαίσθητη και συγκινητική, που έχει κάτι να θίξει και όχι να πει, που δεν πιέζει για συναίσθημα αλλά το παράγει, με σκηνοθεσία που ξέρει τι θέλει και πώς θα το πει: να ακολουθήσει την πορεία δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων και να αναζητήσει την τομή, το σημείο συνάντησής τους.

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ-[email protected]

Info
Έως 15/6
Πολυχώρος VAULT
Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15
Προπώληση

Συντελεστές
Συγγραφέας: Ειρήνη Δερμιτζάκη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
Πρωτότυπη μουσική: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικό: Γεωργία Μπούρδα
Επιμέλεια κοστουμιών: Γεωργία Μπούρδα
Σχεδιασμός φωτισμών / Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Χορογραφίες / Κινησιολογία: Φένια Αποστόλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κική Μαυρίδου
Trailer: ORKI Productions
Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς
Πρόγραμμα παράστασης / κείμενο: Εκδόσεις Άπαρσις
Κατασκευή σκηνικού: Ιωάννης Δαμίγος
Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση
Παραγωγή: VAULT theatre Plus

Στον ρόλο του Θοδωρή ο Σωτήρης Δούβρης και στον ρόλο της Sabah η Kassandra El Najjar.